21 Απρ 2020

ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΛΑ

RACHEL ABBOT
Μετάφραση ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελ. 432, Ιανουάριος 2020

     Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, είναι το δεύτερο της βρετανίδας συγγραφέως Ρ. Άμποτ. Το πρώτο με τίτλο «Μόνο Οι Αθώοι Υποφέρουν», κυκλοφόρησε το 2013. Έχει τίτλο «Έτσι Άρχισαν Όλα» και είναι ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ, με συνεχείς ανατροπές. 
     Η αρχιφύλακας Στέφανι Κινγκ, πηγαίνει ένα βράδυ να ερευνήσει το τι ακριβώς συνέβη στην παραθαλάσσια βίλα του πολύ γνωστού φωτογράφου Μαρκ Νορθ, που βρίσκεται σε έναν οικισμό κάπου στη νοτιοδυτική Αγγλία. Ο Νορθ, μετά τον θάνατο της συζύγου του σε ένα περίεργο ατύχημα, είχε κλειστεί στον εαυτό του και είχε γίνει απόμακρος κι αντικοινωνικός, παρά τις προσπάθειες της αδελφής του Κλίο να τον κάνει να το ξεπεράσει. Όμως, τον τελευταίο χρόνο, χάρη σε μια νέα γνωριμία, η συμπεριφορά του βελτιώθηκε. «Για ποιο λόγο όμως η Κλίο δεν μπορούσε να τη συμπαθήσει περισσότερο; Στην Ίβι χρωστούσε το γεγονός ότι είχε ανασύρει τον Μαρκ απ’ το ζοφερό τέλμα στο οποίο είχε βυθιστεί μετά τον θάνατο της Μία, μα θέλοντας και μη, ένιωθε ένα σούβλισμα κακίας επειδή η Ίβι είχε πετύχει κάτι στο οποίο η ίδια είχε αποτύχει ολοκληρωτικά».
     Εκείνο το βράδυ, η αστυνομία δέχτηκε μια κλήση από τη βίλα. Ακούστηκε μια γυναίκα να ζητάει βοήθεια και στη συνέχεια η κλήση ξαφνικά διακόπηκε. Όταν η Κινγκ, με τη βοήθεια της εταιρίας security που είχε το κλειδί μπήκε στη βίλα, αντίκρισε ένα αποτρόπαιο θέαμα. «Το κρεβάτι ήταν ένα χάος από ανακατεμένα σεντόνια, τυλιγμένα γύρω απ’ τα πόδια και τα μπράτσα δύο ανθρώπων-η Στέφανι δεν μπορούσε να δει κατά πόσο επρόκειτο για άντρες ή γυναίκες από το σημείο όπου στεκόταν. Η μεταλλική οσμή επιβεβαίωνε το θέαμα που αντίκριζε. Και τα δύο σώματα κείτονταν ασάλευτα, ενώ τα λευκά κλινοσκεπάσματα ήταν μούσκεμα στο πηχτό σκούρο αίμα».
     Τα σώματα ήταν του φωτογράφου Μαρκ Νορθ και της συντρόφου του και μητέρας του οχτώ μηνών κοριτσιού τους, Ίβι Κλαρκ. «Η Στέφανι πήρε μια βαθιά ανάσα και ανάγκασε τον εαυτό της να κάνει το πρώτο βήμα κι έπειτα το δεύτερο πλησιάζοντας αργά τα πτώματα. Στην αρχή νόμισε πως την γελούσαν τα μάτια της. Ένα πόδι τρεμούλιασε. Έπειτα από μια στιγμή το απόμακρο ήχο του παιδιού που έκλαιγε συνόδεψε ένας ήχος πιο μπάσος, πιο βαθύς: ένα μουγκρητό πόνου. Και προερχόταν απ’ το κρεβάτι. Ο ένας από τους δύο ήταν ζωντανός». Ενώ ο φωτογράφος είναι νεκρός, φέροντας βαθύ τραύμα στο λαιμό, η σύντροφός του είναι ζωντανή αν και τραυματισμένη –ελαφρά όπως αποδείχτηκε αργότερα.
     Η αστυνομία, μετά τις πρώτες έρευνες, συλλαμβάνει την Ίβι, με την κατηγορία της δολοφονίας του συντρόφου της. Η ίδια δεν το αρνείται, αλλά λέει ότι ήταν ο μόνος τρόπος να γλιτώσει από την κακοποίηση του Νορθ, που συνέβαινε κάθε φορά που αναχωρούσε ή επέστρεφε από ταξίδι. Άλλωστε πολλές φορές είχε εμφανιστεί με τραύματα στις λίγες φίλες της, τα οποία απέδιδε σε ατυχήματα ή σε απροσεξία. «Το θέμα είναι, ότι δεν πρόκειται για το πρώτο ατύχημα που της συμβαίνει, έτσι δεν είναι; Και πάντα συμβαίνει λίγες ώρες αφότου φύγει ο Μαρκ».
     Το «Έτσι Άρχισαν Όλα», είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ, με συνεχείς ανατροπές κι εξαιρετικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες. Η συγγραφέας, με μεγάλη τέχνη, έχει «στήσει» με τέτοιο τρόπο την πλοκή, ώστε κάθε φορά, η εκδοχή της «αλήθειας» του κάθε χαρακτήρα να μοιάζει η σωστή, η πραγματική. Έτσι να διαμορφώνει και ο αναγνώστης την ανάλογη άποψη. Όμως με μια μικρή φράση, να καταφέρνει να διαλύσει όλες του τις βεβαιότητες. Κι αν αυτά που μόλις διαβάσατε σας φαίνονται λίγο δυσνόητα, αυτό γίνεται γιατί αν προσπαθήσω να τα γράψω πιο αναλυτικά, θα ήμουν αναγκασμένος να αποκαλύψω στοιχεία της πλοκής, που πρέπει να ανακαλύψει μόνος του ο αναγνώστης, για να μην χαθεί το σασπένς.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου