29 Αυγ 2017

ΙΚΑΡΙΑ ΠΤΗΣΗ

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΛΙΟΥΝΑΚΗΣ
Σελ. 248, Απρίλιος 2017

     Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα του προηγούμενου αιώνα, είναι η ρωσική επανάσταση. Το βιβλίο που παρουσιάζω σήμερα, είναι μια συνοπτική αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη και εύχρηστη καταγραφή όσων οδήγησαν στο κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός, αλλά και όσα ακολούθησαν τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.
     Ο συγγραφέας, στην εισαγωγή του διευκρινίζει ευθύς εξ αρχής, το γιατί έγραψε αυτό το χρονικό. «Η κατάθεση αυτή, στην εκατονταετία της Οκτωβριανής Επανάστασης, δεν προσθέτει οτιδήποτε στην ιστορική γνώση ούτε αντιπροσωπεύει κάποια καινοτομία απέναντι σε όλα όσα έχουν γραφεί για το κορυφαίο γεγονός του 20ου αιώνα. Ο γράφων δεν είναι ιστορικός. Ούτε εξειδικευμένες γνώσεις κατέχει ούτε πρόσβαση σε ανεξερεύνητες πηγές διαθέτει. Μοναδική φιλοδοξία του είναι να προσφέρει μια εύχρηστη σύνοψη, μια “τράπεζα πληροφοριών” στους νέους αγωνιστές που σήμερα αναζητούν και σχεδιάζουν τις δικές τους “ικάριες πτήσεις”…».
     Η καταγραφή ξεκινά από το 1861, όταν ο τσάρος Αλέξανδρος Β! με τη φράση «καλύτερα εμείς σήμερα παρά αύριο μόνοι τους εκείνοι», προχωρά στην κατάργηση της δουλοπαροικίας και φτάνει μέχρι την ημέρα του θανάτου του Λένιν, τον Ιανουάριο του 1924.
     Παράλληλα με την παράθεση των ιστορικών γεγονότων, παρατίθενται και αποσπάσματα από κείμενα του Λένιν και άλλων μορφών που συμμετείχαν στην επανάσταση, που γράφτηκαν «μέσα στη φωτιά» των γεγονότων και αναφέρονται σε κρίσιμες επιλογές που έπρεπε να γίνουν, αλλά και εξηγούν γιατί έγιναν αυτές οι επιλογές κι όχι κάποιες άλλες. Ακόμη υπάρχει εκτενής αναφορά στις επαναστατικές εξελίξεις στη Γερμανία το χρονικό διάστημα 1917-1923, καθώς και μικρότερες σε όσα συνέβαιναν σε γειτονικές χώρες (Ουγγαρία, χώρες της Βαλτικής, Ουκρανία) στο ίδιο διάστημα.
     Τέλος πριν κλείσουμε ας δώσουμε πάλι το λόγο στον συγγραφέα που θέλει να κάνει μια επισήμανση: «Απέναντι λοιπόν στις μεγάλες συζητήσεις και διαμάχες στο χώρο της Αριστεράς, τις σχετικές με την Οκτωβριανή Επανάσταση και τις τύχες της, αυτό το χρονολόγιο προσπαθεί να κρατηθεί “ουδέτερο”. Οι αναγνώστες θα κρίνουν ανάμεσα στα άλλα και το κατά πόσο προσεγγίζει αυτόν τον στόχο. Ήταν όμως εντελώς αδύνατο για τον γράφοντα να μην εκφράσει κι αυτός την άποψή του για τα θέματα που θεωρεί περισσότερο σημαντικά. Αυτό γίνεται στα “Επιλεγόμενα” τα οποία κανείς δεν πρέπει να αντιληφθεί ως “συμπεράσματα”».

     Το πολύ χρήσιμο-όπως γράφω και στην αρχή- αυτό βιβλίο περιλαμβάνει βιβλιογραφία με τίτλους που κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα και πάρα πολλές φωτογραφίες της εποχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου