25 Σεπ 2017

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

PHILIP KERR
Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Σελ. 366, Μάρτιος 2017

     Κουρασμένο, ταλαιπωρημένο και απογοητευμένο από το χωρισμό με τη γυναίκα του αλλά και την πορεία της ζωής του, βρίσκουμε τον Μπέρνι Γκούντερ, στο μυθιστόρημα «Η Άλλη Πλευρά Της Σιωπής». «Χθες προσπάθησα να αυτοκτονήσω. Δεν ήταν τόσο ότι ήθελα να πεθάνω, όσο να σταματήσει ο πόνος. Η Ελίζαμπετ, η γυναίκα μου, με άφησε πριν από λίγο καιρό και μου λείπει πολύ. Αυτή ήταν η μία πηγή πόνου και μάλιστα μεγάλη, πρέπει να ομολογήσω».
     Ο Μπέρνι ζει στη γαλλική Ριβιέρα, κρύβοντας πάντα την πραγματική του ταυτότητα πίσω από το όνομα Βάλτερ Βολφ κι εργάζεται ως κονσιέρζ στο πολυτελές Γκραν Οτέλ ντι Σεν Ζαν Καπ Φερά. «Ήμουν μόνος, πλησίαζα τα εξήντα και εργαζόμουν σε ξενοδοχείο με καθήκοντα που θα μπορούσα να εκτελέσω και στον ύπνο μου, αν και ο τελευταίος μου έλειπε εκείνες τις μέρες. Περνούσα τον περισσότερο καιρό δυστυχισμένος».
     Μέσω του γνωστού παιχνιδιού μπριτζ, γνωρίζει τον συγγραφέα Σόμερσετ Μομ, ο οποίος τον καλεί στην υπερπολυτελή βίλα του. Εκεί του αποκαλύπτει ότι τα κίνητρα της πρόσκλησης δεν είναι τόσο «αθώα». Του αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα εκβιασμού, μέσω μιας φωτογραφίας που τον δείχνει ανάμεσα σε ένα γκρουπ γυμνών αντρών, δίπλα σε μία πισίνα. Ένας από αυτούς είναι διαβόητος κατάσκοπος Γκάι Μπέρτζες, που μόλις πρόσφατα αυτομόλησε στη Μόσχα.
     Βρισκόμαστε στο 1956 και το σκάνδαλο που θα ξεσπούσε αν η φωτογραφία έφτανε στον Τύπο θα ήταν τεράστιο και θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη φήμη του Μομ. Από τη μια η ομοφυλοφιλία και από την άλλη η στενή σχέση με έναν σοβιετικό κατάσκοπο! Ο εκβιαστής, που ζητά 50.000 δολάρια, είναι ένας πρώην ναζί, λοχαγός στην φοβερή Υπηρεσία Ασφαλείας, ο οποίος παρά τα εγκλήματα που είχε διαπιστωμένα διαπράξει, απέφυγε την προσαγωγή σε δίκη με τον ίδιο τρόπο που γλίτωσαν και άλλοι αξιωματούχοι των ναζί: τέθηκαν στις διαταγές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, για τις οποίες ήταν πολύτιμοι. Αφενός γνώριζαν πολλά μυστικά και αφετέρου, δεν είχαν κανένα ηθικό φραγμό κι ενδοιασμό. Το όνομά του ήταν Χάρολντ Χένικ, αλλά τα αφεντικά του στη Μόσχα, τον είχαν προμηθεύσει με νέα ταυτότητα στο όνομα Χάρολντ Χάιντς Χέμπελ.
     Ο Μομ θέλει από τον Μπέρνι να τον βοηθήσει να πληρώσει  τον Χένικ και να πάρει τη φωτογραφία και το αρνητικό της. Ο Μπέρνι, που έχει αναγνωρίσει τον ναζί λοχαγό, στην αρχή δεν θέλει να εμπλακεί. «…θα πάω να κουρνιάσω στο ξενοδοχείο. Πίσω από το γραφείο μου, με ασφάλεια, να απαντάω σε χαζές ερωτήσεις ηλίθιων τουριστών. Αυτό είναι το πραγματικό μου ταλέντο». Όμως όταν το σκέφτεται πιο ψύχραιμα, αποφασίζει να δεχτεί, αφού με την εμπλοκή του ελπίζει να καταφέρει να εκδικηθεί τον Χένικ, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα του εγκλήματα, είναι υπεύθυνος και για τα θάνατο της αγαπημένης του Μπέρνι, στη διάρκεια του πολέμου.

     Μια ακόμα εξαιρετικά γραμμένη περιπέτεια του Μπέρνι Γκούντερ, που κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Στην οποία μάλιστα αναγγέλλεται και η κυκλοφορία μέσα στο 2017, ενός ακόμα μυθιστορήματος με ήρωα τον συμπαθή ντετέκτιβ, με τίτλο «Prussian Blue».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου