6 Δεκ 2023

ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΚΡΟΓΙΩΡΓΟΥ
Εκδόσεις ΑΩ
Σελ. 187, Οκτώβριος 2023

      Το νέο βιβλίο της Γ. Μακρογιώργου, με τίτλο «Ανταύγειες», κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό .

     Η πανδημία με τον κορωνοϊό, δεν ήταν η πρώτη τόσο φονική που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, να σας αναφέρω ότι η πανώλη του 1374, εξόντωσε το μισό του πληθυσμού της Ευρώπης Ή ότι η γρίπη που ξέσπασε τα τελευταία χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κόστισε τη ζωή σε πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους. Βέβαια τότε η ιατρική δεν είχε κάνει τις προόδους που έχει κάνει σήμερα. Και τα άσχημα νέα είναι ότι θα βρεθούμε και πάλι σε λίγα ή σε πολλά χρόνια αντιμέτωποι με ανάλογα φαινόμενα.

     Ένα από τα μέτρα που λήφθηκαν για να αναχαιτιστεί η μόλυνση του πληθυσμού μέχρι η επιστήμη να ανακαλύψει το σωτήριο εμβόλιο, ήταν ο εγκλεισμός. Που προκάλεσε πολλά περισσότερα «θύματα», με τα οποία ελάχιστες μελέτες ασχολήθηκαν και τα οποία μπορεί να μην έχασαν τη ζωή τους ή να κινδύνεψαν, αλλά έχασαν βεβαιότητες και την ψυχική τους ηρεμία. Η ολοήμερη συμβίωση υπό συνθήκες κρίσης, έφερε στην επιφάνεια προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις που προϋπήρχαν, αλλά παρέμεναν κρυμμένα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, που απαιτεί πολύωρη απουσία από την οικογενειακή εστία. Ξαφνικά κάποιοι με έκπληξη ανακάλυψαν ότι τελικά δεν ήξεραν τόσο καλά όσο πίστευαν τους ανθρώπους ακόμη και της δικής τους οικογένειας. Έτσι πρόεκυψαν εντάσεις και συγκρούσεις. Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ότι ακριβώς οι συνθήκες κρίσης έφεραν τους ανθρώπους ακόμη πιο κοντά κι ενίσχυσαν τους οικογενειακούς δεσμούς. Δυστυχώς αυτές οι περιπτώσεις είναι δραματικά λιγότερες.

     Ορισμένοι άνθρωποι, μπόρεσαν στην απομόνωση να αναστοχαστούν τη ζωή τους, τις σχέσεις τους, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, τα τραύματα που επουλώθηκαν και αυτά που παραμένουν ανοικτά. Κάτι που για κάποιους υπήρξε λυτρωτικό και για άλλους επώδυνο.

     Τέλος προέκυψε και το πρόβλημα του χρόνου. Γιατί καλός ο αναστοχασμός, το διάβασμα, η ολιγόωρη άσκηση, αλλά θα πρέπει να ασχοληθείς και με κάτι άλλο, αντί να αποχαυνώνεσαι μπροστά στην τηλεόραση. Έτσι πολλοί επέλεξαν αυτό που λέμε δημιουργικές δραστηριότητες. Συγγραφή, ζωγραφική ακόμη και το γύρισμα χιουμοριστικών βίντεο για το tik tok.

     Όλα αυτά περιγράφει με εξαιρετικό τρόπο η Γεωργία Μακρογιώργου στις «Ανταύγειες», μέσα από την αφήγησης της ζωής τριών γυναικών που ανήκουν σε τρεις διαδοχικές γενιές της ίδιας οικογένειας. Η γιαγιά Φιλιώ, η κόρη Ματίνα και η εγγονή Αντιγόνη, βρίσκονται έγκλειστες στο σπίτι της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη σε συνθήκες πανδημίας. 

     Ενώ λοιπόν η Ματίνα προσπαθώντας να γεμίσει το χρόνο της, αλλά και να λυτρωθεί από ότι την στοιχειώνει, αντιγράφει έργα μεγάλων ζωγράφων, η Αντιγόνη αποφασίζει να καταγράψει την ιστορία του βίου της γιαγιάς της. Η οποία μπορεί λόγω Αλτσχάιμερ να έχει χάσει την δυνατότητα απομνημόνευσης στη βραχεία μνήμη, αλλά θυμάται τα περασμένα με απόλυτη διαύγεια. 

     Αυτά όμως είναι τα «εξωτερικά» χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος, είναι το πρώτο επίπεδο ανάγνωσης. Το βιβλίο είναι πολυεπίπεδο κι εξετάζει πολλά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, όπως  η ενδοοικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες (πολύ πρόσφατα είχαμε ένα ακόμη περιστατικό), η συζυγική πίστη και απιστία, η λυτρωτική επίδραση της Τέχνης στον ψυχισμό του ανθρώπου και άλλα. Και βέβαια τις οικογενειακές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις γυναίκες, τα ματαιωμένα όνειρα και τις προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν, αλλά και τις σχέσεις όχι μόνο με τους άντρες της οικογένειας, αλλά και όσους πέρασαν κάποια στιγμή από τη ζωή τους.

     Αυτό που θέλω να προσθέσω κλείνοντας, είναι ότι έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ καλογραμμένο μυθιστόρημα, το οποίο αξίζει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού. 

        Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, θα γίνει στη Νάουσα, το πρωί της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου 2023,στις 11.30 στην αίθουσα Βέτλανς του πολυχώρου πολιτισμού "Χρήστος Λαναράς".   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου