12 Αυγ 2024

ΦΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΥΓΕΡΙΔΗΣ
Εκδόσεις ΠΗΓΗ
Σελ. 228, Οκτώβριος 2023

      Πριν από λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το πρώτο (αστυνομικό) μυθιστόρημα του Π. Αυγερίδη που έχει τον μάλλον… παράξενο τίτλο «Φόνος Και Αντισυλληπτικά».

     Ο ζωγράφος Αλέξανδρος Δεληγεωργίου, εργάζεται ως καθηγητής «καλλιτεχνικών» σε σχολείο και ζει τα τελευταία χρόνια, στο εργένικο διαμέρισμά του στην πολυκατοικία της οδού Τσέχοφ. Όταν ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι επιστρέφει από την εργασία του, μαθαίνει ότι ο 82χρονος γείτονάς του στην ίδια πολυκατοικία με το «αυτοκρατορικό» όνομα Νικηφόρος Φωκάς, πέθανε.

     Την ημέρα της κηδείας, κι ενώ περίμεναν τον παππά για να μεταφερθεί ο νεκρός στην εκκλησία, τον πλησίασε ένας άντρας. «Φαινόταν να είναι γύρω στα 35 με 40, με λίγες άσπρες τρίχες στους κροτάφους. Ύψος γύρω στο 1,90. Φορούσε ένα ριγέ ξεκούμπωτο σακάκι, ασορτί παντελόνι, άσπρο πουκάμισο και τα πιο γυαλιστερά σκαρπίνια που είχα δει ποτέ μου. Το ντύσιμο συμπλήρωνε ένα κόκκινο παπιγιόν». Συστήθηκε ως Θεμιστοκλής Ιωαννίδης και με έναν αδιόρατο αλλά σαφή υπαινιγμό-εκβιασμό, τον έχρισε βοηθό του στις έρευνες που ήθελε να πραγματοποιήσει. Ο ιδιωτικός ερευνητής με το ιδιόρρυθμο ντύσιμο μιας άλλης εποχής, ήταν πεπεισμένος ότι ο Φωκάς δεν πέθανε από φυσικά αίτια, αλλά δολοφονήθηκε και ήθελε να διερευνήσει την υπόθεση!

      Ο Δεληγεωργίου αναρωτιέται: ποιος είναι αυτός ο παράξενος άνθρωπος που εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά και τι επιδιώκει; «Ήταν προφανές ότι ασχολούνταν με αστυνομικές υποθέσεις […] Ίσως να ήταν κάποιος φαντασιόπληκτος που ήθελε να πιστεύει ότι ήταν ο Σέρλοκ Χολμς. Μου έδινε την εντύπωση ενός φοβερά έξυπνου ανθρώπου. Δεν μπορούσα όμως να παραβλέψω το γεγονός ότι ήταν και τελείως παλαβός. Αλλά μήπως οι εξυπνότεροι άνθρωποι δεν είναι παλαβοί;».

     Λίγο-λίγο όμως, αποδεικνύεται ότι οι αλλόκοτοι ισχυρισμοί του ευσταθούν, ότι η υπόθεση έχει βάθος και  πολλά πλοκάμια κι αφορά τον Δεληγεωργίου πολύ προσωπικά, αφού συνδέεται με μια τραγωδία που βίωσε πριν από χρόνια!

     Το «Φόνος Και Αντισυλληπτικά», είναι ένα έξυπνο μυθιστόρημα, με «ιδιαίτερους», ξεχωριστούς χαρακτήρες, διανθισμένο με δόσεις μαύρου χιούμορ, που θα κρατήσει ευχάριστη συντροφιά στους αναγνώστες που θα επιλέξουν να το διαβάσουν.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου