5 Μαΐ 2016

ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
ΓΙΟΝΑΣ ΚΑΡΛΣΟΝ
Μετάφραση ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σελ. 191, Νοέμβριος 2015

     Ο σουηδός Γ. Κάρλσον, συγγραφέας του μυθιστορήματος  «Το Τιμολόγιο», είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος. Είναι ηθοποιός με θητεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πριν από δέκα χρόνια, παρουσίασε το πρώτο του θεατρικό έργο. Την ίδια εποχή, ξεκίνησε να γράφει και λογοτεχνία και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Το βιβλίο αυτό, είναι το πρώτο που μεταφράζεται στα ελληνικά.
     Ο ήρωας του μυθιστορήματος αυτού, είναι ένας άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων. Είναι εργένης, τριάντα εννέα ετών και ζει στη Στοκχόλμη. «Δούλευα υπάλληλος μερικής απασχόλησης σε ένα βίντεο κλαμπ για φανατικούς κινηματογραφόφιλους… Το διαμέρισμά μου ήταν μικρό και παλιομοδίτικο και το νοίκι χαμηλό. Δεν συντηρούσα κανέναν πέρα από τον εαυτό μου και ο τρόπος ζωής μου δεν ήταν πολυτελής. Κανά παιχνίδι στον υπολογιστή που και που, μουσική, τρόφιμα-κι αυτά μετρημένα-ένας αστείος λογαριασμός για το κινητό, ενώ τις ταινίες τις έπαιρνα τζάμπα από το μαγαζί». Τα πάντα μέτρια και μετρημένα, χωρίς εξάρσεις και φιλοδοξίες. Ζει ευτυχισμένος μέσα στην καθημερινότητά του, με ελάχιστους φίλους, με πίτσα, ταινίες και μουσική (που προτιμά να ακούει από βινύλιο).
     Έτσι όταν μια μέρα βρίσκει στην αλληλογραφία του ένα τιμολόγιο από κάποιον οργανισμό «Κατανομής Παγκόσμιων Πόρων» με το εξωφρενικό ποσό των 5.700.000 κορωνών (περίπου 610.000 ευρώ), δε δίνει μεγάλη σημασία. «Υπέθεσα πως θα ήταν κάποιο από εκείνα τα πλαστά τιμολόγια που ακούμε στην τηλεόραση και διαβάζουμε στις εφημερίδες. Αδίστακτες επιχειρήσεις που προσπαθούν να εξαπατήσουν ανθρώπους, συχνά ηλικιωμένους, και να τους φάνε λεφτά… αν ήταν γνήσιο, θα πρέπει να είχε γίνει κάποιο πελώριο λάθος. Κάποιος υπολογιστής πρέπει να με είχε περάσει για μεγάλη εταιρεία, ή ίσως για ξένη κοινοπραξία. Ένα μήνα μετά όμως, λαμβάνει ειδοποίηση για το ποσό, από εισπρακτική εταιρεία. Οπότε αποφασίζει να ασχοληθεί για να διευκρινιστεί το λάθος. Τηλεφωνεί στον οργανισμό «Κατανομής Παγκόσμιων Πόρων» όπου τον περιμένει μια τεράστια δυσάρεστη έκπληξη. «Δεν υπήρχε λάθος και όχι, δεν ήμουν ο πρώτος που τηλεφωνούσε. Είπα ότι δεν είχα παραγγείλει τίποτα, ούτε είχα ζητήσει κάποια υπηρεσία, εκείνη όμως επέμενε ότι το τιμολόγιο ήταν σωστό». Γιατί λοιπόν έπρεπε να πληρώσει; Μα γιατί ήταν ευχαριστημένος από τη ζωή του. Κι όσο πιο ευτυχισμένος ήσουν, βάσει κάποιων πολύπλοκων δεικτών και εξισώσεων, τόσο μεγαλύτερο ποσό έπρεπε να πληρώσεις.

     Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης. Σε πρώτο επίπεδο, διαβάζουμε την ιστορία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να μην τρελαθεί και να τα βγάλει πέρα με την απρόσωπη γραφειοκρατία-ενώ βρίσκει έναν απρόσμενο σύμμαχο. Σε δεύτερο επίπεδο, μας βάζει να αναλογιστούμε για το ποιες προτεραιότητες θέτει στον άνθρωπο ο πολιτισμός και οι κοινωνίες της Δύσης, το τι θεωρείται επιτυχία και το που μπορούμε να αναζητήσουμε και να βρούμε την πραγματική ευτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου