21 Νοε 2022

ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΑΒΙΛΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Εκδόσεις ΠΗΓΗ
Σελ. 422, Σεπτέμβριος 2022

      Το δεύτερο μυθιστόρημα του Α. Οικονόμου που περιγράφει «ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού από την Οθωμανική Ανατολή στην Αναγεννησιακή Δύση», κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες.

     Ένα χρόνο μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, δύο βουκελάριοι ιππότες, ο Βίκτωρ Νίμιτς και ο Θεοφάνης Αργέντης, που συνοδεύεται από τον 13χρονο γιο του Τηλέμαχο, ξεκινούν από την Αδριανούπολη, την τότε πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και παίρνουν την Εγνατία οδό με κατεύθυνση το Δυρράχιο. Εκτελούν μια σημαντική αποστολή που τους έχει αναθέσει η Μάρα Μπράνκοβιτς, θετή μητέρα του σουλτάνου Μωάμεθ Β! του Πορθητή. Πρέπει να μεταφέρουν με κάθε πρόσφορο τρόπο κάποια αντικείμενα στη Νάπολη. «…οι σάκοι αυτοί περιέχουν κάποια αντικείμενα σημαντικής αξίας που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και τα οποία η τιμημένη κυρά μας επιθυμεί να παραδοθούν στον Βασιλιά της Νάπολης». Με τα δώρα της αυτά, η Μάρα, που έγινε γνωστή ως η «χριστιανή σουλτάνα», αφού παρά τον γάμο της με τον Μουράτ Β! (πατέρα του Μωάμεθ) το 1435, δεν άλλαξε την πίστη της, θέλει να δελεάσει τον Βασιλιά της Νάπολης, ώστε να επέμβει και να σώσει χριστιανικούς πληθυσμούς από την φονική ορμητικότητα των Οθωμανών. Όμως λίγο πριν φτάσουν στον προορισμό τους, δέχονται την επίθεση ληστών οι οποίοι αρπάζουν τον θησαυρό και δολοφονούν τους δύο ιππότες. Ο νεαρός Τηλέμαχος θα σωθεί σαν από θαύμα, αφού θα προλάβει να κρυφτεί.

     Παρά το γεγονός ότι αισθανόταν χαμένος και βρισκόταν σε μεγάλη σύγχυση, συνεχίζει προς το λιμάνι του Δυρραχίου. Εκεί τον εντοπίζει ο καπετάνιος Νικολό Μπρουμόντι, που θα αντιληφθεί την ευστροφία, θα τον πάρει μαζί του και θα τον στείλει στο μοναστήρι Cannaregio, όπου και θα γνωρίσει τον συνομήλικο του Αμαντέο. Άλλοτε μαζί κι άλλοτε χωριστά, θα περιπλανηθούν στις πόλης της Ιταλίας, όπου ανθίζουν ο πολιτισμός, οι τέχνες και οι επιστήμες, στην Ισπανία του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας την εποχή των διωγμών των Εβραίων και της ανακάλυψης της Αμερικής και στη νότια Γαλλία, στην περιοχή της Καρκασόν, κοντά στα Πυρηναία όρη. Χάρη στη μόρφωση που απέκτησε ο Τηλέμαχος, στην πορεία του αυτή θα έρθει σε επαφή με λόγιους, άρχοντες, ιερωμένους, διάσημους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, αλλά και αλχημιστές που έψαχναν τη φιλοσοφική λίθο και το ελιξίριο της ζωής, όπως και μεθόδους για τη μετατροπή ευτελών υλικών σε χρυσάφι! Ακόμη βίωσε έρωτες, επιτυχίες, απογοητεύσεις. Προς το τέλος της ζωής του, επέστρεψε στην Ανατολή. Εντιρνέ (Αδριανούπολη), Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη. Ποτέ όμως δεν ξέχασε την υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του, εκείνη τη φοβερή ημέρα που έγινε μάρτυρας της άγριας δολοφονίας του πατέρα του και της διαρπαγής του θησαυρού. Να βρει και να εκδικηθεί τους ληστές-δολοφόνους, αλλά και να καταφέρει να συγκεντρώσει τα πολύτιμα αντικείμενα που τους εμπιστεύτηκε η σουλτάνα Μάρα.

     Πεντακόσια χρόνια αργότερα, τρεις φίλοι από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκουν ένα χειρόγραφο στο οποίο ο Αμαντέο, αφηγείται τη ζωή του φίλου του. «Διήγηση του Αμαντέο, ταπεινού δούλου του Θεού για τα έργα και τις ημέρες του Τηλέμαχου Αργέντη. Γράφεται στην Άβιλα, στο Βασιλικό Μοναστήρι του Αγίου Θωμά, εν έτει σωτηρίω 1524». Με οδηγό το χειρόγραφο αυτό, θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν την πορεία του Τηλέμαχου από την μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη κι αν μπορέσουν να ανακαλύψουν το όποιο μέρος του θησαυρού κατάφερε να ανακτήσει. Απέναντί τους θα βρουν κυκλώματα αρχαιοκαπήλων, που δεν θα διστάσουν να διαπράξουν ακόμη και δολοφονίες, φτάνει να πετύχουν τους σκοπούς τους. Οι τρεις φίλοι, θα χρειαστεί να επανατοποθετηθούν απέναντι σε σχέσεις φιλικές κι ερωτικές, να επανεξετάσουν πτυχές της ζωής τους και να κάνουν υπερβάσεις σε πολλούς τομείς, μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

     Όσοι γνωρίζουν τον Α. Οικονόμου, ξέρουν ότι πρόκειται για έναν πολυταξιδεμένο και βαθύτατα καλλιεργημένο άνθρωπο, με εξαιρετικού εύρους γνώσεις για πολλούς τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού. Αυτές τις εμπειρίες και τις γνώσεις τις «εκμεταλλεύεται» κι αφού τις εντάξει στον ευφάνταστο μύθο του έργου του, μας προσφέρει μια συναρπαστική περιδιάβαση στην δυτική Ευρώπη που αφήνει πια πίσω της τον σκοτεινό Μεσαίωνα και βιώνει την Αναγέννηση. Αλλά και στην Ανατολή που βρίσκεται υποταγμένη στην ανερχόμενη δύναμη των Οθωμανών κι ακολουθεί μια διαφορετική, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα πορεία.

     Το μυθιστόρημα «Τα Χειρόγραφα Της Άβιλα», που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορικό, είναι ένα συναρπαστικό και ξεχωριστό ανάγνωσμα που θα προσφέρει ώρες αναγνωστικής απόλαυσης σε όποιον το διαβάσει.

     H πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, θα γίνει στη Νάουσα, σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, στις 19.00, στην αίθουσα «Βέτλανς» του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρ. Λαναράς».           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου