18 Νοε 2023

ΤΡΕΙΣ ΚΗΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΔΙΟ ΜΟΝΡΟΪ

ALEXIS RAVELO
Μετάφραση ΑΓΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ
Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Σελ. 238, Απρίλιος 2023

      Το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς με κεντρικό χαρακτήρα τον Ελάδιο Μονρόι, από τα οκτώ που πρόλαβε κι έγραψε ο Α. Ραβέλο πριν φύγει ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία μόλις 52 ετών από καρδιακά προβλήματα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος. Απ’ όσο γνωρίζω, έχουν ενταχθεί κι άλλα στο εκδοτικό τους πρόγραμμα και ήδη μόλις κυκλοφόρησε το «Μόνο Τους Πεθαμένους».

     Ο Μονρόι είναι συνταξιούχος μηχανικός του εμπορικού ναυτικού. Ζει στην Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων. Για να συμπληρώσει τη σύνταξή του, όποτε βρίσκει την ευκαιρία κάνει «δουλειές του ποδαριού». Είναι «ψηλός, σωματώδης, με ξυρισμένο κεφάλι, με τατουάζ ένα Κ στον αριστερό του πήχη και μια ουλή από μαχαιριά στο δεξί μάγουλο [...] Ήρεμος, χωρίς πολλές χειρονομίες, αλλά και ψύχραιμος την κρίσιμη στιγμή».

     Μετά το επεισοδιακό διαζύγιο που πήρε από την γυναίκα του, ζει μόνος και φροντίζει μάλιστα να μην έχει καμιά επαφή μαζί της, αφού δίπλα της πέρασε μαρτυρικά χρόνια. Γι’ αυτό και τον παραξένεψε το μήνυμά της στον τηλεφωνητή. «Ελάδιο! Εγώ είμαι, η Άνα Μαρία. Δεν ξέρω τι να κάνω πια. Πρέπει να μιλήσουμε το συντομότερο. Τηλεφώνησέ μου σε παρακαλώ… δεν είναι για να σου ζητήσω χρήματα, τίποτα τέτοιο… Έχω ένα πολύ χοντρό πρόβλημα και δεν ξέρω από ποιόν να ζητήσω βοήθεια…».

     Η γυναίκα του, είχε ξαναπαντρευτεί έναν πολύ ευκατάστατο επιχειρηματία, τον «Ερνέστο Γκαρσία Μεδίνα, ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής Γκαρσιάσα. Επίσης τα τελευταία χρόνια ο Γκαρσία Μεδίνα είχε επενδύσει στους πιο διαφορετικούς τομείς, κυρίως στον τομέα υπηρεσιών: ξενοδοχεία στο Μαρόκο και στο Πράσινο Ακρωτήρι, αλυσίδες βιντεοκλάμπ, κέτερινγκ… Οτιδήποτε έβγαζε χρήματα, μπορούσε να έχει σχέση με το όνομα αυτού του μικρόσωμου άντρα…». Μετά από αυτόν τον δεύτερο γάμο της, ούτε και αυτή ήθελε να έχει οποιαδήποτε επαφή με τον Ελάδιο, οπότε το να ζητά τη βοήθειά του, σήμαινε ότι συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό.

     Συναντιούνται στην πολυτελή βίλα τους. Εκεί το ζευγάρι του αποκαλύπτει ότι έχει πέσει θύμα εκβιασμού. Κάποιος έχει βιντεοσκοπήσει ιδιαίτερες στιγμές τους με τη συμμετοχή τρίτου ατόμου (μιας νεαρής πόρνης) και απειλεί να τις δημοσιοποιήσει. Γεγονός που θα έκανε σοβαρή ζημία στην πολιτική καριέρα του Μεδίνα, που μόλις ξεκινά. Ζητούν από τον Ελάδιο να μεταφέρει 60.000 ευρώ σε συγκεκριμένο σημείο και να παραλάβει τα dvd για να τα παραδώσει στο ζευγάρι. «Σας είπα ήδη ότι η Άνα Μαρία μου έχει μιλήσει πολύ για σας. Ουσιαστικά, η ιδέα να σας τηλεφωνήσουμε ήταν δική της. Είπε ότι είστε το μόνο άτομο το οποίο θα εμπιστευόταν για μια τέτοια δουλειά. Φυσικά, θα πληρωθείτε καλά. Ότι ζητήσετε. Θέλω απλώς να είμαι σίγουρος ότι το θέμα θα κλείσει οριστικά».

     Ο Ελάδιο δέχεται. Τα λεφτά που θα πάρει είναι καλά. Όμως, θα εμπλακεί σε μία περιπέτεια που θα τον στοιχειώσει και θα αναστατώσει την ήσυχη μέχρι τότε ζωή του, αφού θα μπει σε κίνδυνο τόσο αυτός, όσο και αγαπημένα του πρόσωπα!

     Το πρώτο δείγμα γραφής του Α. Ραβέλο είναι θετικότατο. Το μυθιστόρημα εκτός από τον πολύ συμπαθητικό κεντρικό χαρακτήρα, τον καλοδουλεμένο μύθο, την σφιχτή πλοκή, το σασπένς, τους εξαιρετικά δοσμένους δευτερεύοντες χαρακτήρες, είναι μια τοιχογραφία της ισπανικής κοινωνίας του 2004, λίγο πριν σκάσει η φούσκα του χρηματιστηρίου που κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, έριξε την ισπανική οικονομία στη δίνη μιας τρομακτικής κρίσης και λίγο πριν ξεσπάσουν τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία είχαν εμπλακεί πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Γεγονότα που επέφεραν σαρωτικές αλλαγές τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στην κοινωνική διάθρωση της μεγάλης χώρας της Ιβηρικής.

     Θα περιμένω με ανυπομονησία να διαβάσω την επόμενη περιπέτεια του Ελάδιο Μονρόι!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου