25 Ιουλ 2024

Ο ΤΕΤΡΑΠΕΡΑΤΟΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΣΑΣ 1 & 2
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
Εκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ
Σελ. 170 & 173, Ιούνιος 2024

   Όπως είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν το blog Σελιδοδείκτης, δεν παρουσιάζω παιδικά βιβλία. Εκτός κι αν υπάρξει κάποια πολύ ξεχωριστή περίπτωση!

     Μια τέτοια είναι και αυτή των δύο πρώτων βιβλίων της σειράς «Ο Τετραπέρατος», που απευθύνεται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού.

     «Όλοι με φωνάζουν Τετραπέρατο. Ούτε θυμάμαι πότε μου κόλλησε το παρατσούκλι η παρέα. Πάντως ταίριαζε γάντι κι έτσι με αποκαλούν πια όσοι με ξέρουν. Αν ανοίξεις το λεξικό της τάξης μας και ψάξεις το λήμμα «τετραπέρατος» θ’ αντικρίσεις τη φωτογραφία μου. Αλήθεια. Στη σελίδα 761».

     Ο Τετραπέρατος με τους φίλους και συμμαθητές του, τον Γεράσιμο το Ρακούν, τον βρωμύλο Σάλιαγκα, την Ελένη Τρελένη που χειραγωγείται από την μοχθηρή Μαρία Φασαρία, τον Θύμιο τον Μούμια, τον Γαβρίλη τον Καταχθόνιο και άλλους, μπλέκουν σε περιπέτειες, στις οποίες τους οδηγεί η αφέλεια της ηλικίας, η άγνοια του κόσμου που τους περιβάλλει, αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση η μοχθηρία και η εκδικητικότητα της Μαρίας Φασαρίας, που ήθελε να κάνει κακό σε έναν καλόβολο δάσκαλο, τον κ. Φιλονίδη. «Η λύσσα της να τον ξεπαστρέψουμε μας ξάφνιασε κι αναρωτιόμουν γιατί τον μισούσε. Ίσως επειδή τηλεφώνησε στη μαμά της τον περασμένο μήνα και προσπάθησε να της μιλήσει για την προβληματική συμπεριφορά της Μαρίας Φασαρία στην τάξη. Εμείς το μάθαμε την επόμενη, καθώς εμφανίστηκε στο σχολείο η μητέρα της, η Φρόσω Φασαρία, και ούρλιαζε επί μία ώρα στο γραφείο του διευθυντή. Η κόρη της, έλεγε, δεν είχε κανένα πρόβλημα κι απαιτούσε να απολυθεί ο κύριος Φιλονίδης».

     Μέσα από την εμπνευσμένη ιστορία, την καταιγιστική δράση, με την πλοκή που συναρπάζει και το σασπένς, περνούν μηνύματα για τον σχολικό εκφοβισμό και την νεανική παραβατικότητα, αλλά και πως η οικογένεια, το υγιές σχολικό περιβάλλον και οι φίλοι, μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και οι κακοτοπιές.

     Δύο εξαιρετικά βιβλία, γραμμένα με αγάπη, κατανόηση για τον κόσμο της παιδικής ηλικίας και πολύ-πολύ, απολαυστικό χιούμορ. Το κείμενο συμπληρώνει κι εμπλουτίζει η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη. Όμως πέρα από το περιεχόμενο, εξίσου εντυπωσιακά, είναι και τα «εξωτερικά» χαρακτηριστικά (χοντρό εξώφυλλο, εκτύπωση, ποιότητα χαρτιού κλπ) των δύο βιβλίων! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου