25 Νοε 2023

'ΜΕΝΑ ΜΕ ΛΕΝΕ ΣΩΘΙΚΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ
Εκδόσεις 3.1
Σελ. 143, Νοέμβριος 2023

      Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες η νέα συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Κασαπίδη με τίτλο «’Μένα Με Λένε Σωθικό».

     Το βιβλίο περιλαμβάνει όπως λέει και ο υπότιτλος, μία συν δώδεκα εξαιρετικά γραμμένες ιστορίες. Ο διαχωρισμός έγινε επειδή η πρώτη ιστορία, είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διήγημα. Μάλλον θα το λέγαμε νουβέλα. Είναι το κείμενο που έδωσε και τον τίτλο στο βιβλίο. Ένα κείμενο συναρπαστικό, συγκινητικό, που θα κάνει να μαλακώσουν και οι πιο σκληρές καρδιές. Χωρίς φυσικά να είναι φτηνό μελό και έχει μια συγκλονιστική  ανατροπή στο τέλος. Κι όταν λέμε τέλος, εννοούμε στις τελευταίες λέξεις.

     Στα υπόλοιπα διηγήματα, γραμμένα με τη γνωστή λυρική, ποιητική, γοητευτική γραφή του Γ. Κασαπίδη, που ωριμάζει και βελτιώνεται συνεχώς, περιγράφονται ιστορίες που αφορούν ανθρώπους, όπως λέμε καθημερινούς. Όπως το ζευγάρι των ηλικιωμένων συνταξιούχων που συνεχώς ας μου επιτραπεί η αδόκιμη έκφραση τρώγονται σαν τα σκυλιά, στο «Βέρα για δύο». Χωριάτισσα και στείρα την ανεβάζει αυτός, ανεπρόκοπο και μπεκρή τον κατεβάζει εκείνη. Όμως ο Γιώργος βρίσκει την μικρή ρωγμή στο τείχος της σκληρής τους αντιπαράθεσης για να μας δείξει ότι για μια ακόμη φορά, τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν. Ή την πορεία του Μανώλη, άντρα αρειμάνιου και λεβέντη, που αναγκάζεται να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση, αφού πρώτα πει τέσσερα όχι! Στη «Γέρικη φωνή» τη σκυτάλη της αφήγησης παίρνει ένα λουλούδι, που για πολλά χρόνια βρίσκεται κρυμμένο ή ξεχασμένο ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου, ενώ έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στον έρωτα ενός ζευγαριού.

     Θα μπορούσα να συνεχίσω να σας μιλώ και για τα υπόλοιπα διηγήματα που το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, αλλά δεν θέλω να στερήσω από τους μελλοντικούς αναγνώστες τη χαρά, να ανακαλύψουν μόνοι τους αυτά τα κομψοτεχνήματα.

     Το βιβλίο του Γ. Κασαπίδη δεν προσφέρεται για ταχυαναγνώστες-καταναλωτές σελίδων. Χρειάζεται αργό διάβασμα, για να απολαύσει ο αναγνώστης τον πλούτο και την εναλλαγή των συναισθημάτων και να νοιώσει την αγάπη και την κατανόηση με την οποία περιβάλλει τους ήρωές του. Θα συνιστούσα να μην το διαβάσετε όλο μονομιάς. Διαβάστε ένα διήγημα και κλείστε το βιβλίο. Αφήστε αυτό που διαβάσατε να καθίσει μέσα σας. Διαβάστε τα ξανά και ξανά. Κάθε φορά θα ανακαλύπτετε κάτι καινούριο.

     Για μια ακόμη φορά, ο Γ. Κασαπίδης μας χαρίζει εξαιρετικές ιστορίες, γραμμένες με τον τόσο ξεχωριστό, προσωπικό του τρόπο και τον λυρισμό που τον χαρακτηρίζει. Ένα απολαυστικό βιβλίο που αξίζει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού.

     Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, θα γίνει στη Νάουσα, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα Βέτλανς του Πολυχώρου Πολιτισμού Χ. Λαναράς, στις 7 το βράδυ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου