18 Σεπ 2017

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ

BLAKE CROUCH
Μετάφραση ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελ. 381, Φεβρουάριος 2017

     Ο B. Crouch, έγινε γνωστός στην Ελλάδα από την τριλογία του «Η Πόλη», που εκτός από βιβλία, έγινε και πολύ πετυχημένη τηλεοπτική σειρά.
     Στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Σκοτεινή Ύλη», στον πρωταγωνιστή του Τζέισον Ντέσεν, συμβαίνει αυτό που φοβόταν περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Ότι ξαφνικά θα χάσει την οικογένειά του. «Κανείς δεν σου λέει πότε θα αλλάξουν όλα, πότε θα σου τα πάρουν. Κανένας συναγερμός ότι κάτι πλησιάζει, καμιά ένδειξη ότι βρίσκεσαι στην άκρη του γκρεμού. Ίσως αυτό είναι που κάνει μια τραγωδία να δείχνει τραγική. Όχι μόνο αυτό που συμβαίνει, αλλά και το πώς συμβαίνει: μια γροθιά που σε χτυπάει από το πουθενά, όταν δεν την περιμένεις. Χωρίς να προλάβεις να καλυφθείς ή να προετοιμαστείς».
     Ο Τζέισον ζει με την γυναίκα του Ντανιέλα και τον 15χρονο γιό τους Τσάρλι στο Σικάγο. Διδάσκει Φυσική στο Κολέγιο Λέικμοντ. Για να κάνουν-και να κρατήσουν-αυτή την οικογένεια, χρειάστηκε και οι δύο να κάνουν θυσίες. Κυρίως κάποιες που αφορούσαν τις πολλά υποσχόμενες καριέρες τους, τις οποίες εγκατέλειψαν για χάρη της ενότητας της οικογένειας.
     Ένα βράδυ, την ώρα που ο Τζέισον επιστρέφει στο σπίτι του, δέχεται την επίθεση ενός μασκοφόρου άντρα, ο οποίος με την απειλή πιστολιού, τον οδηγεί σε μια εγκαταλελειμμένη βιομηχανική εγκατάσταση. «Οι προβολείς ίσα που φωτίζουν έναν χαλαρό φράχτη από συρματόπλεγμα τριάμισι μέτρα ψηλό, στεφανωμένο από μια τιάρα από σκουριασμένη κουλούρα αγκαθωτού πλέγματος. Η πύλη είναι μισάνοιχτη και η αλυσίδα που κάποτε τη σφάλιζε είναι κομμένη και πεταμένη στα χόρτα δίπλα στο δρόμο». Ο άντρας του έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή πως δεν θέλει να τον ληστέψει, αλλά και δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του. Τον διατάζει να βγάλει όλα του τα ρούχα και με τέχνασμα του κάνει μια ένεση, που κάνει τον Τζέισον να χάσει τις αισθήσεις του. 
     Όταν ξυπνά, βρίσκεται σε ένα άγνωστο χώρο, περιτριγυρισμένος από άγνωστους ανθρώπους που φορούν στολές βιολογικής προστασίας, που όμως δείχνουν να τον γνωρίζουν πολύ καλά! Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος στον οποίο βρίσκεται δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο που ήξερε. Αλλά και ότι για να ξαναβρεί ότι αγαπά, θα πρέπει να ξεπεράσει πολλές του βεβαιότητες και να διανύσει κόσμους γνωστούς και άγνωστους…

     Το «Σκοτεινή Ύλη», είναι ένα καθηλωτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που διαβάζεται απνευστί. Αν ο αναγνώστης το πάρει για να το διαβάσει με ευρύτητα πνεύματος, είναι σίγουρο ότι δύσκολα θα τα αφήσει από τα χέρια του, πριν φτάσει στο τέλος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου