5 Φεβ 2023

ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΧΗΜ...ΙΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΑΣΤΟΣ
Εκδόσεις BELL
Σελ. 221, Οκτώβριος 2022
 

     Ο Β. Νάστος συγγραφέας του βιβλίου που σας παρουσιάζω σήμερα, είχε έντονο ενδιαφέρον για τη χημεία από μικρός. Τα λόγια ενός καθηγητή του στο λύκειο, τον έστρεψαν στις ανάλογες σπουδές. «Η χημεία θα σας ακολουθεί σαν σκιά σε κάθε πτυχή της ζωής σας. Τα πάντα γύρω μας είναι ζήτημα χημείας. Το νερό, ο έρωτας, η μεθυστική μυρωδιά των βιβλίων».

     Ο υπόλοιπος κόσμος όμως, φάνηκε ότι δεν είχε σε ανάλογη εκτίμηση αυτήν την μυστηριώδη και δύσκολη επιστήμη κι αντιμετώπιζε τόσο αυτόν, όσο και τη χημεία ως παράξενα φαινόμενα. Κάτι που επέβαλε αντίδραση εκ μέρους του. « “Ως εδώ!” ουρλιάζει μια φωνή στο μυαλό μου. Είναι τόσο απόλυτη, που με σοκάρει. Κουνάω το κεφάλι μου μήπως χαθεί, φέρνω τα χέρια μου στ’ αυτιά μου, μα ο φράχτης που υψώνω μοιάζει ανίσχυρος. “Θα κάνω το αδύνατο δυνατό”, συνεχίζει απτόητη “θα μετατρέψω τους haters της χημείας σε πιστούς οπαδούς!” Και εγένετο φως! […] Ιδέες, σαν νήματα, αρχίζουν να ξετυλίγονται από κάθε απίθανη γωνιά του νου κι ο αργαλειός των επιλογών αρχίζει-δειλά-να υφαίνει τις επικρατέστερες».

     Έτσι προέκυψε αυτό το βιβλίο. Με σκοπό να σωθεί η τιμή και η υπόληψη της Χημείας. Μέσα από 34 κείμενα που άπτονται διαφόρων θεμάτων. Όπως: τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά το δάγκωμα μιας οχιάς, τι χημικές διεργασίες ενεργοποιούνται όταν ερωτευόμαστε, απαντά στην ερώτηση αν το νερό ή οι μπανάνες μπορούν να μας… δηλητηριάσουν, αν στο τσίμπημα της μέλισσας βάζουμε ξύδι ή αμμωνία για να έχουμε γρήγορα θεραπευτικά αποτελέσματα, ποιος είναι ο πιο ακριβός καφές του κόσμου, μας ενημερώνει ότι η μεγαλύτερη πανδημία του 20ου αιώνα δεν είχε για θύμα το ανθρώπινο είδος, ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον τα κινητά μας θα φορτίζουν από τα… μανιτάρια ή ότι ο άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει μια ικανότητα που προκαλεί τρόμο. «Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι έχουν στο DNA τους τα κατάλληλα γονίδια ώστε, ενδεχομένως, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, κάποια στιγμή στο μέλλον να αναπτύξουν την ικανότητα να παράγουν δηλητήριο από τους σιελογόνους αδένες τους»!!

     Ένα βιβλίο γραμμένο με πολύ χιούμορ, από έναν άνθρωπο που όπως φαίνεται λατρεύει και γνωρίζει σε βάθος την επιστήμη του, αλλά έχει και την ικανότητα να μεταδώσει αυτήν την γνώση στον μη ειδικό, με τρόπο εύληπτο και κατανοητό. Ώστε στο τέλος καταφέρνει να μας πείσει αυτό που εξαρχής προσπαθεί. Ότι δηλ. «Η χημεία δεν είναι απλό μέρος της ζωής μας, η χημεία είναι η ίδια η ζωή!».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου