28 Φεβ 2023

ΥΠΟΘΕΣΗ AGATHA CHRISTIE

NINA DE GRAMONT
Μετάφραση ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ
Eκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σελ. 508, Μάιος 2022

      Η Άγκαθα Κρίστι, (γεννήθηκε το 1890 και πέθανε το 1976), υπήρξε διάσημη συγγραφέας αστυνομικών-κι όχι μόνο-ιστοριών. Στη διάρκεια της καριέρας της, έγραψε 66 μυθιστορήματα και 15 συλλογές διηγημάτων στα οποία πρωταγωνιστούν κυρίως ο Ηρακλής Πουαρό και η Μις Τζέιν Μαρπλ. Έγραψε ακόμη δύο αυτοβιογραφίες, έξη αισθηματικά μυθιστορήματα και πολλά θεατρικά έργα, ένα από τα οποία, «Η Ποντικοπαγίδα», αποτελεί το μακροβιότερο έργο στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου. Υπολογίζεται ότι τα βιβλία της, έχουν πουλήσει πάνω από δύο δις (!!) αντίτυπα παγκοσμίως.

     Το 1926 κι ενώ η Κρίστι ήταν 36 ετών, χωρίς να έχει ακόμη την τεράστια αναγνώριση που την ανέδειξε σε «βασίλισσα του εγκλήματος», συνέβη ένα πολύ σοβαρό περιστατικό στη ζωή της. Το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου, μπήκε στο αυτοκίνητό της κι αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση. Το επόμενο πρωί το αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, ενώ η Κρίστι είχε… εξαφανιστεί! «Το Morris Cowley που οδηγούσε εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες […] Βρισκόταν στην άκρη του δρόμου και τα φώτα του ήταν αναμμένα, μέχρι που ξέμεινε από μπαταρία. Το καπό του αυτοκινήτου ήταν χωμένο μέσα στους θάμνους. Στο πίσω κάθισμα βρέθηκε το γούνινο παλτό της, μια γεμάτη βαλίτσα και η άδεια οδήγησης».

     Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, υπήρξε τεράστια κινητοποίηση. Κάθε αστυνομικός στην Αγγλία, 15.000 εθελοντές που συνοδεύονταν από λαγωνικά, ακόμη και αεροπλάνα, ρίχτηκαν στην αναζήτηση. Πολλοί φοβόταν το χειρότερο και υποψιαζόταν ότι ο σύζυγός της Άρτσιμπαλντ (πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας) ενέχεται σε πιθανή εγκληματική ενέργεια σε βάρος της συζύγου του. Τις υποψίες επέτεινε το γεγονός ότι είχε μόλις ζητήσει διαζύγιο, αφού είχε γνωρίσει μια νεότερη γυναίκα, την οποία ήθελε να παντρευτεί.

     Τελικά, έντεκα μέρες αργότερα, η Κρίστι εντοπίστηκε σώα και αβλαβής σε ξενοδοχείο, στο οποίο είχε κλείσει δωμάτιο με το όνομα… της ερωμένης του συζύγου της! «Όπου και αν βρίσκεστε καθώς διαβάζετε τις σελίδες αυτές, όσος χρόνος κι αν έχει περάσει, ξέρετε ότι η Άγκαθα Κρίστι δεν παρέμεινε αγνοούμενη. Ξέρετε ότι δεν πέθανε τον Δεκέμβριο του 1926. Έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα και έγραψε πολλά μυθιστορήματα και διηγήματα. Έγραφε τουλάχιστον ένα βιβλίο κάθε χρόνο-τα Χριστούγεννα έρχονται μαζί με τα βιβλία της Κρίστι, έλεγε ο εκδότης της, κολυμπώντας στα κέρδη του Δεκεμβρίου». Ποτέ δεν εξήγησε τους λόγους της «εξαφάνισής» της. Οι εκδοχές που ακούστηκαν ήταν πολλές: απαγωγή που ματαιώθηκε, παροδική αμνησία, νευρική κατάρρευση από τον πρόσφατο χαμό της μητέρας της και το αίτημα διαζυγίου από τον σύζυγό της, ακόμα κι ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία, αλλά στην πορεία μετάνιωσε. Υπήρξαν βέβαια και πιο κυνικές εκδοχές, όπως αυτή που μιλούσε για διαφημιστικό κόλπο: «Το έκανε για να πουλήσει βιβλία. Μια χούφτα Άγγλοι αναγνώστες την ήξεραν μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Εάν δεν εμφανιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το θέμα θα γίνει γνωστό σε όλον τον κόσμο».

     Εμπνευσμένη από αυτό το περιστατικό η De Gramont, η οποία ασχολείται με την ζωή της Κρίστι από το 2015, δίνοντας τη δική της εκδοχή, κατάφερε να γράψει ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ, που τα έχει όλα. Σασπένς, αγωνία, μυστήριο, ευφυέστατη πλοκή, ανατροπές. Παρά το γεγονός ότι η ιστορία και η εξέλιξή της είναι λίγο-πολύ γνωστή, ο μοναδικός τρόπος γραφής και η χρήση της ευρηματικής φαντασίας της συγγραφέως, δίνουν ένα καινούριο ενδιαφέρον. Ένα πολύ αξιόλογο μυθιστόρημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου