21 Οκτ 2019

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ

ROSELLA POSTORINO
Μετάφραση ΣΤΕΛΛΑ ΠΕΚΙΑΡΙΔΗ
Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σελ. 381, 2019

     Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα είναι η ιστορία που αφηγείται η ιταλίδα συγγραφέας R. Postorino στο βιβλίο της με τίτλο «Στο Τραπέζι Του Λύκου».
     Το φθινόπωρο του 1943, ο Χίτλερ έχει εγκατασταθεί στο μυστικό στρατηγείο του, το Βολφσάντσε (η φωλιά του λύκου) στα ανατολικά της Γερμανίας, κοντά στο χωριό Γκρος-Παρτς, μέσα σ’ ένα πυκνό δάσος που το αποκρύπτει τελείως-χάρη και στις τεχνικές καμουφλάζ-από τα αεροπλάνα των Συμμάχων. Ο Χίτλερ και η ελίτ των ναζί, είναι βέβαιοι πως οι εχθροί-εσωτερικοί και εξωτερικοί-θα αναζητήσουν κάποιον πρόθυμο, που θα προσπαθήσει να τον δηλητηριάσει. Για να προστατευτεί θα δώσει διαταγή να στρατολογηθούν δέκα νεαρές γυναίκες από το κοντινό χωριό, που θα γίνουν η ασπίδα του. Θα δοκιμάζουν το φαγητό του, πριν το φάει εκείνος. Μετά θα περιμένουν μια ώρα για να μάθουν αν θα πεθάνουν ή όχι!
     Ανάμεσα στις γυναίκες είναι και η 26χρονη Ρόζα Ζάουερ. Η Ρόζα μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ζούσε στο Βερολίνο με τον άντρα της Γκρέγκορ. Όμως ξαφνικά έχασε τα πάντα! Ο άντρας της κατατάχτηκε εθελοντικά για να πολεμήσει στο ανατολικό μέτωπο. Πήγε να ζήσει με τη χήρα μητέρα της, αλλά σε ένα βομβαρδισμό η μητέρα της σκοτώθηκε και το διαμέρισμα καταστράφηκε. Έτσι, μη έχοντας πια κανένα δεσμό με την πρωτεύουσα αλλά και για λόγους ασφαλείας, αποφάσισε να μετοικήσει στην ανατολική Πρωσία, στο Γκρος-Παρτς, απ’ όπου καταγόταν ο άντρας της και όπου ζούσαν οι γονείς του.
     Εκεί την  εντόπισαν τα SS και της έδωσαν τη διαταγή. «Είχαν παρουσιαστεί την προηγούμενη μέρα στο σπίτι των πεθερικών μου, χωρίς προειδοποίηση και είχαν πει ότι ψάχνουν τη Ρόζα Ζάουερ[…] «Ο Φίρερ σας χρειάζεται». Δεν με είχε δει ποτέ κατά πρόσωπο ο Φίρερ. Με είχε ανάγκη». Με αυτό τον τρόπο βρέθηκε με άλλες εννέα γυναίκες στη Φωλιά του Λύκου. «Λύκος ήταν το προσωνύμιο του. Αφελής σαν την Κοκκινοσκουφίτσα, κατέληξα στο στομάχι του. Μια λεγεώνα κυνηγών τον αναζητούσε. Για να τον πιάσουν στα χέρια τους, θα έπρεπε να ξεφορτωθούν και μένα».
     Όταν ο νέος επικεφαλής της ομάδας, ένας υπολοχαγός των SS, δείχνει αμέσως μια ξεχωριστή αδυναμία και την «πολιορκεί» με έναν ιδιαίτερο τρόπο, η Ρόζα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πάρει μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων, που αφορούν την ίδια της την επιβίωση.
     Το μυθιστόρημα, εξετάζει με διεισδυτικότητα τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στις δέκα γυναίκες, την αγωνία μέχρι να περάσει το κρίσιμο χρονικό διάστημα, όταν τα δευτερόλεπτα φαντάζουν σαν ώρες, τα αντιφατικά συναισθήματα της Ρόζα για τον κηρυχθέντα αγνοούμενο άντρα της και τον εραστή της, καθώς και το αίσθημα ενοχής, απέναντι στους γονείς του Γκρέγκορ, που παραμένει ασαφές, αν αντιλήφθηκαν τη σχέση της νύφης τους με τον αξιωματικό. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου