14 Αυγ 2022

ΝΙΑΟΥΣΤΑ

ΤΕΥΧΟΣ 178-179

      Αν και στο Σελιδοδείκτη δεν συνηθίζω να παρουσιάζω περιοδικά, θα κάνω μια εξαίρεση για το διπλό-επετειακό τεύχος 178-179 (Ιανουάριος-Ιούνιος 2022) του περιοδικού Νιάουστα που εκδίδει η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ Ο Λόγιος» που μόλις κυκλοφόρησε.

     Κι αυτό, γιατί αποτελεί μια αξιοπρόσεκτη, ξεχωριστή έκδοση, όχι μόνο ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά (σχήμα, χαρτί εκτύπωση κλπ), αλλά κυρίως ως προς το περιεχόμενο, που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την επανάσταση και την καταστροφή της Νάουσας, τον Απρίλη του 1822.

     Το τεύχος που επιμελήθηκαν ο Γιώργος Μάλλιος και ο Πέτρος Στοϊδης, περιλαμβάνει την αναδημοσίευση 29 προσεκτικά επιλεγμένων άρθρων, που δημοσιεύτηκαν κατά το παρελθόν στο περιοδικό. «…άρθρα της θεματικής αυτής δημοσιεύονται πολύ συχνά στη Νιάουστα ήδη από το πρώτο τεύχος του περιοδικού του 1977. Γίνεται, επομένως, αντιληπτή η δυσκολία των επιμελητών της συγκεκριμένης έκδοσης, να επιλέξουν μέσα από το σύνολο 177 τευχών, μόλις 29 άρθρα για να αναδημοσιευτούν εδώ».

     Τα άρθρα του επετειακού τεύχους, είναι χωρισμένα σε πέντε ενότητες. Η πρώτη αφορά γενικά άρθρα και επετειακούς λόγους για την επανάσταση. Στη δεύτερη παρουσιάζονται όψεις της επανάστασης, σύμφωνα με τις γραπτές αρχειακές πηγές. Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη σε προσωπογραφίες ανθρώπων που σχετίζονται με τη Νάουσα στα χρόνια της επανάστασης. Η τύχη των Ναουσαίων μετά την καταστροφή είναι το θέμα των άρθρων της τέταρτης ενότητας, ενώ η πέμπτη και τελευταία, αφιερώνεται στην πρόσληψη της επανάστασης και του χαλασμού στη λαϊκή παράδοση.

     Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα-απόκτημα για κάθε Ναουσαίο-στα «…ηρωικά και συνάμα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη μας για πάντα».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου