26 Μαΐ 2016

ΣΕΝΤΡΑΛ ΠΑΡΚ

GUILLAUME MUSSO
Μετάφραση ΡΙΤΑ ΚΟΛΑΪΤΗ
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σελ. 309, Δεκέμβριος 2015

     Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα είναι το θρίλερ του γάλλου συγγραφέα Γ. Μισό, με τίτλο «Σέντραλ Παρκ».
     Η Αλίς Σεφέρ, αστυνόμος του εγκληματολογικού του Παρισιού, ξυπνά σε ένα πάρκο. «…άνοιξε με το ζόρι τα μάτια της. Το αναδυόμενο φως της μέρας την τύφλωνε, η πρωινή δροσιά έκανε τα ρούχα της να κολλάνε. Μουσκεμένη απ’ τον παγωμένο ιδρώτα, τουρτούριζε. Ο λαιμός της ήταν κατάξερος και στο στόμα της είχε μια έντονη γεύση στάχτης. Οι αρθρώσεις της μελανιασμένες, τα άκρα της αγκυλωμένα, το μυαλό της μουδιασμένο… Όταν ανασηκώθηκε, κατάλαβε πως ήταν ξαπλωμένη σ’ ένα παλιό παγκάκι από ακατέργαστο ξύλο». Η έκπληξη της από το ξύπνημα σε ένα άγνωστο περιβάλλον πολλαπλασιάζεται όταν αντιλαμβάνεται ότι είναι δεμένη με χειροπέδες, με έναν παντελώς άγνωστο άνδρα, ο οποίος  κοιμάται. «Εκείνη ακριβώς τη στιγμή διαπίστωσε ότι το δεξί της χέρι ήταν πιασμένο με χειροπέδη απ’ τον αριστερό καρπό του αγνώστου». Όταν καταφέρνει να τον ξυπνήσει, εκτός του ότι την έπεισε ότι βρίσκονται στην καρδιά του Central Park στη Ν. Υόρκη, της συστήθηκε. «Είμαι Αμερικανός. Με λένε Γκάμπριελ Κέιν και είμαι πιανίστας της τζαζ. Μένω στο Λος Άντζελες, αλλά συχνά παίρνω τους δρόμους για κάποιο κονσέρτο… Χτες βράδυ έπαιζα μαζί με τον μπασίστα και τον σαξοφωνίστα μου στο Brown Sugar, ένα τζαζ κλαμπ της συνοικίας Τεμπλ Μπαρ στο Δουβλίνο».
     Τα ερωτήματα ξεχύνονται βροχή. Ο ένας δεν γνωρίζει τον άλλο και μόλις λίγες ώρες πριν βρίσκονταν στην Ευρώπη. Η Άλις τα έπινε με τις φιλενάδες της στο Παρίσι και ο Κέιν βρισκόταν στο Δουβλίνο. Πως βρέθηκαν δεμένοι στη Ν. Υόρκη; Ποιος τους έφερε εκεί, πως και γιατί; Γιατί βρέθηκαν στο πάρκο; Και πριν καλά-καλά προσπαθήσουν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, ανακαλύπτουν πως δεν έχουν ταυτότητες ή διαβατήρια, οποιοδήποτε έγγραφο που να αποδεικνύει ποιοι είναι ούτε τα κινητά τους τηλέφωνα. Η Αλίς μάλιστα, έχει λεκέδες από αίμα στο πουκάμισό της, έχει ένα πιστόλι Glock 22, που δεν είναι το υπηρεσιακό της και από το οποίο λείπει μια σφαίρα. Ο Κέιν, έχει ένα τραύμα στο μπράτσο του, δεμένο πρόχειρα με έναν επίδεσμο.
     Η κατάσταση είναι τρομακτική και για τους δύο. Το να απευθυνθούν στην αστυνομία χωρίς χαρτιά και χωρίς να έχουν κάτι χειροπιαστό να τους πουν, θα τους δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Για να βρουν την άκρη του νήματος πρέπει να συνεργαστούν και να ξεκινήσουν μια έρευνα που «δεν ήταν πια απλώς αλλόκοτη, τρομακτική ή σουρεαλιστική, ήταν κυριολεκτικά παρανοϊκή».
     Εκπληκτικό θρίλερ με γρήγορη «κινηματογραφική» γραφή. Δύο αλησμόνητους ήρωες. Συνεχείς και δραματικές ανατροπές. Εκπλήξεις που διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό. Σασπένς που κόβει την ανάσα. Κι ένα τέλος που «θα ήταν εγκληματικό να αποκαλύψεις», όπως έγραψε το περιοδικό LExpress.

     Τελειώνοντας να δώσω μια συμβουλή. Μην ξεκινήσετε την ανάγνωση του βιβλίου βράδυ, εκτός αν είστε αποφασισμένοι να μην κοιμηθείτε εκείνη τη νύχτα. Γιατί από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε την ανάγνωση, δύσκολα θα αφήσετε το βιβλίο από τα χέρια σας!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου