7 Σεπ 2017

ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΗΓΑΣ
Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Σελ. 530, Μάιος 2017

     Το πρώτο μυθιστόρημα του Α. Ρήγα με τίτλο «Ματωμένη Ταυτότητα», σας παρουσιάζω σήμερα.
     Το 1980, δύο διαρρήκτες, μπαίνουν σε σπίτια ευκατάστατων αθηναίων και «ξαφρίζουν» έργα τέχνης! Η ιδέα ανήκει σε γνωστό τους αντικέρ, που γνωρίζει «πρόσωπα και πράγματα» σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες έργων τέχνης και τους δίνει ακριβείς πληροφορίες, αλλά έχει και τις κατάλληλες διασυνδέσεις για την προώθηση των κλοπιμαίων. «Η ιδέα τους άρεσε-κι έτσι οι δύο συνέταιροι βρέθηκαν να κάνουν δουλειές με το «κύκλωμα» όπως έλεγε ο Κυριακού. Το «κύκλωμα»
περιλάμβανε αντικέρ, γκαλερίστες, εμπόρους τέχνης, κλεπταποδόχους και συλλέκτες. Άνθρωποι με πλούσιο ποινικό μητρώο συνεργαζόταν όμορφα, όμορφα με «έντιμους» επαγγελματίες και «καθωσπρέπει» συλλέκτες υπεράνω πάσης υποψίας. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν ότι κάποια πανάκριβα έργα τέχνης αποκτούσαν το νέο τους ιδιοκτήτη, αφήνοντας τον προηγούμενο να τα κλαίει απαρηγόρητος, όπως και τα λεφτά που είχε σκάσει για να τα αποκτήσει».  
     Κι ενώ οι «δουλειές» δείχνουν να πηγαίνουν μια χαρά, από μια σύμπτωση, η αστυνομία τους εντοπίζει στη διάρκεια μιας διάρρηξης και συλλαμβάνει τον ένα, ενώ ο δεύτερος καταφέρνει να διαφύγει και κρύβεται για να αποφύγει τη σύλληψη, ελπίζοντας πως ο συνέταιρός του, δεν θα μιλήσει.
     Το ίδιο χρονικό διάστημα, ένας νέος άντρας με σπουδές στο εξωτερικό, ο Μιχαήλ Κοσμάτος, επιδιώκει και καταφέρνει να διοριστεί δάσκαλος σε ένα μικρό νησί της άγονης γραμμής, στον τόπο που γεννήθηκε και έζησε κάποια χρόνια της ζωής της η μητέρα του, που πρόσφατα πέθανε. Η μητέρα του έφυγε σε νεαρή ηλικία ανύπαντρη και έγκυος από το νησί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και μετοίκησε στον Πειραιά, όπου γέννησε τον Μιχαήλ. Ποτέ όμως δεν αποκάλυψε σε κανέναν την ταυτότητα του πατέρα του γιού της. Αυτό το «αγνώστου πατρός» στοιχειώνει τον Μιχαήλ, που πιστεύει ότι στο νησί ίσως βρει τα ίχνη που θα τον οδηγήσουν στον άντρα που εγκατέλειψε την μητέρα του και αυτόν.
     Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε οι ιστορίες αυτών των δύο αντρών να μπλεχτούν. Ένα μπλέξιμο άσχημο, που θα προκαλέσει δύο θανάτους και μια εξαφάνιση στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Στην άκρη του νήματος θα οδηγήσει ένας ακόμα-φαινομενικά άσχετος- θάνατος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο οξυδέρκεια του αστυνόμου Παύλου της Δίωξης, και η μεθοδικότητα στην εργασία του, ενός νεαρού αστυνομικού.

     Ο ευφάνταστος μύθος (χωρίς όμως-ευτυχώς-λογικούς ακροβατισμούς) με το σασπένς και τις δραματικές ανατροπές, οι πολύ καλές περιγραφές τοπίων και ανθρώπων, οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες αλλά κυρίως ο εξαιρετικός τρόπος γραφής-παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πρωτόλειο, κάνουν τη «Ματωμένη Ταυτότητα» μια πολύ καλή αναγνωστική επιλογή.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου