7 Οκτ 2019

ΑΠΑΤΗΛΗ ΣΕΛΗΝΗ

BEN PASTOR (MARIA VERBENA VOLPI)
Μετάφραση ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Σελ. 354, Απρίλιος 2019

     Το δεύτερο μυθιστόρημα (από τα δώδεκα της σειράς) με κεντρικό χαρακτήρα τον ταγματάρχη του γερμανικού στρατού Μάρτιν Μπόρα, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. Το πρώτο με τίτλο «Lumen» κυκλοφόρησε στις αρχές του 2019. Η παρουσίασή του αναρτήθηκε τον Ιούνιο.
     Ο Μπόρα το 1943, βρίσκεται στο Λάγκο, στην περιοχή της Βερόνα στην Ιταλία. Η χώρα είναι διαιρεμένη. Στο βορρά το φασιστικό καθεστώς, υπό τον απόλυτο έλεγχο των Γερμανών, διατηρεί την εξουσία. Πιο κάτω, στο νότο, το καθεστώς έχει καταρρεύσει και η κυβέρνηση που έχει αναλάβει, συνθηκολόγησε με τους Συμμάχους, οι οποίοι αργά αλλά σταθερά κερδίζουν μάχες κι έδαφος.
      Ο ταγματάρχης, έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος μετά από επίθεση παρτιζάνων στην ομάδα της οποίας ηγούνταν και είχε βγει στα βουνά για περιπολία. Έχει ακρωτηριαστεί στο αριστερό χέρι στο ύψος του καρπού και φέρει θραύσματα στο αριστερό πόδι.
     Δύο μήνες αργότερα, όταν πια έχει κάπως αναρρώσει, του ανατίθεται μια αποστολή. Να βοηθήσει την ιταλική αστυνομία και πιο συγκεκριμένα τον επιθεωρητή Σάντρο Γκουίντι να διαλευκάνει μια δολοφονία. Το θύμα είναι ο Βιτόριο Λίζι, από τα ιδρυτικά μέλη του φασιστικού κόμματος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε μεγάλη περιουσία με όχι και τόσο καθαρές μεθόδους, αλλά βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Οι φασίστες θέλουν να αναλάβει κάποιος Γερμανός την έρευνα. Αφ’ ενός δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ιταλική αστυνομία και αφ’ ετέρου θέλουν κάποιος τρίτος, έξω από τον «αιμομικτικό μικρόκοσμο της τοπικής πολιτικής σκηνής» να αποφανθεί αν πρόκειται για  δολοφονία που έχει πολιτικά κίνητρα, αν έχει σχέση με τις σκοτεινές οικονομικές δοσοληψίες του θύματος ή αν υπάρχει κάποια άλλη αιτία.
     Οι πρώτες υποψίες πέφτουν στη νεαρή σύζυγο του θύματος, με την οποία βρισκόταν σε διάσταση. «Ζούσαν χώρια, και ο χωρισμός τους δεν είχε προκύψει φιλικά. Μάλιστα, εξακολουθούσαν να προκύπτουν κατά καιρούς έντονες λογομαχίες μεταξύ τους. Προφανώς, η χήρα αρνείται όλες τις κατηγορίες και επιμένει ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την υπόθεση αν και φαίνεται πως δεν ήταν δε θέση να παρουσιάσει κάποιο άλλοθι για το επίμαχο απόγευμα».
     Ο επιθεωρητής Γκουίντι και ο ταγματάρχης Μπόρα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βρουν μια λύση. Όμως ο Μπόρα, εκτός από αυτά που του θέτει η υπόθεση, έχει και άλλα προβλήματα να λύσει: όπως το πώς θα ξεπεράσει τον τραυματισμό του, οι επιπλοκές του οποίου μπορεί να του δημιουργήσουν σοβαρά θέματα υγείας, πως θα μάθει να λειτουργεί με το ένα χέρι, αφού το προσθετικό μέλος είναι ελάχιστα ή και καθόλου λειτουργικό, πως θα πάψει να ανησυχεί για τα αισθήματα της γυναίκας του απέναντί του, πως θα πάψει να αισθάνεται τύψεις για όσα αναγκάστηκε να κάνει στην Πολωνία και τη Ρωσία. Τέλος, επειδή η αντιπάθειά του για τους ναζί, τα SS και τις μεθόδους τους άρχισε να γίνεται εμφανής, πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του, για να μην τους προκαλεί.
     Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με μεγάλο προσόν το διεισδυτικό ψυχογράφημα των χαρακτήρων. Ελπίζουμε στο μέλλον, να απολαύσουμε και τις άλλες ιστορίες του ταγματάρχη Μάρτιν Μπόρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου