28 Φεβ 2014

ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΝ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ;

ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΝ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ;
ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ
Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Σελ. 313, Νοέμβριος 2013

     Την ιστορία μιας γυναίκας που διεκδικεί την πραγματοποίηση των ονείρων της και την ικανοποίηση των «θέλω» της, μας αφηγείται ο Μηνάς Βιντιάδης, στο βιβλίο του.
     Βρισκόμαστε στο 2025. Η Ανδρομέδα (που η οικογένειά της, τη φωνάζει Ανδριανή), μια 45χρονη όμορφη γυναίκα, ζει σε μια επαρχιακή πόλη με τον άντρα της και τα δύο της παιδιά. «Ο άντρας μου είναι αυτό που λένε μεγαλοδικηγόρος. Πρωταθλητής, θα έλεγα, ο πιο γνωστός στην πόλη. Με πολλές επιτυχίες που τον έχουν κάνει γνωστό σ’ όλη τη χώρα. Όλους τους ελευθέρωνε, δολοφόνους, καταχραστές, εμπόρους ναρκωτικών, όλους. Εκτός από τον εαυτό του που αργοπέθαινε στο κρατητήριο-απομόνωση του μυαλού του. Υψίστης ασφαλείας φυλακή αυτό το μέρος. Το λάθος του άντρα μου ήταν ότι δε με βοηθούσε να έχω το δικό μου όνειρο».
     Ζει τη ζωή της νοικοκυράς, παίζει το ρόλο της συζύγου του μεγαλοδικηγόρου και είναι μητέρα που για τα παιδιά της, τηγανίζει τις καλύτερες πατάτες του κόσμου! Η Ανδρομέδα, έμεινε ορφανή από μικρή. Οι γονείς της σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα και την ανατροφή της, ανέλαβε ο θείος Λέων. «Ο θείος Λέων, ο αδελφός της μητέρας μου, αποδείχτηκε ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου. Εκείνος με μεγάλωσε, όταν έχασα τους γονείς μου και μ’ έκανε αυτό που είμαι… Ήταν τότε τριάντα χρόνων, καθηγητής φυσικός στο λύκειο της πόλης». Έχοντας ο ίδιος μεγάλη αγάπη για το διάστημα, κάνει δώρο στην ανιψιά του ένα τηλεσκόπιο και τις ξάστερες νύχτες, τη μυεί στις κινήσεις των πλανητών και στα μυστήρια του σύμπαντος.
     Όταν η Ανδρομέδα παντρεύτηκε, ο θείος πήγε να διδάξει σε πανεπιστήμιο της Αμερικής. Εκεί έβαλε το όνομά του, στην κληρωτίδα, στην οποία βρίσκονταν ένα ακόμη εκατομμύριο ονόματα, από τα οποία θα επιλέγονταν έξη άτομα για να γίνουν οι πρώτοι «διαστημικοί τουρίστες» που θα ταξίδευαν στον Άρη με το υπερσύγχρονο διαστημικό λεωφορείο της NASA, την «Κιβωτό». Όμως, ο θείος Λέων πέθανε λίγο πριν πραγματοποιηθεί το ταξίδι και η Ανδρομέδα, κληρονόμησε το εισιτήριο!
     Όταν φτάνει στο σπίτι η επιστολή της NASA, οι αντιδράσεις είναι σφόδρα αρνητικές. Ούτε τα παιδιά, ούτε πολύ περισσότερο ο άντρας της, δεν καλοβλέπουν την ιδέα του ταξιδιού. Αν και περισσότερο τους ενδιαφέρει ότι θα… ξεβολεύονταν λόγω της πολύμηνης απουσίας της κι όχι οι κίνδυνοι του ταξιδιού. Το ταξίδι θα διαρκέσει 16 μήνες και θα υπάρξουν κάποιοι μήνες προετοιμασίας σε αμερικανο-ρωσική βάση σε περιοχή της Ρωσίας. Όμως η Ανδρομέδα, σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, θα τολμήσει. Θα κάνει την επανάστασή και την υπέρβασή της και θα πραγματοποιήσει το ταξίδι που θα της αλλάξει τη ζωή.
     Καλογραμμένο μυθιστόρημα, που εκτός του ότι ψυχαγωγεί (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) είναι και διδακτικό, αφού δίνει πολλές εκλαϊκευμένες πληροφορίες για το διάστημα, τη Σελήνη, τον Άρη κλπ. Ακόμη μπορώ να πω ότι είναι κι αισιόδοξο, αφού το 2025, η Ελλάδα αλλά και ο κόσμος, παρουσιάζεται πολύ καλύτερος και πιο όμορφος απ’ ότι είναι σήμερα.
     Κλείνω με μια παρατήρηση. Το «The Dark Side Of The Moon», είναι ένας εμβληματικός δίσκος των Pink Floyd, ένας δίσκος που επηρέασε και διαμόρφωσε τη σύγχρονη μουσική κι όχι τραγούδι των Deep Purple.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου