6 Απρ 2013

ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΠΑΤΕΡΩΝ

JEFFREY ARCHER
Μετάφραση ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ
Εκδόσεις BELL
Σελ. 382, Φεβρουάριος 2013


     Το δεύτερο μέρος των Χρονικών των Κλίφτον, της εποποιίας του βρετανού συγγραφέα Τ. Άρτσερ, που διατρέχει όλο τον 20ο αιώνα, κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες.
     Το πρώτο μέρος είχε κυκλοφορήσει πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2012. Στο blog, θα βρείτε αναρτημένη παρουσίαση από τον Απρίλιο του 2012.
     Για να παρακολουθήσει κάποιος το δεύτερο μέρος, δεν είναι απαραίτητο να έχει διαβάσει το πρώτο. Καλό θα ήταν να το έχει διαβάσει, αφού θα τον βοηθήσει να συνδέσει κάποια γεγονότα και να ερμηνεύσει ορισμένες συμπεριφορές των χαρακτήρων του βιβλίου, αλλά ακόμη κι αν δεν το έχει διαβάσει, μπορεί να παρακολουθήσει άνετα την συναρπαστική ιστορία που αφηγείται ο συγγραφέας, αφού οι αναφορές του στο πρώτο μέρος, είναι συχνές και εξόχως διαφωτιστικές.
     Το βιβλίο ξεκινά με την άφιξη του Χάρι Κλίφτον στη Νέα Υόρκη, το 1939. Θέλοντας να εξαφανίσει τα ίχνη του, οικειοποιείται την ταυτότητα του αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού Τομ Μπράντσο, ο οποίος επέβαινε στο ίδιο πλοίο με τον Χάρι (Τομ), που τους μετέφερε από την Αγγλία στην Αμερική και το οποίο στη διάρκεια του ταξιδιού, τορπιλίστηκε και βυθίστηκε στον Ατλαντικό. Ο Μπράντσο χάθηκε στα νερά του ωκεανού. Μόλις ο Κλίφτον πατάει το πόδι του στο αμερικανικό έδαφος ως Τομ Μπράντσο, συλλαμβάνεται από την αστυνομία, κατηγορούμενος για φόνο. Ο αμερικανός αξιωματικός, ήταν λιποτάκτης και ύποπτος για τη δολοφονία του αδελφού του. Όταν ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους του Μανχάταν του προσφέρει τις πανάκριβες υπηρεσίες του αφιλοκερδώς, ο αδέκαρος «Τομ», παρά το γεγονός ότι απορεί για το «γιατί» αυτής της προσφοράς, μη έχοντας εναλλακτική επιλογή, πιστεύει στη διαβεβαίωση του δικηγόρου, ότι θα του εξασφαλίσει μια πολύ ελαφριά ποινή. Όμως, όταν τελικά κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται, ο δικηγόρος του εξαφανίζεται. Ο μόνος τρόπος για να αποδείξει την αθωότητά του ο Χάρι-Τομ, είναι να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Κάτι που έχει ορκιστεί να μην κάνει ποτέ, για να προστατεύσει τη γυναίκα που αγαπά. Την Έμμα Μπάριγκτον.
     Ωστόσο η Έμμα έρχεται στη Νέα Υόρκη. Είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να βρει τον άντρα που επρόκειτο να παντρευτεί, αλλά ένα μυστικό από το παρελθόν δεν επέτρεψε να γίνει αυτός ο γάμος. Αρνείται να πιστέψει πως χάθηκε στη θάλασσα κι ας μην έχει καμία απόδειξη πως είναι ζωντανός, πέρα από το ένστικτό της.
     Ο συγγραφέας συνεχίζει το συναρπαστικό του ταξίδι στον 20ο αιώνα. Αγάπες, όρκοι και οικογενειακοί δεσμοί δοκιμάζονται σκληρά, καθώς κρυμμένα μυστικά αποκαλύπτονται και η εξέλιξη του μύθου, μεταφέρεται από τη Γηραιά Ήπειρο στο Νέο Κόσμο, για να επιστρέψει πίσω στην Αγγλία, όπου όμως και πάλι δεν θα δοθεί λύση. Κάποιες απαντήσει θα πάρουμε στο επόμενο βιβλίο της σειράς, την κυκλοφορία του οποίου θα περιμένουμε με αυξημένο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου