30 Νοε 2022

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΟΣ
Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Σελ. 280, Ιούλιος 2022

      Ο Γιώργος Μπακαλιός, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας, αποφάσισε ν’ αναζητήσει μια καλύτερη ζωή γι’ αυτόν και την οικογένειά του και μετανάστευσε στην Δυτική (τότε) Γερμανία (ΟΔΓ) το 1964.

     Δύο χρόνια αργότερα προσελήφθη στο Διακονικό Έργο της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Δυτικό Βερολίνο. «Τον Μάιο του 1966, ολοκλήρωσα το σεμινάριο εκπαίδευσης Κοινωνικών Λειτουργών για την Κοινωνική Μέριμνα των Ελλήνων […] Το σεμινάριο αυτό είχε οργανώσει το Διακονικό Έργο της Ευαγγελικής Εκκλησίας. Μετά το πέρας του σεμιναρίου και την επιτυχία στις απολυτήριες εξετάσεις […] διορίστηκα ως Κοινωνικός Λειτουργός στο Διακονικό Έργο της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο τότε Δυτικό Βερολίνο, στο οποίο εκείνη την εποχή ζούσαν και εργάζονταν στις επιχειρήσεις περίπου 3.200 Έλληνες. Και έτσι την 1η Ιουλίου 1966 βρέθηκα στο Δυτικό Βερολίνο».

     Ένα από τα καθήκοντά του, ήταν να επισκέπτεται το Ανατολικό Βερολίνο, για να εξασφαλίζει από τις αρχές, βίζα διέλευσης μέσα από τα εδάφη της Ανατολικής Γερμανίας (ΛΔΓ), για όσους Έλληνες επιθυμούσαν να ταξιδέψουν με το τρένο από το Βερολίνο προς την Δυτική Γερμανία. Για το λόγο αυτό, οι επισκέψεις του ήταν τακτικές.

     Όλα κυλούσαν απρόσκοπτα μέχρι την Τετάρτη 15 Μαΐου 1970. Την ημέρα εκείνη, μαζί με τον πατέρα του Θωμά, επισκέφτηκαν την υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΛΔΓ, που ήταν αρμόδια για την έκδοση βίζας, για κάποια σχετική υπόθεση. Όταν βγήκαν από το κτίριο, συνελήφθησαν από άνδρες της Στάζι με την κατηγορία της κατασκοπίας. «Ξέρετε όπως κι εμείς, τον λόγο για τον οποίο έχετε συλληφθεί. Ο λόγος αυτός φέρει το όνομα «κατασκοπία» εναντίον της χώρας μας. Έγκλημα το οποίο διαπράξατε ως πράκτορας των Δυτικών Κατασκοπικών Υπηρεσιών. Τόσο το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας όσο κι εμείς ως Διωκτική Υπηρεσία γνωρίζουμε πολύ καλά, σε ότι αφορά το άτομό σας, ότι πρόκειται για έναν πολύ επικίνδυνο και επιθετικό πράκτορα. Η ζημία που έχει προκληθεί εξαιτίας των ενεργειών σας εις βάρος της πατρίδας μας είναι τεράστια. Για τον λόγο αυτόν σας συνιστούμε, όσο είναι νωρίς ακόμα, να μας πείτε όλα όσα κάνατε εναντίον του κράτους μας και για ποιους το κάνατε αυτό».

     Ακολούθησαν μήνες ανακρίσεων που περιλάμβαναν ψυχολογική και σωματική βία. Οι οποίες εντείνονταν όσο ο «κατάσκοπος» δεν «ομολογούσε». Τον Μάρτιο του 1972 έγινε κεκλεισμένων των θυρών η δίκη-παρωδία του Μπακαλιού (ο πατέρας του είχε στο μεταξύ αφεθεί ελεύθερος μετά από έξη μήνες κράτησης). «Έτσι ξεκίνησε η θεατρική παράσταση «διεξαγωγή της δίκης», η οποία παίχτηκε στις 7 και 8 Μαρτίου 1972, με μοναδικό ακροατήριο κάποια μέλη της Στάζι και αποκλεισμό των μαρτύρων υπεράσπισης». Παρά την έλλειψη επαρκών αποδείξεων, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση. Εξέτισε τα έξη από αυτά, καθώς μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, οι προξενικές αρχές της Ελλάδας στις δύο Γερμανίες, αποφάσισαν να συνδράμουν τον τιτάνιο αγώνα της συζύγου του έγκλειστου Μπακαλιού, Αγγέλας, η οποία με τη συνδρομή της Ευαγγελικής Εκκλησίας, έκανε ότι ήταν δυνατό για να αποφυλακιστεί ο σύζυγός της. Κάτι που έγινε στις 26 Μαΐου του 1976.

     Όλο αυτό το διάστημα ο Γιώργος Μπακαλιός αναρωτιόταν πως βρέθηκε στο στόχαστρο της διαβόητης Στάζι. Η απάντηση βρέθηκε στο αρχείο της, που είναι πια εύκολα προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ο φάκελός του με τον κωδικό «OV Rhodos Reg.-Nr 2748/67 ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός. «Ο όγκος των φακέλων είναι 38 τόμοι. Οι τόμοι αυτοί περιέχουν 11.800 σελίδες. Όλα αυτά για μένα. Τους μελέτησα και έφριξα. Περιείχαν απίστευτες λεπτομέρειες που τους μετέφεραν συνεργάτες τους καταδότες…», οι οποίοι ήταν Έλληνες-τους κατονομάζει αφού βρήκε το ονόματά τους στο φάκελό του-που κάποιοι είχαν βοηθηθεί από τον Μπακαλιό, όταν χρειάστηκαν τις υπηρεσίες του!  «Ίσως αναρωτηθεί κάποιος αν τα κίνητρα αυτών των συμπατριωτών μας, σπιούνων της Στάζι ήταν ιδεολογικά. Κανένας εξ αυτών, εξ όσων έμαθα, δεν υπήρξε μέλος κόμματος της Αριστεράς. […] Προφανώς τους πλήρωναν ή τους εκβίαζαν για προσωπικά θέματα ή και τα δύο μαζί».

     Ένα συγκλονιστικό βιβλίο, στο οποίο ο αναγνώστης, εκτός από την δραματική αφήγηση του Γιώργου Μπακαλιού, για τα όσα υπέστη, θα διαβάσει για τους τρόπους με τους οποίους η υπηρεσία ασφάλειας της ΛΔΓ, αποσπούσε τις «ομολογίες των εχθρών του κράτους», συνθλίβοντας τις ψυχές τους και διαλύοντας τις ζωές τους, με τα ψυχολογικά αλλά και σωματικά βασανιστήρια στα οποία τους υπέβαλλε.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου