30 Ιουν 2024

ΑΠΟΚΥΗΜΑΤΑ

ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Εκδόσεις BELL
Σελ. 481, Φεβρουάριος 2024

      Στο χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού κινείται το νέο μυθιστόρημα του Μ. Δημητριάδη, «Αποκυήματα».

     Ο Μάικ Ντρόσο, είναι ένας ελληνο-αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου, που ζει στο Χιούστον του Τέξας.

     Τα βιβλία του σημειώνουν μεγάλη επιτυχία όχι μόνο στις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες αγγλόφωνες χώρες, αλλά και όπου αλλού μεταφράζονται και κυκλοφορούν.

     Εδώ και καιρό, δειλά-δειλά στην αρχή και όλο και πιο επιτακτικά και πιεστικά στην συνέχεια, οι αναγνώστες του, του προτείνουν να εγκαταλείψει για λίγο το μυθιστόρημα και να ασχοληθεί με τη μικρή φόρμα του διηγήματος. Ο εκδότης του Τζέημς Λάνγκερ, συμμερίζεται την άποψη των αναγνωστών και πιέζει κι αυτός. «Έχεις γράψει ένα σωρό ιστορίες μέχρι τώρα. Τι είναι για σένα να γράψεις και μερικά διηγήματα; Έστω νουβέλες. Γενικά κάτι σε μικρότερη φόρμα. Ο κόσμος το θέλει. Είναι κάτι που δεν έχει δει από σένα. Άλλωστε στο είδος σου η μικρή ιστορία μετράει πολύ. Δες τι κάνουν και οι υπόλοιποι μεγάλοι συγγραφείς τρόμου».

     Ο Ντρόσο διστάζει γιατί φοβάται ότι θα απογοητεύσει τους χιλιάδες πιστούς αναγνώστες του. «Φοβόταν. Φοβόταν μήπως και δεν τα κατάφερνε να φτιάξει ωραίες ιστορίες, καθώς το διήγημα ήταν αχαρτογράφητο μονοπάτι γι’ αυτόν. Μήπως έγραφε βλακείες κι έχανε όλα όσα είχε χτίσει μέχρι τότε. Με τα μυθιστορήματα ήταν σίγουρος για τον εαυτό του. Αλλά όχι και με τα διηγήματα».

     Τελικά πείθεται. Μόνο που αποφασίζει αυτό που θα κάνει να είναι ξεχωριστό και πρωτότυπο. «Λοιπόν. Αφού οι αναγνώστες θέλουν μικρές ιστορίες, θα τους τις δώσω. Αλλά λίγο πιο διαδραστικά. Θα οργανώσουμε αρχικά ένα ταξίδι σε διάφορα μέρη του κόσμου, και σε καθένα από αυτά θα γράφεται και μια ιστορία. Κάθε ιστορία θα προσαρμόζεται στα μέρη και στις συνήθειες των κατοίκων τους ή όπως με βολεύει στην κάθε ιστορία που θέλω να γράψω. Οι αναγνώστες θα το παρακολουθούν διαρκώς αυτό μέσα από αναρτήσεις. Θα βλέπουν που είμαι, τι ετοιμάζω…».

     Ο εκδότης του, αγκαλιάζει την ιδέα με ενθουσιασμό. Ξέρει ότι αν το εγχείρημα πετύχει, θα είναι σαν να έχει εντοπίσει χρυσωρυχείο. Τα κέρδη του θα εκτοξευτούν. Αναλαμβάνει μάλιστα ο ίδιος την χρηματοδότησή, και κινητοποιεί τους υπαλλήλους του να διοργανώσουν το ταξίδι σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ντρόσο. «Το πρόγραμμα των χωρών που θα επισκεπτόταν βγήκε με προσοχή στη λεπτομέρεια και ρυθμίστηκε αποκλειστικά από τον ίδιο. Τον ενδιέφερε να στήσει τις ιστορίες που είχε σκεφτεί έτσι ώστε να ταιριάζουν στο κάθε μέρος όπως το είχε φανταστεί ο ίδιος».

     Η περιπλάνηση ξεκινά από Χούσαβικ της Ισλανδίας, όπου γράφει την πρώτη ιστορία του. Στη συνέχεια πετάει στην Ελλάδα, την πατρίδα των γονιών του και πιο συγκεκριμένα στη Δημητσάνα για να γράψει μια ακόμη ιστορία και ακολουθεί η Ιαπωνία. Σύντομα όμως αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Ξαφνικά νομίζει ότι οι ήρωες των διηγημάτων του, δεν υπάρχουν μόνο στη φαντασία του. Πιστεύει ότι τους βλέπει γύρω του. «Πλησίαζε σε παράνοια. Τρελαινόταν όντως; Δεν ήξερε τι προτιμούσε: να ήταν όλα στο μυαλό του ή να συνέβαιναν πραγματικά; […] Δεν πίστευε ότι το ζούσε αυτό. Ο φόβος της τρέλας επέστρεψε παραλυτικός. Μπορεί να έγραφε μια ζωή μεταφυσικές ιστορίες τρόμου, που ήταν αδύνατον να συμβούν στην πραγματική ζωή, αλλά εκείνη τη στιγμή στεκόταν μπροστά του το αδύνατο. Κάτι που δεν γινόταν να συμβαίνει […] Η πραγματικότητα τον χαστούκιζε ανελέητα. Τα αποκυήματα της φαντασίας έπαιρναν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια του».

     Το «Αποκυήματα» (εξαιρετικός τίτλος), είναι ένα μοναδικά γραμμένο, συναρπαστικό μυθιστόρημα, που δεν αφήνεις εύκολα από τα χέρια σου. Διαβάζεται ευχάριστα από κάθε αναγνώστη είτε του αρέσει αυτό το είδος, είτε όχι. Είμαι όμως βέβαιος, ότι οι φαν της λογοτεχνίας του φανταστικού, θα το λατρέψουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου