10 Αυγ 2022

ΟΜΗΡΙΑ

CLARE MACKINTOSH
Μετάφραση ΒΑΣΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΡΗ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 453, Απρίλιος 2022

      Επιστρέφει στο χώρο του θρίλερ η Κ. Μάκιντος, μετά το «διάλλειμα» ενός βιβλίου με κοινωνικό περιεχόμενο (πρόκειται για το «Μετά Το Τέλος», που κυκλοφόρησε το 2020).

     Η World Airways, κερδίζει όλες τις αεροπορικές εταιρίες που είχαν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να δρομολογήσουν πρώτες το ταξίδι Λονδίνο- Σίντνεϊ χωρίς ενδιάμεση στάση. «Ο αγώνας δρόμου των αεροπορικών εταιρειών για την πρώτη απευθείας πτήση Λονδίνο- Σίντνεϊ διεξαγόταν στήθος με στήθος, γι’ αυτό πίσω από τη σημερινή έκφραση ικανοποίησης του Ντίνταρ, υπάρχει ένα στοιχείο ανακούφισης που η World Airways τερμάτισε πρώτη».

     Οι πιλότοι είναι τέσσερις και θα εναλλάσσονται ανά έξη ώρες σε αυτό το ταξίδι των είκοσι δύο ωρών. Το προσωπικό καμπίνας είναι δέκα έξη άτομα και θα εργάζονται με τον ίδιο τρόπο. «Όσο για το πλήρωμα καμπίνας θα είμαστε δεκαέξι, μοιρασμένοι σε δύο βάρδιες. Όταν δεν δουλεύουμε θα είμαστε στις κουκέτες στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, προσποιούμενοι ότι είναι φυσιολογικό να κοιμάσαι σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα ανάμεσα σε αγνώστους».

     Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Μίνα Χόλμπρουκ. Η Μίνα αντιμετωπίζει προβλήματα στον γάμο της με τον Άνταμ, που είναι αστυνομικός-πιστεύει ότι την απατά-και με την υιοθετημένη πεντάχρονη και πανέξυπνη κόρη τους Σοφία, η οποία λόγω του οικογενειακού υπόβαθρου της βιολογικής της οικογένειας, έχει έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις.

     Κάποιοι από 353 επιβάτες του Boeing 777, είναι δημοσιογράφοι. Ταξιδεύουν δωρεάν, για να καλύψουν δημοσιογραφικά το παρθενικό ταξίδι. Όλα εξελίσσονται ομαλά τις πρώτες ώρες της πτήσης, εκτός από ένα πρόβλημα στη λειτουργία του wi-fi. Μέχρι που ένα τραγικό γεγονός ανατρέπει αυτήν την κανονικότητα. Ένας επιβάτης… πεθαίνει! Η αιτία είναι μάλλον έμφραγμα. Το πλήρωμα ενεργεί σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Η Μίνα αφαιρεί το πορτοφόλι του για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Όταν το ανοίγει πέφτει από μέσα μια πρόχειρα εκτυπωμένη φωτογραφία της κόρης της! Το σοκ και η έκπληξη είναι μεγάλα και τα ερωτηματικά πολλά. Τα οποία αυξάνονται όταν η Μίνα παίρνει στα χέρια της λίγα λεπτά αργότερα ένα σημείωμα από άγνωστο αποστολέα. Το σημείωμα γράφει: «Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σώσουν τη ζωή της κόρης σου. Σε μία ώρα από τώρα θα ζητήσεις από έναν από τους πιλότους να φύγει από το πιλοτήριο. Μπορείς να επικαλεστείς ότι λόγο θέλεις, αλλά δεν θα προκαλέσεις αναστάτωση. Η τουαλέτα δίπλα από το πιλοτήριο θα είναι ήδη κατειλημμένη. Όταν θα υπάρχει μόνο ένας πιλότος στο πιλοτήριο, θα ζητήσεις πρόσβαση και θα επιτρέψεις στο άτομο που βρίσκεται στην τουαλέτα να μπει στο πιλοτήριο. Μετά θα κλείσεις την πόρτα. Μόνο αυτό σου ζητάω να κάνεις Μίνα, και, αν το κάνεις, η κόρη σου θα ζήσει. Αν όχι, θα πεθάνει».

      Η Μίνα καταλαβαίνει ότι η απειλή είναι σοβαρή και ότι ήρθε μια στιγμή που κανείς άνθρωπος δεν θέλει να αντιμετωπίσει στη ζωή του. Η στιγμή της πιο δύσκολης επιλογής. Πρέπει να επιλέξει αν θα σώσει τα 370 άτομα που βρίσκονται στο αεροπλάνο (επιβάτες και πλήρωμα) ή τη ζωή της κόρης της!

     Το «Ομηρία» είναι ένα, αγωνιώδες, καθηλωτικό θρίλερ, με κινηματογραφική γραφή και δομή. Δεν μπορείς εύκολα να το αφήσεις από τα χέρια σου, ενώ η κορυφαία ανατροπή, έρχεται με την τελευταία πρόταση του βιβλίου!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου