31 Ιουλ 2018

Η ΚΑΛΗ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ

ALI LAND
Μετάφραση: ΓΩΓΩ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 378, Μάρτιος 2018

     Εντυπωσιακό το ντεμπούτο στη λογοτεχνία της βρετανίδας συγγραφέως Α. Λάντ. Αν η συνέχεια είναι ανάλογη, τότε σίγουρα θα διαγράψει λαμπρή πορεία.
     Η μητέρα της 16χρονης Άννι Τόμσον είναι δολοφόνος μικρών παιδιών. «Η 48χρονη Ρουθ Τόμσον, ήταν από τα πιο αγαπητά μέλη του προσωπικού του ασύλου κακοποιημένων γυναικών όπου εργαζόταν… Η Τόμσον, η οποία συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, κατηγορείται για τις δολοφονίες εννέα παιδιών, τις οποίες διέπραξε σε διάστημα μιας δεκαετίας, από το 2006 έως το 2016. Στοιχεία που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν ότι τα εγκλήματα συντελέστηκαν όλα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού της στο Ντέβον, το οποίο αποκαλούσε παιδική χαρά. Μετά τη σύλληψή της, βρέθηκαν στο κελάρι του σπιτιού τα πτώματα οκτώ παιδιών, ενώ το ένατο βρέθηκε στη λεγόμενη παιδική χαρά. Τα θύματα ήταν όλα ηλικίας από τριών έως έξη ετών. Η Τόμσον ζούσε σε μονοκατοικία στο Ντέβον με το δικό της παιδί, το οποίο είναι σε εφηβική ηλικία και του οποίου η μαρτυρία ήταν καταλυτική για την αποκάλυψη των εγκλημάτων της και τη σύλληψή της».
     Μετά τη σύλληψη της μητέρας της και μέχρι να γίνει η δίκη, η Άννι με αλλαγμένο όνομα σε Μίλι, θα ζήσει σε ανάδοχη οικογένεια, μακριά από οποιονδήποτε θα μπορούσε να γνωρίζει την ιστορία της, για διαφυλαχθεί η ψυχική της ηρεμία. «Ο ανάδοχος μπαμπάς μου, ο Μάικ, είναι ψυχολόγος, ειδικός στα ψυχικά τραύματα. Το ίδιο και η κόρη του η Φίμπι, αλλά αυτή μάλλον στην πρόκληση παρά στη θεραπεία. Η Σάσκια είναι η μητέρα». Ο Μάικ και η Μίλι κάνουν τακτικά συνεδρίες που ίσως βοηθήσουν την κοπέλα να ξεπεράσει τα όσα έζησε και θα την καταστήσουν ψυχολογικά ικανή να καταθέσει στην επικείμενη δίκη.
     Ο δεσμός όμως της Άννι-Μίλι με τη μητέρα της είναι πανίσχυρος. Η κοπέλα νιώθει ενοχές που την κατέδωσε. Ακόμη νιώθει έντονη την ανάγκη να κάνει αυτό που όλοι την έχουν τονίσει ότι δεν πρέπει να κάνει, για δικό της καλό: να μιλήσει για την υπόθεση. Η ασταθής ψυχολογία της, σε συνδυασμό με το bullying που δέχεται στο σχολείο και στο οποίο πρωτοστατεί η συνομήλικη κόρη της «νέας» της οικογένειας, οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις…
     Εκπληκτικό ψυχολογικό θρίλερ, όπου οι ενοχές, οι ταραγμένες οικογενειακές σχέσεις, τα «παιχνίδια» χειραγώγησης και επιρροής, οι μοναδικής δύναμης και γνώσης της ανθρώπινης ψυχής μονόλογοι, δημιουργούν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που σίγουρα θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας,  για πάρα πολύ καιρό!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου