30 Απρ 2020

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Μ@Λ@Κ@

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
Επιμέλεια JEAN FRANCOIS MARMION
Μετάφραση ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ
Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σελ. 301, Δεκέμβριος 2019

     Μια συλλογή περισσότερων από τριάντα κειμένων, περιλαμβάνει ο τόμος που σας παρουσιάζω σήμερα. Είναι γραμμένα από ειδικούς σε διάφορους τομείς της επιστήμης: Νευρολογία, Ψυχιατρική, Ψυχολογία κυρίως, αλλά και Φιλοσοφία, Συμπεριφ. Οικονομικά, Γνωσιακή Επιστήμη, Πληροφορική, Διεθνείς Σχέσεις, Φυσικές Επιστήμες κ. α. Αναφέρονται όλα στα προβλήματα που μας προκαλεί καθημερινά η συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων, σε όποιον τομέα των ανθρώπινων σχέσεων κι αν τους συναντάμε, που με μια λέξη αποκαλούμε μαλάκες. Και δεν εννοώ φυσικά αυτούς που αρέσκονται στη σεξουαλική συμπεριφορά του βιβλικού Αυνάν (Γένεσις κεφ. 38). «Πέρα από αυτό το μικρό καθημερινό βουητό της μαλακίας, έχουμε δυστυχώς να αντιμετωπίσουμε και τους βρυχηθμούς από τους Μαλάκες με κεφαλαίο Μ, τους μαλάκες με περικεφαλαία. Οι εν λόγω μαλάκες, είτε τους συναντούμε στη δουλειά, είτε στην οικογένεια, σαφώς επηρεάζουν τη ζωή μας. Μας καταθλίβουν και μας ταλαιπωρούν με την εμμονή τους στη σκουριασμένη βλακεία και την αδικαιολόγητη αλαζονεία. Επιμένουν, τονίζουν και ευχαρίστως θα ξέγραφαν μονοκοντυλιά τη γνώμη μας, τα συναισθήματά μας, την αξιοπρέπειά μας. Μας μολύνουν το ηθικό και κλονίζουν την πίστη μας σε κάθε έννοια δικαιοσύνης στον μάταιο τούτο κόσμο […] Σαν να μην του φτάνει που μας κάνει τη ζωή μίζερη, ο φορτικός μαλάκας καμαρώνει κιόλας γι’ αυτό. Ακλόνητος. Απρόσβλητος από κάθε επιφυλακτικότητα. Σίγουρος για το δίκιο του. Ο μακάριος βλαξ σας τα σπάει χωρίς να χολοσκάει».
    Τα κείμενα του τόμου είναι έξυπνα διαρθρωμένα. Το ένα άρθρο, συμπληρώνει και αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου-αν και είναι γραμμένο από διαφορετικό συγγραφέα και πολλές φορές εντελώς διαφορετικής ειδικότητας, ώστε στο τέλος να λαμβάνουμε μια σφαιρική αντίληψη για το θέμα, το οποίο εξετάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο και τόσο ενδελεχώς για πρώτη φορά. Αφού «Η ψυχολογική έρευνα, αντί να μελετά τον μαλάκα ως αντικείμενο, επιτρέπει κυρίως να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται ενίοτε ως μαλάκες».
     Το βιβλίο είναι χρήσιμο για έναν ακόμα λόγο. Δίνει κάποιες πολύ απλές αλλά πολύτιμες συμβουλές, για το πώς θα αποφύγουμε και θα απαλλαγούμε από τις συνέπειες της συμπεριφοράς του μαλάκα, αφού πολλές φορές «Το είδος βίας που ασκεί και διακηρύσσει (ρητά και υπόρρητα) την πελώρια αίσθηση ανωτερότητας του απέναντι στον κόσμο, δημιουργεί στους συνομιλητές του είτε έντονο και ανεξέλεγκτο θυμό, είτε μια παραλυτική σαστιμάρα […] δυστυχώς τα τερτίπια του μαλάκα μπορούν να αφήσουν ανεξίτηλα ίχνη στον ψυχισμό όσων είναι λιγότερο μαλάκες από εκείνον…».
     Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο, που αποτελεί μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική και πολύπλευρη περιγραφή ενός τύπου ανθρώπου καθώς και της συμπεριφοράς και ιδιοσυγκρασίας του, που είναι ενοχλητικός (για να το θέσω ευγενικά) για τον περίγυρο. Περίγυρος που μπορεί να είναι φιλικός (αν κάποιος αντέχει να έχει τέτοιο φίλο), κοινωνικός, εργασιακός και οικογενειακός.     Πριν κλείσω την παρουσίαση, να σημειώσω, ότι στα σημεία που παρατίθεται βιβλιογραφία, ο μεταφραστής (ή ο έλληνας επιμελητής;) φρόντισε να κάνει έρευνα, να βρει ποια από τα βιβλία που αναφέρονται κυκλοφορούν στα ελληνικά και να δώσει πλήρη στοιχεία, ώστε να τα αναζητήσει εύκολα, όποιος ενδιαφέρεται να εντρυφήσει περισσότερο! Κάτι που σπάνια συμβαίνει, γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον το σκέφτηκε και το υλοποίησε.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου