10 Ιαν 2011

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


FRANKL VIKTOR
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Μετάφραση ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
Σελ. 253, Νοέμβριος 2010

     Ήταν τέλος Ιανουαρίου, πριν από 66 χρόνια, όταν η 60η Στρατιά του Κόκκινου Στρατού, απελευθέρωνε τους τελευταίους κρατούμενους στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, του οποίου υπήρξε κρατούμενος ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου.
     Ο Β. Φρανκλ, γεννήθηκε το Μάρτιο του 1905 στη Βιέννη και πέθανε το Σεπτέμβριο του 1997. Από νηπιακή ηλικία, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει γιατρός. Έφηβος ακόμα, γοητεύτηκε από τη φιλοσοφία, την πειραματική ψυχολογία και την ψυχανάληση και γράφτηκε σ' ένα εργαστήριο φιλοσοφίας για ενηλίκους. Ο καθοδηγητής της ομάδας, αναγνωρίζοντας την πρόωρη διάνοιά του, τον κάλεσε να κάνει μια διάλεξη για το νόημα της ζωής, στην οποία ανέφερε: "Εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα που μας θέτει η ζωή και στα ερωτήματα αυτά μπορούμε να αποκριθούμε μονάχα με το να είμαστε υπέυθυνοι για την ύπαρξή μας". Αυτός είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος στον οποίο ο Φρανκλ, στήριξε την επαγγελματική και προσωπική του ζωή.
Επηρεασμένος από τις ιδέες του Φρόιντ-με τον οποίο αλληλογραφούσε-και από ένα συμμαθητή του, που του είπε ότι είχε το χάρισμα να βοηθά τους άλλους, αποφάσισε να γίνει ψυχίατρος. Εργάστηκε στην Πανεπιστημιακή κλινική της Βιέννης, βοηθώντας ασθενείς με αυτοκτονικές τάσεις. Το 1942, ενώ μπορούσε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, αποφάσισε να μείνει στην Αυστρία για να συμπαρασταθεί στους γονείς του. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, συνελήφθη με τη γυναίκα του και τους γονείς του. Πέρασε τα επόμενα χρόνια σε τέσσερα στρατόπεδα. Εκεί είχε την τραγική εμπειρία, να δει να επιβεβαιώνονται οι θεωρίες του στην πραγματικότητα του στρατοπέδου συγκέντρωσης.
Μετά την απελευθέρωσή του, έχοντας χάσει και τους γονείς και τη γυναίκα του, έγραψε το πρώτο μέρος του βιβλίου μέσα σε εννιά μέρες. Ήθελε με αυτό να καταδείξει, έχοντας ζήσει την πιο σκληρή εμπειρία που μπορούσε να βίώσε άνθρωπος: " Ότι η ζωή διατηρεί ένα δυνητικό νόημα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες" και ότι "Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο, θα τολμήσω να πω, που θα βοηθούσε αποτελεσματικά κάποιον να επιβιώσει ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες, όσο η γνώση ότι υπάρχει ένα νόημα στη ζωή του".
      Το βιβλίο ξεκινά με έναν κατάλογο έργων του συγγραφέα στα άγγλικά και τα γερμανικά. Το πρόβλημα της απουσίας ελληνικής βιβλιογραφίας, το βρίσκουμε σε πολλά μεταφρασμένα βιβλία. Μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο του επιμελητή της έκδοσης, θα έλυνε το πρόβλημα και θα προσέθετε στην αξία του βιβλίου. Ακολουθεί ο πρόλογος του Χ. Κούσνερ, ο οποίος αναφέρει: " Έαν ένα βιβλίο έχει μια και μόνη παράγραφο, μια και μόνη ιδέα με τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου, αυτό και μόνο αιτιολογεί να το διαβάσεις, να το ξαναδιαβάσεις και να βρεις χώρο γι' αυτό στη βιβλιοθήκη σου. Το παρόν βιβλίο, έχει πολλές τέτοιες παραγράφους". Στη συνέχεια παρατίθεται ο πρόλογος του συγγραφέα στην έκδοση του 1992. Ακολουθεί η αυτοβιογραφική αφήγηση "Εμπειρίες Σ' Ένα Στρατόπεδο Συγκέντρωσης" που αποτελεί και το κύριο θέμα. Πιο κάτω με το κείμενο "Η Λογοθεραπεία Με Λίγα Λόγια", ο συγγραφέας μας δίνει μια σύντομη περιγραφή των θεωριών του, με τις οποίες κέρδισε το θαυμασμό της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και όλων εντρύφησαν σ' αυτές. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι από την απελευθέρωσή του και για σαράντα χρόνια, κλήθηκε να δώσει διαλέξεις σε κάθε γωνιά της Γης, υπήρξε καθηγητής στα πιο διάσημα πανεπιστήμια, 29 πανεπιστημιακά ιδρύματα του απένειμαν τιμητικούς τίτλους, ενώ η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση τον τίμησε με το βραβείο O. Pfister. Το σύνολο του έργου του, έχει μεταφραστεί σε 38 γλώσσες. Το βιβλίο κλείνει με ένα υστερόγραφο που προστέθηκε στις εκδόσεις από το 1984 και μετά με τίτλο "Για Έναν Τραγικό Οπτιμισμό", τον "Επιλογο" του Ουίλιαμ Ουίνλεΐτ και το επίμετρο τπυ έλληνα μεταφραστή "Κάνοντας Οίστρο Της Ζωής Τον Τρόμο Του Θανάτου".
Το βιβλίο "Το Νόημα Της Ζωής", έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και συγκαταλέγεται στα δέκα βιβλία που έχουν ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου