5 Ιαν 2020

Η ΘΕΣΗ 7Α

SEBASTIAN FITZEK
Μετάφραση ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελ. 489, Μάρτιος 2019

     Ένα ψυχολογικό θρίλερ, από τον μαιτρ του είδους S. Fitzek, είναι το μυθιστόρημα «Η Θέση 7Α».
     Ο γερμανός ψυχίατρος Ματς Κρούγκερ, μετά από μια προσωπική τραγωδία, την οποία αντιμετώπισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, μετανάστευσε στην Αργεντινή όπου ζούσε ο αδελφός του, για να κάνει μια καινούρια αρχή. Έχει αφήσει πίσω του, την κόρη του Νέλε, με την οποία οι σχέσεις του, μετά και τον θάνατο της μητέρας της, δεν είναι καλές. Επικοινωνούν μόνο με λιγόλογα μηνύματα.
     Τώρα η Νέλε, ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Και τον θέλει κοντά της. «Χαιρόταν πολύ που σύντομα θα έβλεπε το πρώτο εγγόνι του. Ίσως μάλιστα, να του επέτρεπαν να το κρατήσει και στην αγκαλιά του. Συγχρόνως όμως, έτρεμε ότι θα αντίκριζε στα μάτια της Νέλε την ίδια ψυχρότητα που διέκρινε στα σύντομα, κοφτά μηνύματά της. Μόνο ένας γερο-ξεμωραμένος θα έτρεφε ελπίδες πως, η Νέλε θα τον συγχωρούσε. Και ο Ματς μπορεί να ένιωθε γέρος, αλλά ξεμωραμένος δεν ήταν. Ήξερε πολύ καλά τι ακριβώς είχε καταστρέψει τη στιγμή που εγκατέλειπε τη μητέρα της και ακόμα δεν είχε καταλάβει για ποιο λόγο η Νέλε του ζητούσε να επιστρέψει στη Γερμανία για τη γέννηση του πρώτου της παιδιού».
     Για να ταξιδέψει ο Ματς από το Μπουένος Άιρες στο Βερολίνο, πρέπει να μπει σε αεροπλάνο. Όμως πάσχει από υπερβολικής μορφής αεροφοβία. Έχοντας παρακολουθήσει ένα σεμινάριο αντιμετώπισης της αεροφοβίας. Έχοντας διαβάσει αμέτρητα άρθρα και στατιστικές κι έχοντας δει άπειρα βίντεο και ντοκιμαντέρ, καταστρώνει ένα σχέδιο. Αγοράζει όλες τις θέσεις που οι έρευνες υποδεικνύουν ως τις πιο «ασφαλείς» σε ένα αεροπλάνο, με σκοπό να κάθεται από λίγη ώρα σε κάθε θέση, ελπίζοντας ότι σε περίπτωση ατυχήματος, θα βρίσκεται στην κατάλληλη θέση και θα σωθεί! Μια από τις θέσεις που αγοράζει, είναι και η 7Α. «Η 7Α είναι η πιο επικίνδυνη θέση του αεροπλάνου. Την έκλεισα από καθαρή δεισιδαιμονία. Διότι ήθελα να μείνει πάση θυσία κενή στη συγκεκριμένη πτήση».
     Μέσα στο αεροπλάνο θα δεχτεί ένα τηλεφώνημα. Θα διαπιστώσει τότε πως ούτε η βλάβη, ούτε η τρομοκρατική απειλή, ούτε οι καιρικές συνθήκες, ούτε και οι αναταράξεις αποτελούν πρόβλημα και λόγο ανησυχίας. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει χειρότερους φόβους. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε τον ενημερώνει ότι έχει απαγάγει την κόρη του, την ώρα που ο Ματς ξέρει, ότι η διαδικασία του τοκετού έχει ήδη ξεκινήσει! Η Νέλε είναι φορέας του ιού HIV. Μολύνθηκε όταν έκανε ένα τατουάζ στην Ταϊλάνδη. Χάρη στη θεραπεία που λαμβάνει, δεν έχει νοσήσει. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται ειδική φροντίδα για να μην κινδυνέψει ούτε αυτή, ούτε το μωρό. Μετά την αρχική σαστιμάρα, ο Ματς είναι έτοιμος να κάνει ότι του ζητηθεί για να σώσει τη ζωή της κόρης του. Όμως αυτό που ακούει ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη φαντασία. Ο άγνωστος του λέει ότι στην συγκεκριμένη πτήση με τους εξακόσιους επιβάτες και το 26μελές πλήρωμα, βρίσκεται ένας παλιός του ασθενής που «υπέφερε για πολύ καιρό από βαριά μετατραυματική διαταραχή άγχους με εξάρσεις πικρίας και με εκρήξεις επιθετικότητας που συνοδεύονταν από έντονες φαντασιώσεις βίας. Δεν ήθελε απλώς να αυτοκτονήσει, αλλά  να συμπαρασύρει μαζί του στο θάνατο όσο γινόταν περισσότερους ανθρώπους». Ο απαγωγέας, του λέει ότι θα πρέπει να βρει τον παλιό του ασθενή που είχε πια πλήρως θεραπευτεί και ότι «…θα ήθελα να αντιστρέψετε την επίδραση της θεραπείας σας. Ενεργοποιήστε εκ νέου τις βίαιες φαντασιώσεις του ασθενή σας. Ξυπνήστε το δολοφόνο μέσα του. Και κάντε τον να ρίξει το αεροπλάνο»!! Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή, του ζητά να σκοτώσει 626 άτομα (και μαζί τον ίδιο του τον εαυτό), με αντάλλαγμα τη ζωή της κόρης του και του μωρού της!
     Ο S. Fitzek, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει ότι είναι από τους κορυφαίους στο ψυχολογικό θρίλερ. Υφαίνει την πλοκή με μεγάλη δεξιοτεχνία και κλιμακώνει το σασπένς με επιδεξιότητα. Δομεί τους χαρακτήρες με διεισδυτικότητα, κάτι που είναι «εκ των ων ουκ άνευ» στο συγκεκριμένο είδος και με αξιοσημείωτη άνεση, δημιουργεί ανατροπές που είναι θεαματικές κι ευρηματικές. Παράλληλα, θέτει και οδυνηρά ηθικά διλλήματα που είναι δύσκολο να απαντηθούν. Όπως αν θα επιλέξει ο κεντρικός του χαρακτήρας να θυσιάσει 626 ανθρώπους ή την κόρη του και το μωρό της. Ή ότι αφορά τις σχέσεις ψυχιάτρου-ασθενή.  Με τον τρόπο γραφής του, κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, που θα κρατά την ανάσα του μέχρι την τελευταία σελίδα. Όταν θα ξεκινήσετε να διαβάζετε το συναρπαστικό κι εξαιρετικό αυτό μυθιστόρημα, φροντίστε να έχετε τη μέρα σας ελεύθερη και χωρίς πιεστικές υποχρεώσεις, γιατί δύσκολα θα το αφήσετε από τα χέρια σας, πριν φτάσετε στη τελευταία σελίδα.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου