16 Σεπ 2021

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΜΕ ΚΛΕΙΔΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Σελ. 369, Απρίλιος 2021

 

     Το βιβλίο του Χ. Μαρκογιαννάκη που παρουσιάζω σήμερα, είναι το τρίτο αστυνομικό του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί στα ελληνικά.

     Η Νήσος, είναι ένα μικρό (επινοημένο) νησί στα Δωδεκάνησα, που άρχισε τα τελευταία χρόνια, να γίνεται ευρύτερα γνωστό ως τουριστικός προορισμός. Το νησί, με τις ομορφιές του, τις παραλίες του και την ησυχία που προσέφερε, «ανακάλυψαν» πριν από αρκετά χρόνια ευκατάστατοι ξένοι, που αγόρασαν σπίτια, τα ανακαίνισαν και τα χρησιμοποιούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Όλοι αυτοί, μαζί με ελάχιστους ντόπιους, δημιούργησαν έναν κύκλο 30-35 ατόμων, στον οποίο δύσκολα μπαίνει κάποιος νεοφερμένος. Για να γίνει δεκτός σ’ αυτή την ιδιότυπη παρέα, θα πρέπει να «προταθεί» από κάποιο από τα παλαιά μέλη. Περνούν τα βράδια τους με δείπνα και κοκτέιλ πάρτι, στις ταράτσες των σπιτιών τους, χωρίς να συγχρωτίζονται με τους τουρίστες που συρρέουν τα τελευταία χρόνια.

    Το καλοκαίρι του 2015, στο νησί παραθερίζει μετά από πίεση του διοικητή του που θεωρεί ότι χρειάζεται κάποιες μέρες ξεκούρασης, ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου, το Νο 2 του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής. Είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «κύριος 100%», λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού διαλευκάνσεων των υποθέσεων που αναλαμβάνει. Εκείνο το βράδυ του Αυγούστου, παραβρίσκεται σε μια συγκέντρωση της παρέας. Όχι σαν καλεσμένος, αλλά σαν… εργαζόμενος! Είναι το σπίτι της Μαριάμα Μιλάντι, στο οποίο πήγε για να βοηθήσει τον ξάδερφό του Μάικ που καλύπτει μουσικά το πάρτι ως dj και βαριέται θανάσιμα. «Ήθελε να πάει για ύπνο-εδώ και ώρα-αλλά είχε υποσχεθεί πως θα τον περιμένει για να κουβαλήσουν τα ηχεία πίσω στο σπίτι […] Ευτυχώς οι επόμενες μέρες προβλέπονταν χαλαρές: φαγητό, παραλία, διάβασμα και ύπνος. Αυτό ήταν το πρόγραμμα για την επόμενη εβδομάδα».

     Όμως, «άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, αλλά δε Θεός κελεύει». Τα πράγματα θα έχουν μια τελείως διαφορετική εξέλιξη. Λίγο πριν φύγουν και οι τελευταίοι καλεσμένοι του πάρτι, σε μια αποθήκη του σπιτιού, βρέθηκε το πτώμα μιας γυναίκας «…ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα […] βρισκόταν μπρούμυτα πεσμένο το κορμί μιας γυναίκας. Το γαλάζιο της φόρεμα ήταν βουτηγμένο σε σκουρόχρωμα λιμνάζοντα νερά, με μόνη την πλάτη της πάνω απ’ την επιφάνεια […] Το κεφάλι της, με το πρόσωπο ακουμπισμένο στο πάτωμα, καλυπτόταν από νερό ως το ύψος των αυτιών». Πρόκειται για την 34χρονη Λούσι Ντέηβις, η οποία ήταν καλεσμένη στο πάρτι και τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν ότι πρόκειται περί εγκληματικής ενέργειας.

     Ο διευθυντής του αστυνομικού σταθμού της Νήσου που αποτελείται από… δύο άτομα, βρίσκεται στην Κω για υπηρεσιακούς λόγους. Οι θυελλώδεις άνεμοι που φυσούν και αναμένεται να διαρκέσουν για δέκα μέρες, δεν επιτρέπουν τη διενέργεια ταξιδιών από και προς το νησί. Οπότε εκών άκων, ο Μάρκου θα αναλάβει τη διενέργεια των απαραίτητων διαδικασιών, για να βοηθήσει τον νεαρό δόκιμο Μαρουλά (τον έτερο των δύο αστυνομικών), που αν και ήταν ευφυής και δραστήριος εν τούτοις δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία για να χειριστεί την ανάκριση για φόνο. «…δεν είχε καμία αρμοδιότητα στη Νήσο. Ήταν ένας απλός τουρίστας, ένας άσχετος. Θα περίμενε την άφιξη του αρμόδιου οργάνου και θα επέστρεφε στο σπίτι του Μάικ. Άλλωστε είχε έρθει εδώ με ρητή εντολή να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Ήταν βέβαιος ωστόσο πως αυτό δεν θα συνέβαινε. Στοιχημάτιζε πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αναγκαζόταν να αναμειχθεί επίσημα ή ανεπίσημα». Το τηλεφώνημα «παράκληση» του διοικητή του που του ζητά να βοηθήσει όσο μπορεί, επιβεβαιώνει αυτό του το προαίσθημα. Αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση, που όμως έχει κι άλλους νεκρούς. Έναν στο παρόν κι έναν στο παρελθόν. Ο Μάρκου, με τη σημαντική βοήθεια του Μαρουλά και με συστηματική και λεπτομερή έρευνα, θα βρει τον ένοχο…

     Έντονες κι εμφανείς είναι οι επιρροές της Agatha Christie στο «Μυθιστόρημα Με Κλειδί». Σε έναν μικρό τόπο, που βρίσκεται προσωρινά αποκλεισμένος από τον έξω κόσμο, μια κλειστή ομάδα ανθρώπων που ο καθένας έχει τα δικά του μυστικά, παραβρίσκονται σε ένα έγκλημα. Ο αστυνόμος Μάρκου, με την ευφυΐα, τις γνώσεις, την παρατηρητικότητά, την εμπειρία και την βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής, ως άλλος Ηρακλής Πουαρό θα φτάσει στην εξιχνίαση των εγκλημάτων και θα παραδώσει στη δικαιοσύνη τον ένοχο που όπως και στα μυθιστορήματα της μεγάλης αγγλίδας είναι άτομο υπεράνω πάσης υποψίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου