6 Ιουν 2024

ΤΡΟΤΖΑΝ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ
Σελ. 366, Νοέμβριος 2023

      Ένα ακόμη μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά, το ξεχωριστό, πολύ αξιόλογο και ενδιαφέρον «Τρότζαν», κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.

     Το εύρημα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι παλιό και το βρίσκουμε σε θρύλους και λογοτεχνικά έργα (πιο πρόσφατα και στον κινηματογράφο) σε όλο τον κόσμο. Δηλ. ένας άνθρωπος κοιμάται για χρόνια ή σε κάποιες πιο ακραίες περιπτώσεις για… αιώνες και ξυπνά σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό. Ο πιο γνωστός χαρακτήρας που αντιμετώπισε μια παρόμοια κατάσταση είναι ο Ριπ Βαν Ουίνκλ, ο κεντρικός ήρωας του ομώνυμου διηγήματος του Ο. Ίρβινγκ. Ο Ουίνκλ, λόγω των ιδιοτήτων ενός ποτού που ήπιε, κοιμήθηκε για είκοσι χρόνια και όταν ξύπνησε βρέθηκε σε έναν κόσμο αγνώριστο.

     Ο ήρωας του Χειμωνά, δεν κοιμήθηκε απλά, αλλά… πέθανε! «Ονομάζομαι Σωτήρης Μητρόπουλος. Γεννήθηκα στις 8 Ιανουαρίου του 1992 στην Αθήνα. […] Αδέρφια δεν είχα. Μοναχοπαίδι. Σπούδασα φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αποφοίτησα το 2013 και εργάστηκα σε διάφορα φροντιστήρια. Τα τελευταία χρόνια έβγαζα το ψωμί μου ως υπάλληλος στη γνωστή αλυσίδα βιβλιοπωλείων Easy Reading. Πέθανα στις 11 Μαΐου του 2027. Από έμφραγμα. Δεν είχα κανένα ιστορικό. Ξαφνικά. Νεότατος».

     Χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, κι επειδή είχε δηλώσει συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα το σώμα του διατηρήθηκε κι… αναστήθηκε μετά από πενήντα χρόνια! Αυτό που αντίκρισε δεν ήταν απλά διαφορετικό. Ήταν τρομακτικό. Στο όνομα της πολιτικής ορθότητας, λίγο-λίγο, οι άνθρωποι απεμπόλησαν κάθε δικαίωμα κι έχασαν κάθε απόλαυση. Θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, βιβλία, καλές τέχνες ήταν απαγορευμένα. Το ίδιο και οι διακοπές, το καλό φαγητό, ο έρωτας, το αλκοόλ, το σεξ. Κόμματα, εκλογές, πολιτική δράση ανύπαρκτα. Οι άνθρωποι ζουν σε διαμερίσματα κλουβιά, όπου παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο. Είναι υπήκοοι μιας αστυνομοκρατούμενης, σκληρής δικτατορίας. Και το χειρότερο απ’ όλα; Δεν αντιδρά κανείς. Οι κυβερνώντες «θέλουν οι άνθρωποι να είναι μηχανές παραγωγής. Να μη σκέφτονται, να μη διασκεδάζουν, να μην ταξιδεύουν, να μην μπορούν να μιλήσουν στον διπλανό τους. Ο άνθρωπος σήμερα είναι ένα ευνουχισμένο ον. Σχεδόν κυριολεκτικά. Και το χειρότερο. Όλα αυτά συμβαίνουν στο όνομα της προόδου και της ισότητας».

     Το «Τρότζαν», είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Οι περιγραφές του δυστοπικού μελλοντικού κόσμου είναι ανατριχιαστικές και φαντάζουν απόλυτα αληθινές. Κάτι που θα κάνει τον αναγνώστη να αναρωτηθεί για όλα αυτά που μας περιμένουν (και κάποια από αυτά αρχίζουν να αχνοφαίνονται). Η μεγάλη δε ανατροπή του τέλους, κάνει το μυθιστόρημα ακόμη πιο τρομακτικό. Ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου