6 Οκτ 2018

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠ' ΤΑ ΚΑΠΝΟΧΩΡΑΦΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΖΟΣ
Εκδόσεις ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ 
Σελ. 254, Αύγουστος 2018

     Μια συλλογή διηγημάτων είναι το τρίτο βιβλίο του Δ. Ρέζου, που κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες. Τα δύο προηγούμενα είναι μυθιστορήματα. Το «My Name Is Lorito» και το «Βαραδέρο», του οποίου παρουσίαση αναρτήθηκε τον Αύγουστο του 2013.
    Πρόκειται για επτά εξαιρετικές ιστορίες, τόσο στη «σύλληψη», όσο και στον τρόπο γραφής και αποτύπωσης στο χαρτί. Επτά διηγήσεις, σχετικά μεγάλες σε έκταση, που αναφέρονται κυρίως στην εποχή της ευμάρειας, όταν όλοι προσπαθούσαν να μας πείσουν-και πρέπει να πω ότι τα κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό-ότι όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν, οι εποχές των ισχών αγελάδων και της ατέρμονης λιτότητας παρήλθαν κι από δω και πέρα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Άλλωστε τόσο «το πλατύ χαμόγελο του Τσάρου της οικονομίας» όσο και «η αυστηρή και τεκμηριωμένη διαπίστωση του τεχνοκράτη καθηγητή πρωθυπουργού, για τα ορατά αποτελέσματα και τη θαυμαστή πορεία της οικονομίας» ήταν κάτι παραπάνω από εύγλωττα. Το Χρηματιστήριο ανθίζει και μαζί ανθίζουν και διάφορα «λουλούδια» που πείθουν αφελείς όπως ο «Χοντρός» (του διηγήματος «Η Μισολλά Και Ο Μεγάλος Γκουρού»), ότι από ζαχαροπλάστες, περιπτεράδες, ταβερνιάρηδες, συνταξιούχοι, έγιναν ξαφνικά γκουρού της οικονομίας. «Δεν υπήρξε Ελληνικό νοικοκυριό που να μην περιλαμβάνει στην καθημερινή του ρουτίνα και μια ερώτηση για το χρηματιστήριο, και βέβαια όλοι έγιναν ειδήμονες. Χωρίς να έχει σημασία ότι δεν γνωρίζουν να διαβάσουν έστω έναν ισολογισμό, ανακάλυψαν το ρ/ε, τη θεμελιώδη και την τεχνική ανάλυση, τα γραφικά και το λίμιτ απ. Για το λίμιτ ντάουν έμαθαν αργότερα».
     Αυτό το εύκολο χρήμα όμως, εκτός του ότι προσφέρει μια «καλύτερη» ζωή, («Ο νεοέλληνας έχει πια κινητό τηλέφωνο, αγοράζει πιο φτηνό αυτοκίνητο, τα επιτόκια δανεισμού αρχίζουν να πέφτουν, τα περιοδικά λάιφ στάιλ οργιάζουν…»), εκμαυλίζει συνειδήσεις, διαφοροποιεί συμπεριφορές, οδηγεί στη ξιπασιά και στην αμετροέπεια. Δημιουργεί έναν τύπο Έλληνα, αποκομμένο από τις παραδόσεις και τις ρίζες του. Μέχρι που θα έρθει η σκληρή πραγματικότητα με τις αδήριτες αλήθειες της, να τα μετατρέψει όλα σε ερείπια και να αφήσει τους έλληνες με μια μεγάλη απορία για το τι συνέβη!
     Κάποια από τα διηγήματα, περιγράφουν και ιστορίες αγάπης. Αν όμως περιμένετε happy end, λουλουδάκια και ροζ καρδούλες, καλύτερα να ψάξετε αλλού. Οι ιστορίες του Δ. Ρέζου, περιγράφουν ατελέσφορους έρωτες, προσδοκίες που δεν εκπληρώνονται, ματαιωμένα όνειρα και σκληρούς χωρισμούς, με εραστές που παγιδευμένοι είτε από προσωπικά προβλήματα, είτε από κοινωνικές  επιταγές, δεν μπορούν να προχωρήσουν τη σχέση τους, ακόμη και όταν ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
     Όπως γράφω και στην αρχή της παρουσίασης, τα διηγήματα της συλλογής είναι εξαιρετικά! Ο συγγραφέας περιγράφει με μοναδικό  τρόπο τους τόπους και τα τοπία στα οποία τοποθετεί τους χαρακτήρες (Κεφαλονιά, Αθήνα, Κρήτη κ.α.), αλλά και με «χειρουργική» ακρίβεια, διεισδυτικότητα, χιούμορ (υποδόριο πολλές φορές) αλλά και ευαισθησία, τις εσωτερικές τους διαδρομές, τις συμπεριφορές τους, τα θετικά τους, τις ανασφάλειές τους, την αφέλειά τους, τα όνειρά τους, τις απογοητεύσεις τους, τις διαψεύσεις των προσδοκιών τους, τις επιτυχίες τους. Παράλληλα, μέσα από τους ήρωες του, μας κάνει κοινωνούς των απόψεών του για την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά και της αγωνίας του για το μέλλον. Ένα βιβλίο, του οποίου οι ιστορίες θα επανέρχονται στο μυαλό του αναγνώστη, για πολύ καιρό αφού ολοκληρώσει την ανάγνωσή του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου