30 Νοε 2023

ΤΟ ΘΕΡΕΤΡΟ

SARAH REARSE
Μετάφραση ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελ. 427, Μάιος 2023

      Μετά το πολύ καλό μυθιστόρημα «Το Σανατόριο» που εκτυλίσσεται στο χιονισμένο τοπίο των ελβετικών Άλπεων, η βρετανίδα συγγραφέας Σ. Πηρς, επιστρέφει με το εξίσου καλό «Θέρετρο», το οποίο διαδραματίζεται σε ένα μικρό νησί, το Kerry, που είναι γνωστό και ως «Ο Βράχος του Θεριστή» και βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών της Αγγλίας.

     Το νησί, σύμφωνα με κάποιες παλιές δοξασίες και θρύλους είναι… καταραμένο! «…σύμφωνα με πολλούς κατοίκους της περιοχής, το νησί είναι καταραμένο. Προφανώς πιστεύεται ότι ο βράχος είναι μια ενσάρκωση του Μαύρου Θεριστή. Κατά την επιδημία της Μαύρης Πανώλης που θέριζε όλη τη  Ευρώπη τον δέκατο τέταρτο αιώνα, έστελναν εδώ σε καραντίνα τους αρρώστους και τους άφηναν να πεθάνουν».

     Αργότερα, χτίστηκε ένα «ειδικό» σχολείο για ατίθασα παιδιά, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τη δεκαετία του ’90, μετατράπηκε σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, μέχρι που το 2003, ο επιστάτης του χώρου, δολοφόνησε μια παρέα εφήβων, οπότε έκλεισε οριστικά.

     Στη συνέχεια αγοράστηκε από έναν επιχειρηματία, ο οποίος έχτισε στο νησί ένα πολυτελές θέρετρο, το ΛΟΥΜΕΝ που προσέφερε ξεκούραση και διάφορες δραστηριότητες. Σ’ αυτήν την ειδυλλιακή τοποθεσία προσκλήθηκε η influencer Τζο Λέγκερ με την παρέα της, για ολιγοήμερες διακοπές και τη δημιουργία βίντεο που θα διαφημίσουν τον χώρο μέσω των social media.

     Νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας από την άφιξή τους, ο υπάλληλος που ήταν επιφορτισμένος με τον τελευταίο έλεγχο καθαριότητας του χώρου πριν ξυπνήσουν οι επισκέπτες, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα αποτρόπαιο θέαμα. Κοντά στο κτίριο της γιόγκα, σε ένα απόκρημνο σημείο, βρίσκεται το πτώμα μιας γυναίκας. Αμέσως ειδοποιούνται οι Αρχές.

     Η ντετέκτιβ που βρίσκεται πιο κοντά στο νησί, είναι η Έλιν Γουόρνερ, αποσπασμένη στο τμήμα του χαμηλής εγκληματικότητας Τόρχουν. Είναι ένας τρόπος να ανακάμψει από την τραυματική εμπειρία των Άλπεων, όπου με κίνδυνο της ζωής της, εντόπισε τον δολοφόνο της αρραβωνιαστικιάς του αδελφού της. Ένας τρόπος να βρει τον παλιό της εαυτό και να επιστρέψει στην Ομάδα Έρευνας Σημαντικών Εγκλημάτων.

     Η αρχική της εκτίμηση, όταν επισκέπτεται την τοποθεσία που βρέθηκε το πτώμα, είναι ότι πρόκειται για ατύχημα. Η γυναίκα φαίνεται ότι έσκυψε απρόσεκτα στο παραπέτο κι έπεσε. Όμως ο χρυσός κανόνας σε κάθε περίπτωση ανεξήγητου θανάτου είναι «αντιμετώπιζέ τον ως ύποπτο μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν είναι».

     Η ντετέκτιβ Γουόρνερ και ο συνεργάτης της, όσο «σκαλίζουν» την υπόθεση, παίρνουν πληροφορίες που δεν τους αρέσουν. Όπως το γεγονός ότι η άτυχη γυναίκα δεν είναι ένοικος του ξενοδοχείου και ότι δεν είχε κανένα λόγο να βρίσκεται εκεί.  

     Όταν την επόμενη ημέρα, ένα μέλος της παρέας της Λέγκερ χάνει τη ζωή του σε μια κατάδυση, η Γουόρνερ είναι σίγουρη ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη ατύχημα. Κάποιος έχει βάλει στο στόχαστρο τους ενοίκους του ΛΟΥΜΕΝ. Πρέπει να τον εντοπίσει για να αποτραπεί η επανάληψη της αιματηρής ιστορίας του νησιού.

     Το «Θέρετρο» είναι ένα θρίλερ που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Το σασπένς και η αγωνία «χτυπούν κόκκινο». Είναι μοναδική η αποτύπωση των χαρακτήρων και των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ τους, καθώς μυστικά από το παρελθόν, έρχονται στην επιφάνεια επηρεάζοντας τες καταλυτικά. Ολοζώντανες είναι οι περιγραφές του νησιού, και των επιπτώσεων μιας καταιγίδας που ξεσπά και χτυπά με ορμή την περιοχή. Η Σάρα Πηρς (μετά το «Σανατόριο») έγραψε ένα ακόμη συναρπαστικό θρίλερ!        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου