25 Μαρ 2014

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ

JOHN GRISHAM
Μετάφραση: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ
Εκδόσεις BELL
Σελ. 396, Δεκέμβριος 2013

     Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ, για μια ακόμα φορά μας εκπλήσσει ευχάριστα. Το νέο του μυθιστόρημα δεν εκτυλίσσεται στην αίθουσα κάποιου δικαστηρίου, αλλά και πάλι οι βασικοί χαρακτήρες του, είναι δικαστές και δικηγόροι. Αλλά όχι μόνο.
     Ο Μάλκομ Μπάνιστερ, πρώην δικηγόρος, «μαύρος, σαράντα τριών ετών, καταδικασμένος για ένα έγκλημα που διέπραξα εν αγνοία μου», βρίσκεται έγκλειστος σε ομοσπονδιακή φυλακή. Πριν το καταλάβει καλά-καλά, βρέθηκε συγκατηγορούμενος με έναν πελάτη του και καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση! Η γυναίκα του, μετά την καταδίκη του, τον χώρισε-παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της-και τον απομάκρυνε από τον 11χρονο γιο του. Το μέλλον του προβλέπεται ζοφερό. «Είμαι σαράντα τριών ετών και έχω εκτίσει τα πέντε από τα δέκα χρόνια που μου έριξε ένας άτολμος και υποκριτής ομοσπονδιακός δικαστής στην Ουάσιγκτον. Έχω εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες έφεσης και στο οπλοστάσιό μου δεν απομένει πλέον καμία διαδικασία, κανένας μηχανισμός ή νομική ασάφεια, καμιά αδιόρατη λεπτομέρεια, παραθυράκι ή θεϊκή επίκληση. Δεν έχω τίποτα».
     Το μόνο καλό μέσα σ’ αυτή τη μαυρίλα, είναι ότι εκτίει την ποινή του σε μια Ανοιχτή Ομοσπονδιακή Φυλακή. Ένα σωφρονιστικό ίδρυμα με πιο χαλαρούς κανόνες από άλλες φυλακές. Ο Μπάνιστερ, έχει τη θέση του βιβλιοθηκάριου της φυλακής και λόγω αυτής του της ιδιότητας, αλλά και λόγω του ότι ήταν δικηγόρος, έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με όλους τους φυλακισμένους. Με τις νομικές γνώσεις που έχει, τους βοηθά να συντάσσουν σωστά έγγραφα που απευθύνονται σε δικαστήρια και άλλες αρχές και μάλιστα, έχει καταφέρει μέχρι και να αποφυλακίσει κάποιους, κάτι που τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα σε συγκρατούμενους του.
     Όμως ο Μπάλκομ Μπάνιστερ, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Γνωρίζει ποιος σκότωσε τον ομοσπονδιακό δικαστή Ρέιμοντ Φόσετ και για ποιο λόγο. «Το πτώμα του βρέθηκε στο μικρό υπόγειο ενός ξυλόσπιτου που είχε χτίσει κοντά σε μια λίμνη και χρησιμοποιούσε συχνά τα σαββατοκύριακα… Δε φαίνονταν να υπάρχουν σημάδια διάρρηξης, ούτε πάλης, τίποτα εκτός από δύο πτώματα και ένα άδειο μεταλλικό χρηματοκιβώτιο στο υπόγειο… Η πόρτα του χρηματοκιβωτίου ήταν ανοιχτή και ο κλέφτης το είχε αδειάσει εντελώς πριν εκτελέσει τα θύματά του». Το FBI, που έχει αναλάβει τις έρευνες, επιθυμεί διακαώς να μάθει τόσο το δολοφόνο του δικαστή-αφού οι έρευνες που έκανε δεν έφεραν αποτελέσματα-όσο και για το περιεχόμενο του τελευταίας τεχνολογίας και υψίστης ασφαλείας χρηματοκιβώτιο. Έτσι όταν ο Μπάνιστερ ειδοποιεί του FBI ότι κατέχει αυτές τις πληροφορίες, γίνεται αμέσως σημαντικό πρόσωπο. Αποφυλακίζεται άμεσα και μπαίνει στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων, έχοντας τα προνόμια που η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα του προσδίδει: αλλαγή ταυτότητας, αλλαγή τόπου κατοικίας, εύρεση εργασίας και κυρίως πλαστικές εγχειρίσεις για την αλλαγή του προσώπου του! Όμως ο Μάλκομ Μπάνιστερ, έχει ακόμη αρκετούς ανοιχτούς λογαριασμούς να τακτοποιήσει…

     Μια διασκεδαστική περιπέτεια, με γρήγορο ρυθμό, καλοδουλεμένους χαρακτήρες, πολλές και θεαματικές ανατροπές αλλά και σκληρή κριτική στο νομικό σύστημα, όταν αυτό παρεκτρέπεται και χάνει το στόχο του που είναι η απόδοση δικαιοσύνης, που καταφέρνει και κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου