5 Απρ 2020

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

MATS STRANDBERG
Μετάφραση ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Σελ. 400, Οκτώβριος 2019

     Μετά το μυθιστόρημα «Η Κρουαζιέρα Του Τρόμου» (παρουσίαση Αύγουστος 2019), κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένα ακόμα βιβλίο του σουηδού συγγραφέα M. Στραντμπεργκ που κινείται κι αυτό στα πλαίσια της λογοτεχνίας του φανταστικού.
     Μετά από είκοσι χρόνια, ο Γιούελ Έντλουντ, επιστρέφει στο Σκρέντσμπι, μια μικρή πόλη της Σουηδίας, όπου βρίσκεται το πατρικό του σπίτι, στο οποίο ζει η χήρα μητέρα του. Ο Γιούελ όλα αυτά τα χρόνια ζούσε στη Στοκχόλμη, έχοντας πολλά προβλήματα συμπεριφοράς κι εξαρτήσεων. Τώρα επιστρέφει στη γενέτειρα του, για να φροντίσει τη μητέρα του που εμφανίζει συμπτώματα άνοιας.  Έχει εξασφαλίσει μια θέση στο ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων «Σκιά του Έλατου». «Το ισόγειο κτίριο είναι φτιαγμένο από τούβλα και βρίσκεται έξω από τον οικισμό […] Είναι ένα συμπαγές κτίριο με παραλληλόγραμμο σχήμα. Δεν έχει περιττές λεπτομέρειες για να του χαρίζουν ομορφιά. Μια φαρδιά σκάλα, πλαισιωμένη από ράμπες για αναπηρικά καροτσάκια, οδηγεί προς τις πόρτες […] Το κτίριο δεν είναι μεγάλο. Έχει μόνο τέσσερις διαδρόμους που σχηματίζουν ένα πλαίσιο γύρω από το αίθριο, το οποίο αποκαλείται κοινόχρηστο σαλόνι […] Κάθε διάδρομος αποτελεί ένα τμήμα με οχτώ διαμερίσματα το καθένα. Τα διαμερίσματα είναι μικρά […] Έχουν μπάνιο αλλά όχι κουζίνα». Στο ίδρυμα φιλοξενούνται άνθρωποι που πάσχουν από εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου (άνοια, αλτσχάϊμερ κλπ), των οποίων η φροντίδα είναι δύσκολη για τους οικείους τους και απαιτεί κάποια εξειδίκευση από το προσωπικό.
     Εδώ εργάζεται η Νίνα, παιδική φίλη του Γιούελ. Μεγάλωσαν μαζί και τους έδεσε μια δυνατή φιλία. Έβρισκε ο ένας στο πρόσωπο του άλλου, τον «σύμμαχο» που θα τον βοηθούσε να ξεπεράσει το bullying των συμμαθητών τους. Όμως από το τέλος της εφηβείας τους, δεν έχουν ξαναμιλήσει, όταν οι δρόμοι τους χώρισαν με οδυνηρό τρόπο κι ενώ φαινόταν να τους ανοίγονται ευοίωνες καλλιτεχνικές προοπτικές . Έτσι, ο ήδη διαταραγμένος ψυχικός κόσμος του Γιούελ, θα υποστεί μια ακόμα δοκιμασία, αφού θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις αναμνήσεις από το κοινό του παρελθόν με τη Νίνα.
     Μετά την εισαγωγή της στη «Σκιά του Έλατου», η συμπεριφορά της Μόνικα άλλαξε. Ενώ ήταν μια γυναίκα ήρεμη «που δεν έχει ποτέ κακολογήσει άνθρωπο», μετατρέπεται σε ένα βίαιο πλάσμα. «Το ντοσιέ του προσωπικού γεμίζει με περισσότερες αναφορές για βίαια περιστατικά. Η Μόνικα φτύνει, δαγκώνει και γδέρνει με τα νύχια της τα μέλη του προσωπικού». Ακόμη, επιτίθεται λεκτικά μιλώντας για περιστατικά και γεγονότα που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει και πληγώνουν τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνονται.
     Ο Γιούελ και η Νίνα που γνωρίζουν πολύ καλά τη Μόνικα, καταλαβαίνουν ότι αυτή η συμπεριφορά και τα βίαια ξεσπάσματα δεν είναι απότοκα της ασθένειας, αλλά οφείλονται σε κάτι άλλο. Η ηλικιωμένη γυναίκα αλλά και οι ίδιοι, αντιμετωπίζουν μια τρομακτική απειλή και πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν τους εαυτούς τους!
     Ένα καλοδουλεμένο μυθιστόρημα, με ιδιαίτερους χαρακτήρες, και μεγάλη ανατροπή στη τελευταία σελίδα. Διαβάζεται ευχάριστα από  όλους τους αναγνώστες, αλλά ειδικά οι φίλοι της λογοτεχνίας του φανταστικού θα το λατρέψουν!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου