15 Μαΐ 2019

16η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


16η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

     Έκλεισε προχθές Κυριακή 12 Μαΐου 2019, τις πύλες της η 16η ΔΕΒΘ, που συνδυάζει τη φιλαναγνωσία και την αγάπη για τη λογοτεχνία με καίριες παρεμβάσεις για μερικά από τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν και προβληματίζουν τον σύγχρονο, σκεπτόμενο άνθρωπο και που φέτος είχε κεντρικό της θέμα, το «Πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία». Περιέλαβε περισσότερες από 500 εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 300 συγγραφείς από 20 χώρες.
     Τη διοργάνωση εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:  «Η Θεσσαλονίκη διεκδίκησε και κέρδισε την έκθεση και αυτό είναι το σημαντικό. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η ιστορία της έκθεσης ξεπέρασε προβλήματα και αντιθέσεις. Αυτό μας κάνει περήφανους και ικανοποιημένους».
     Στο χώρο της 16ης Έκθεσης έγινε και η επίσημη Τελετή Έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Ελλάδας-Ρωσίας, ενώ υπογράφτηκε επί τόπου και η σχετική συμφωνία. Στην Τελετή από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν εκτός από την κ. Ζορμπά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, πρέσβης επί τιμή κ. Κλης, ενώ υψηλού επιπέδου ήταν και η ρωσική αντιπροσωπεία, στην οποία εκτός από τον πρέσβη στην Ελλάδα κ. Αν. Μόσλοβ, συμμετείχαν ο υφυπουργός Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Γκρ. Τρούμπινκοβ, ο ειδικός απεσταλμένος πρέσβης κ. Μιχ. Σβίντκοϊ, η υφυπουργός Παιδείας κ. Τατιάνα Σινούγκινα, καθώς και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Τύπου και Μαζικών Επικοινωνιών, κ. Βλαντ. Γκριγκόριεφ.
     Στα πλαίσια του κεντρικού θέματος της Έκθεσης, έγιναν πέντε συζητήσεις. «Ο χαρακτήρας του πλήθους: Από τη γαλλική επανάσταση στα κίτρινα γιλέκα»,  «Το πλήθος στις πλατείες. Μνήμη μιας χαμένης κοινότητας;», «Το πλήθος στην εικόνα, 1974-2019 κομπάρσος ή πρωταγωνιστής;», «Η ιστορία από την πλευρά του πλήθους. Όψεις αυθορμητισμού και μαζικότητας στο παρελθόν της Ελλάδας και της Ευρώπης» και «Άψυχες φιγούρες από χαρτόνι. Το πλήθος στο μικροσκόπιο της Λογοτεχνίας και της Κριτικής».
     Ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα της Έκθεσης, είναι κάθε χρόνο η Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων μαθητών που επισκέπτονται είτε οργανωμένα, είτε κατά … μόνας της Έκθεση, εκπαιδευτικών, μικρών αλλά και … μεγάλων παιδιών! Φέτος το κομμάτι αυτό της Έκθεσης φιλοξένησε 107 εκδηλώσεις: βιβλιοπαρουσιάσεις, εργαστήρια, αφήγηση παραμυθιού, θεατρικό παιχνίδι κλπ.
     Να κλείσουμε λέγοντας ότι η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, εκπλήρωσε και φέτος τις προσδοκίες και να δώσουμε ραντεβού για την 17η Έκθεση του χρόνου!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου