16 Ιουλ 2019

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΟΥΒΙ

CAMILLA LACKBERG
Μετάφραση ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 424, Απρίλιος 2019

     Σε τελείως διαφορετικό ύφος κινείται το νέο μυθιστόρημα της C. Lackberg. Αφήνει (προσωρινά) τους ήρωες των δέκα προηγούμενων βιβλίων της, τη συγγραφέα Ερίκα και τον αστυνομικό Πάτρικ και μας συστήνει μια καινούρια ηρωίδα την Φέι.
     Η Φέι, είναι μια νέα γυναίκα, που μοιάζει να τα έχει όλα. Έναν τέλειο σύζυγο, τον Τζακ, μια πολυαγαπημένη κόρη κι ένα πολυτελές διαμέρισμα στην καλύτερη περιοχή της Στοκχόλμης. «Ανήκε στο πλουσιότερο τμήμα της πιο ευημερούσας ίσως χώρας του κόσμου. Δεν χρειαζόταν να δουλεύει, να σκέφτεται λογαριασμούς που έπρεπε να πληρωθούν ή να έχει τον νου της να πάρει το παιδί από το νηπιαγωγείο. Υπήρχε μια στρατιά από νταντάδες και οικιακές βοηθούς έτοιμες να φροντίσουν τα πάντα. Μερικές φορές, μάλιστα, έστελνε τις τσάντες με τα ψώνια στο σπίτι με κούριερ για να μην τις κουβαλάει.».
     Όμως έχει κι ένα «σκοτεινό» παρελθόν. Τα παιδικά της χρόνια στο γραφικό ψαροχώρι της Φιελμπάκα, ήταν σκληρά και δύσκολα. «Δύο χρόνια μετά το λύκειο άφησα τη Φιελμπάκα πίσω μου. Την άφησα ψυχή τε και σώματι. Δεν έβλεπα την ώρα να φύγω από εκείνη την κλειστοφοβική κοινωνία[…] Θα προτιμούσα βέβαια, να είχα φύγει νωρίτερα, αλλά μου πήρε περισσότερο χρόνο απ’ όσο υπολόγιζα να τακτοποιήσω όλα τα πρακτικά ζητήματα […] Οι αναμνήσεις με πονούσαν. Κι όσο γυρόφερνα μέσα στο σπίτι των παιδικών μου χρόνων, τις είχα συνεχώς μπροστά στα μάτια μου».
     Πήγε στη Στοκχόλμη και διέπρεψε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών. Στη σουηδική πρωτεύουσα γνώρισε και τον Τζακ. Μαζί σχεδίασαν μια πρωτοποριακή εταιρεία, που χάρη στις καίριες οικονομικές συμβουλές της Φέι, ευημερεί. Λίγο-λίγο όμως αποχωρεί. «Για χάρη του Τζακ […]. Για χάρη της οικογένειας».
     Όταν διαπιστώνει ότι ο Τζακ την απατά, ο κόσμος της γκρεμίζεται. Τα πράγματα μάλιστα παίρνουν άσχημη τροπή, όταν ο πρώην σύζυγός της, της κάνει σαφές ότι από τον ίδιο δεν πρέπει να περιμένει καμιά οικονομική ενίσχυση. Παίρνει την κόρη της, εγκαθίσταται σε ένα φθηνό διαμέρισμα και βάζει ένα στοίχημα με τον εαυτό της. Να καταστρέψει τον Τζακ, όπως αυτός διέλυσε τη ζωή της!
     Το «Χρυσό Κλουβί» είναι ένα μυθιστόρημα για μια γυναίκα που αφού βίωσε την προδοσία, πήρε τη ζωή στα χέρια της κι εκδικήθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο όποιον την πλήγωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου