9 Νοε 2022

ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ

ΛΕΜΟΝΙ ΣΝΙΚΕΤ
Μετάφραση ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ
Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σελ. 257, Μάρτιος 2022

      Το Λ. Σνίκετ, είναι το ψευδώνυμο του συγγραφέα, σεναριογράφου και μουσικού Ντάνιελ Χάντλερ. Αν κι έχει γράψει μυθιστορήματα με το πραγματικό του όνομα (στα ελληνικά κυκλοφορεί το «Γιατί Τα Χαλάσαμε») έγινε πολύ γνωστός με τη σειρά βιβλίων με τίτλο «Μια Σειρά Από Ατυχή Γεγονότα», που υπέγραψε με ψευδώνυμο.

     Στο νέο του μυθιστόρημα, ο συγγραφέας ένα πρωί βρίσκει κάτω από την πόρτα του ένα σημείωμα που περιλαμβάνει τη φράση «Έφαγες δηλητήριο για πρωινό». Το ιδιαίτερο, ξεχωριστό βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας, περιγράφει την αναζήτηση του επίδοξου δολοφόνου, αλλά και του συστατικού που περιλαμβάνονταν στο πρωινό του, και περιείχε το δηλητήριο. «Σήμερα βγήκα από το σπίτι μου για να ακολουθήσω έναν άγνωστο, αλλά εξαφανίστηκε. Επισκέφθηκα ένα τεϊοποτείο όμως το βρήκα κλειστό. Μίλησα στη μελισσοκόμο μου και με κατηύθυνε προς το νερό. Βούτηξα στο νερό και σκέφτηκα το σουπερμάρκετ. Δραπέτευσα από το σουπερμάρκετ και πήγα στο πάρκο. Έπεσα στο πάρκο και έκανα μια συζήτηση. Η συζήτηση ήταν φανταστική κι έτσι έθεσα ένα ερώτημα. Αλλά το ερώτημα δεν είχε απάντηση και στο μεσοδιάστημα συνέχιζα να σκέφτομαι και να κρατάω σημειώσεις και δεν είμαι σίγουρος ότι κάποια από αυτές έχει έστω και την παραμικρή αξία».

     Αυτή η αναζήτηση, γεμάτη υποψίες, εικασίες, ανατροπές και συνεχείς αναθεωρήσεις, δίνει στον συγγραφέα τη δυνατότητα να θέσει με χιούμορ («… αγαπώ τις βιβλιοθήκες. Και μόνο το να βρίσκομαι σε μια βιβλιοθήκη και να ανασαίνω τον αέρα μέσα στον οποίο έχει μαζευτεί όλη η λογοτεχνία είναι φοβερό συναίσθημα που συχνά μου φέρνει δάκρυα, παρόλο που κάλλιστα αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην ελαφριά αλλεργία που έχω στη σκόνη») καίρια ερωτήματα. Για τον κόσμο, τη λογοτεχνία, την έμπνευση, την συγγραφή και κυρίως για την φιλοσοφία, την οποία αναφέρει αρκετές φορές. «Αυτό είναι η φιλοσοφία, πάνω κάτω η χρήση της σκέψης για να λύσεις κάποιο πρόβλημα» ή «Θα έλεγε κανείς ότι τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά ερωτήματα δεν δημιουργήθηκαν για να απαντηθούν, αλλά για να κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται».

     Το «Δηλητήριο Για Πρωινό», είναι ένα ξεχωριστό και διαφορετικό βιβλίο. Είναι όμως σίγουρο ότι θα το απολαύσετε!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου