31 Ιαν 2015

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ

ΤΖΙΜΜΥ ΚΟΡΙΝΗΣ
Εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Σελ. 357, Ιούνιος 2014

     Ο Τ. Κορίνης, είναι ο «πατέρας» του Λεμί Κόσιον, του «ήρωα» που έγινε γνωστός μέσα από τις σελίδες του θρυλικού περιοδικού Μάσκα, το οποίο ως γνωστόν δημοσίευε κυρίως ιστορίες αστυνομικές ή μυστηρίου. Είναι ακόμη συγγραφέας πολλών βιβλίων και σεναρίων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
     Το βιβλίο του «Η Ώρα Του Φοίνικα» ξεκίνησε ως σενάριο για ταινία ξένης παραγωγής που για διάφορους λόγους, δεν γυρίστηκε ποτέ. Δεν είναι ούτε αστυνομικό, ούτε μυστηρίου. Όμως δεν του λείπει το σασπένς, αφού περιγράφει μια αγωνιώδη μάχη ενάντια στο χρόνο, μέσα σε συνθήκες πλήρους πολιτικής ανωμαλίας, που οφείλεται -αν και ο συγγραφέας δεν το αναφέρει «ρητά»- στο ότι η ιστορία του εκτυλίσσεται τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος του 1967, όταν οι πολίτες βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει και κυριαρχεί το αίσθημα του φόβου. 
     Ο Τέρενς Μέρντοκ, είναι αμερικανός διάσημος καρδιοχειρουργός, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του πρώην βοηθού του στην Κλινική Μάγιο των ΗΠΑ και νυν διακεκριμένου καρδιοχειρουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Κώστα Πανάγου. Ο σκοπός της επίσκεψης είναι διπλός. Αφ’ ενός για να δώσει διάλεξη στον ιατρικό κόσμο της Αθήνας σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις της ιατρικής και τις νέες μεθόδους που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ. Αφ’ ετέρου για να χειρουργήσει αφιλοκερδώς και εν είδη «μαθήματος», μια δύσκολη περίπτωση ενός νέου στην ηλικία καρδιοπαθή. Τον συνοδεύει η αναισθησιολόγος Έλενα Καρτράιτ, που έχει μόνιμη θέση στην ομάδα του, αλλά και στην καρδιά του.
     Η εγχείρηση στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Το επόμενο ξημέρωμα όμως, ο ασθενής παρουσιάζει μια αρρυθμία-αντίδραση λίγο-πολύ αναμενόμενη-και ο εφημερεύων γιατρός, ενημερώνει τον Μέρντοκ, που βρίσκεται στο ξενοδοχείο του. Μαζί με την Καρτράιτ, ξεκινούν με ένα ταξί για το νοσοκομείο, αλλά στο δρόμο γίνονται στόχος επίθεσης από ένα …άρμα μάχης και γλιτώνουν την τελευταία στιγμή, όταν καταφέρνουν να μπουν στον περίβολο του νοσοκομείου. Βρίσκεται σε εξέλιξη το στρατιωτικό πραξικόπημα κι οτιδήποτε κινείται στους δρόμους της Αθήνας, αποτελεί στόχο, αφού έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις με κάποιους που αντιστέκονται. Όταν φτάνουν οι πρώτοι τραυματίες, ο Μέρντοκ, όπως επιβάλλει το καθήκον και ο όρκος που έχει δώσει, προσφέρεται να συνδράμει στην περίθαλψή τους. Όμως σύντομα στο νοσοκομείο εισβάλουν πάνοπλοι στρατιωτικοί, συλλαμβάνουν τον Μέρντοκ και τον Πανάγο που εκείνη τη στιγμή προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή ενός τραυματία και αναχωρούν προς άγνωστη κατεύθυνση.
     Όταν η Καρτράιτ αντιλαμβάνεται τι πραγματικά έχει συμβεί και με τι είδους παρανοϊκούς έχουν μπλέξει, χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Αλλά είναι και πολύ πεισματάρα για να τα παρατήσει. Ξέρει ότι η ζωή του Μέρντοκ διατρέχει σοβαρό κίνδυνο και πρέπει να ξεπεράσει πολλά και σοβαρά εμπόδια (έλλειψη επικοινωνιών, απαγόρευση κυκλοφορίας, οδομαχίες κλπ) για να φτάσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου ελπίζει ότι θα βρει τη βοήθεια που χρειάζεται στην αναζήτηση και σωτηρία του Μέρντοκ.

     Το βιβλίο είναι καλογραμμένο. Οι περιγραφές των πρώτων ωρών του πραξικοπήματος είναι ολοζώντανες. Όπως και η ασθματική αναζήτηση της Καρτράιτ, που γυρνά από στρατόπεδο σε στρατόπεδο. Τέλος είναι εξαιρετικά σκιαγραφημένοι οι χαρακτήρες τόσο των πολιτών-θυμάτων, όσο και των πραξικοπηματιών, που μέσα στην παράνοιά τους και τη φασιστική τους νοοτροπία, δείχνουν το ψυχρό τους πρόσωπο, την έλλειψη οποιασδήποτε ανθρωπιάς και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου