24 Φεβ 2023

ΖΟΦΕΡΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

HARALD LUDERS
Μετάφραση ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΚΨΜ
Σελ. 437, Δεκέμβριος 2022

      Το πρώτο, (αυτοτελές), μέρος μιας τριλογίας του γερμανού συγγραφέα και ρεπόρτερ Χ. Λούντερς που έχει τίτλο «Ζοφερή Εξουσία», είναι ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ.

     Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (το βιβλίο γράφτηκε και κυκλοφόρησε το 2016 και γι’ αυτό αναφέρει σαν καγκελάριο την  Μέρκελ η οποία αποχώρησε από την πολιτική το 2021), ακολουθεί μια σχετικά διαλλακτική και ήπια πολιτική απέναντι στο προσφυγικό. Η Γερμανία υποδέχεται αρκετά μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων απ’ ότι είχε αρχικά υπολογίσει. Αυτό φαίνεται ότι δεν αρέσει σε κάποιους ακροδεξιούς-νεοναζιστικούς θύλακες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι αποφασίζουν να αντιδράσουν «Φίλοι μου, για το σινάφι μας η τουρκική γλώσσα χρησιμοποιεί την έκφραση βαθύ κράτος. Περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Όσοι βρίσκονται πάνω από εμάς, υπουργοί, γενικοί γραμματείς και φαρισαίοι, λογοδοτούν αποκλειστικά στα κόμματά τους και είναι προσηλωμένοι στις επόμενες εκλογές, στα ψηφαλάκια. Έρχονται και παρέρχονται. Εμείς όμως μένουμε. Αντιπροσωπεύουμε τη συνέχεια του κράτους, δεν υποχρεούμαστε ν’ ασπαστούμε τις όποιες αλλαγές, ούτε να λογοδοτήσουμε στο αλλοπρόσαλλο πνεύμα των καιρών. Υπηρετούμε το γερμανικό κράτος, υπηρετούμε τη Γερμανία. Από αυτό το μετερίζι προκύπτει η νομιμότητά μας, απ’ το ίδιο μετερίζι προκύπτουν τα καθήκοντά μας». Αυτός που τα λέει όλα αυτά, είναι ο Βέρνερ Ντίκμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και ιθύνων νους της σχεδιαζόμενης συνωμοσίας.

     Ο Ματίας (Μιτς) Μπέργκερ, είναι ρεπόρτερ της εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων Star TV. «Πολύ καιρό τώρα, ο Μιτς έχει απογοητευτεί εντελώς με τη δουλειά που κάνει. Τη δουλειά του ρεπόρτερ την αγαπάει, είναι εντελώς σπαστικό όμως να πρέπει να παραδίδει κάθε τρεις και λίγο τόσο μπανάλ και ψευτοσυναρπαστικές ιστορίες. Αυτό είναι το αντίτιμο προκειμένου να κορεστεί η δίψα των καναλαρχών για ολοένα μεγαλύτερους δείκτες τηλεθέασης». Η απογοήτευσή του, όπως είναι φυσικό έχει αντίκτυπο τόσο στην ποιότητα της δουλειάς του, όσο και στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Ο μόνος λόγος που παραμένει, είναι γιατί με τον μισθό που παίρνει, καλύπτει άνετα τα έξοδά του. Αν και τώρα τελευταία το κλίμα είναι αρνητικό γι’ αυτόν και απ’ ότι καταλαβαίνει σύντομα θα πρέπει να ψάξει για νέα δουλειά.

     Ένα πρωινό, μετά την «καθιερωμένη» κατσάδα που υπέστη από το αφεντικό του επειδή έφτασε πάλι με σημαντική καθυστέρηση, πηγαίνει στο γραφείο του για έναν ακόμη καφέ. «Κατεβάζοντας τον τρίτο εσπρέσο παρατηρεί ξαφνικά πάνω στο γραφείο του ένα φάκελο. Είναι από χοντρό καφέ χαρτί, κλεισμένος σχολαστικά με αυτοκόλλητη ταινία. […] Αυστηρά προσωπικό-εμπιστευτικό, αυτό ήταν γραμμένο πάνω-πάνω. Μέσα, είναι κάτι πλακουτσό, τετράγωνο. Σχίζει το φάκελο και πιάνει ένα ντιβιντί δίχως επιγραφή. Ανοίγει το λάπτοπ, εμφανίζεται μια εικόνα όλο παράσιτα».

     Αυτό που βλέπει να διαδραματίζεται στο dvd, ξυπνά μεμιάς το δημοσιογραφικό του ένστικτο. «Μιλάμε για αποτυχία ή για ενεργό ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών; Μόνο αν προϋποθέσει κανείς όλες τις εκδοχές, προκύπτει ξαφνικά εικόνα απ’ τα κομμάτια του παρανοϊκού αυτού παζλ. Υπήρχε ποτέ ενδεχόμενο γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να βοήθησαν πράγματι ακροδεξιούς δολοφόνους;».

     Για να απαντήσει σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα που προκύπτουν απ’ όσα βλέπει στο dvd, o Μίτς θα ξεκινήσει μια έρευνα που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του και η οποία θα τον οδηγήσει στον πυρήνα μιας συνωμοσίας που απειλεί τη Γερμανία.

     Το «Ζοφερή Εξουσία», είναι ένα καταιγιστικό, συναρπαστικό κι επίκαιρο πολιτικό θρίλερ, που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου