30 Σεπ 2016

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ
Σελ. 541, Απρίλιος 2016

     Η λήξη του Α! Παγκοσμίου πολέμου, επισημοποιήθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών (28 Ιουνίου 1919), η οποία-εκτός των πολλών εξευτελιστικών όρων για την εθνική υπερηφάνεια των Γερμανών-υποχρέωνε την ηττημένη χώρα στην καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων. Το 1921, Γαλλία και Αγγλία παρουσίασαν τις αξιώσεις τους, που άγγιζαν το αστρονομικό ποσό των 33 δις δολαρίων!! Ο αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία ήταν άμεσος. Ο πληθωρισμός και η ανεργία εκτινάχτηκαν. Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε μια περίοδο χάριτος, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από τη Γαλλία. Το 1921 η ισοτιμία ήταν 1 δολάριο προς 4 μάρκα. Το Νοέμβριο του 1923 η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί σε 1 δολάριο προς 4 εκατομμύρια μάρκα!! Οι τιμές των ειδών διατροφής έφθασαν σε ιλιγγιώδη ύψη και μεγάλη μάζα του πληθυσμού λιμοκτονούσε. Συχνά γινόταν διαδηλώσεις και ξεσπούσαν ταραχές. Το κλίμα ήταν ιδανικό για ακραίες ομάδες όπως το  Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ που με λαϊκίστικο λόγο, ποντάροντας στον πληγωμένο εγωισμό και την απογοήτευση του γερμανικού λαού, επιθυμούσε να καταλύσει την νεότευκτη δημοκρατία.
     Το σχέδιο του Χίτλερ, που εκείνη την εποχή κατοικούσε στο Μόναχο, ήταν να υποχρεώσει τη Βαυαρική κυβέρνηση δια της βίας, να δεχθεί τον ίδιο ως ηγέτη της. Στη συνέχεια, με την υποστήριξη του στρατού, για την οποία ήταν βέβαιος, θα ανέτρεπε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η ευκαιρία για την εφαρμογή του σχεδίου δόθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1923, όταν έγινε συγκέντρωση 3000 επιχειρηματιών και άλλων επιφανών κατοίκων του Μονάχου με τη βαυαρική κυβέρνηση σε μια μεγάλη μπυραρία της πόλης. Οπλισμένα μέλη του ναζιστικού κόμματος περικύκλωσαν το κτίριο. Ο Χίτλερ εισέβαλε στο χώρο κι άρχισε να αγορεύει, λέγοντας ότι ξεκίνησε εθνική επανάσταση. Ανάγγειλε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ανατραπεί και ότι Στρατός κι Αστυνομία ήταν στο πλευρό των ναζί. Όλα αυτά ήταν μπλόφα-και ευσεβείς πόθοι-που όμως οι παρευρισκόμενοι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα, Στρατός κι Αστυνομία αντιστάθηκαν με επιτυχία στην προσπάθεια κατάληψης των στρατώνων τους. Το τραγικό λάθος του Χίτλερ ήταν ότι παρέλειψε να διατάξει την κατάληψη των τηλεγραφείων και των ραδιοφωνικών σταθμών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πληροφορήθηκε αμέσως για τα τεκταινόμενα στο Μόναχο κι έδωσε εντολή για την καταστολή του πραξικοπήματος. Έτσι όταν την επόμενη μέρα ο Χίτλερ επικεφαλής 3000 ενόπλων υποστηρικτών του επιχείρησαν να παρελάσουν στους δρόμους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις που τους ζήτησαν να παραδοθούν. Οι ναζί αρνήθηκαν κι έγινε μάχη με 21 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Με την έναρξη των πυροβολισμών, ο Χίτλερ έπεσε στο έδαφος, παθαίνοντας εξάρθρωση του ώμου. Μπήκε σε παρακείμενο αυτοκίνητο το οποίο διέφυγε από το χώρο της συμπλοκής. Οι ναζί ακολουθώντας το παράδειγμα του αρχηγού τους, τράπηκαν σε φυγή. Το πραξικόπημα απέτυχε παταγωδώς. Στις 12 Νοεμβρίου 1923, ο Χίτλερ συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Λάντσμπεργκ μέχρι το Δεκέμβριο του 1924, οπότε και του δόθηκε αμνηστία. 
     Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της κράτησής του, ο Χίτλερ τηρούσε ημερολόγιο (άλλωστε ο πρώτος τόμος του βιβλίου του «Ο Αγών Μου» γράφτηκε αυτή την περίοδο). Όμως το ημερολόγιο χάθηκε. Αυτό που μας παρουσιάζει ο Χ. Βλαβιανός, είναι ένα φανταστικό ημερολόγιο. «Προϊόν εξαντλητικής έρευνας και πολύχρονης μελέτης, είναι στην ουσία ένα ψυχογράφημα του δικτάτορα. Ασφαλώς αποτελεί μυθοπλασία, η οποία βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα, στα κείμενα του ίδιου του Χίτλερ… στις αναλύσεις και στις ερμηνείες πλειάδας ιστορικών και μελετητών».

     Μέσα από τις εγγραφές του «ημερολογίου», σκιαγραφείται η προσωπικότητα αυτού του ασήμαντου, συναισθηματικά ασταθούς, ελλιπούς μορφώσεως, κρυψίνοος, καχύποπτου, εμμονικού και συμπλεγματικού ανθρώπου, που κατάφερε με τη λαϊκίστικη και ευτελή ρητορεία του, να παρασύρει την πλειοψηφία του γερμανικού λαού και να τον οδηγήσει σε έναν πόλεμο που μετέβαλλε δραματικά την πορεία της ανθρωπότητας. Πάρα πολύ καλό βιβλίο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου