13 Οκτ 2019

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ


     Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ζει μεταξύ Ελλάδας, Σουηδίας και ΗΠΑ. Ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του. Έργα του: «Το Μίσος» (2014, Διόπτρα), «Το Κάστρο» (2016, 2018 Διόπτρα), «Ο Χορός Των Νεκρών» (2017, Διόπτρα), «Η Σκιά» (2018, Διόπτρα), «Η Γυναίκα Του Ίσνταλ» (2019, Διόπτρα). Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: «Η Αποκάλυψη» (2018, Παπαδόπουλος), «Τα Βατράχια» (2018, Bell). Επίσης, έχει κάνει τη μετάφραση δεκάδων βιβλίων. 

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για το βιβλίο σας «Η Γυναίκα Του Ίσνταλ»;
     Η ίδια η ανεξιχνίαστη υπόθεση, στην οποία το βιβλίο βασίζεται. Μία γυναίκα αγνώστων στοιχείων ανακαλύπτεται νεκρή στη μέση του πουθενά. Φαίνεται πως προσπάθησε αρκετά να καλύψει τα ίχνη της, αλλά και την ταυτότητά της, γι’ αυτό και ταξίδευε με τουλάχιστον εννιά διαφορετικές ταυτότητες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η υπόθεση από μόνη της ήταν ενδιαφέρουσα, ήταν πρόκληση να την πάω ένα επίπεδο παραπέρα.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με ένα είδος, το αστυνομικό μυθιστόρημα, που μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να «απενοχοποιείται» στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού;
     Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Στίβεν Κινγκ, τι σας κάνει να πιστεύετε πως το επέλεξα; Δεν ήταν ακριβώς απόφαση/ επιλογή, αλλά φυσικό επακόλουθο της αγάπης μου για το είδος.

Σας δυσκόλεψε η απουσία παράδοσης στο συγκεκριμένο είδος;
     Όχι, δεδομένου πως ασχολούμαι με το υποείδος του Σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Έχω σημεία αναφοράς τους Σκανδιναβούς συγγραφείς και πατάω σε ώμους γιγάντων.

Η λογοτεχνία μπορεί να είναι μια κοινωνική πράξη;
     Μπορεί, δεν είναι όμως αναγκαίο.

Πότε καταλάβατε ότι θέλετε να γίνετε συγγραφέας;
     Μετά την υπογραφή του συμβολαίου για το δεύτερο βιβλίο. Άρχισα να πιστεύω ότι μάλλον κάτι κάνω καλά.

Ποια ήταν τα συναισθήματα που νιώσατε, όταν πήρατε τυπωμένο το πρώτο σας έργο;
     Περηφάνια, χαρά, τα συναισθήματα που νιώθει ένας μέσος άνθρωπος όταν καταφέρνει κάτι όμορφο.

Τι συμβαίνει στους ήρωες των βιβλίων σας, όταν τελειώνει η συγγραφή;
     Επειδή τελειώνει η συγγραφή ενός βιβλίου δε σημαίνει πως τελειώνει η συγγραφή ως διαδικασία. Λίγο αφότου ξεκίνησα να γράφω το δεύτερο βιβλίο μου, έκανα ένα σχεδιάγραμμα με το μέλλον της σειράς. Τι θα ήθελα να συμβεί στα επόμενα βιβλία. Κάθε βιβλίο είναι ένα snapshot της ζωής των ηρώων -και ενώ συνεχίζω να εργάζομαι πάνω σ’ αυτό μέχρι το βιβλίο να πάει στο τυπογραφείο, παράλληλα εξελίσσω τις ιστορίες των επόμενων βιβλίων.

Έχετε βιώσει συναισθήματα παρόμοια με αυτά των ηρώων σας;
     Καθημερινά συναισθήματα βιώνουν, όπως όλοι μας, οπότε ναι. Και εγώ και όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές.

Σας μοιάζει κάποιος από τους ήρωες σας;
     Κανένας. Θα ήταν πολύ βαρετό να δημιουργούσα χαρακτήρες που μοιάζουν με κάποιον που ήδη ξέρω. Προτιμώ να χρησιμοποιώ τη φαντασία μου.

Ποιος είναι ο πρώτος αναγνώστης των κειμένων σας;
     Η αδερφή μου.

Ποιος είναι ο ιδανικός αναγνώστης για σας;
     Δεν έχω κάποιο μοντέλο ιδανικού αναγνώστη στο μυαλό μου. Μου φτάνει να αγαπάει τα βιβλία.

Γράφοντας, έχετε ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό σας;
      Συνήθως γίνεται το ανάποδο, ανακαλύπτεις πράγματα για τον εαυτό σου ή για τον κόσμο κι αυτό σε παρακινεί να γράψεις, επειδή έχεις μία ιστορία να αφηγηθείς. Επειδή θες να μοιραστείς αυτά που έχεις ανακαλύψει.

Υπήρξε κάτι στη διάρκεια της συγγραφής που σας ανέτρεψε κάποια πεποίθηση;
     Ναι, η στερεοτυπική απεικόνιση των συγγραφέων ως ανθρώπων που γράφουν όταν έχουν έμπνευση. Έμαθα πως η συγγραφή είναι δουλειά, είναι σκληρή δουλειά που θέλει πειθαρχία, οργάνωση, σχεδιασμό. Μπορεί κάποιος να γίνει συγγραφέας αν περιμένει τη Μούσα να του πει τι να γράψει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει καλός συγγραφέας. Για να γίνεις καλός, επαγγελματίας, θέλει εξάσκηση. Θέλει δουλειά.

Σας αρέσει να συνομιλείτε με τους αναγνώστες σας;
     Φυσικά. Σε ποιον δε θα άρεσε;

Σε συζητήσεις με αναγνώστες, έτυχε να σας «υποδείξουν» πτυχές του έργου σας, που εσείς δεν είχατε φανταστεί ότι υπάρχουν;
     Θα πω ναι, δίχως όμως να θυμάμαι καθαρά κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό.

Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που θεωρείτε ότι σας επηρέασε;
     Οι περισσότεροι Σκανδιναβοί συγγραφείς. Ξεχωρίζω τους Nesbø, Dahl. Αλλά και απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχω δεχθεί επιρροές από Pelecanos, Ellroy.

Είναι εύκολη ή δύσκολη διαδικασία η συγγραφή και τι είναι το γράψιμο για σας;
     Φυσικά και είναι δύσκολη. Όπως εξήγησα πιο πάνω, το γράψιμο ισοδυναμεί με σκληρή δουλειά. Παρόλα αυτά, δεν είναι κάτι που κάνω με βαρυγκώμια. Το λατρεύω.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, ετοιμάζετε κάτι άλλο; Έχετε «υλικό» έτοιμο στο συρτάρι σας;
      Το πέμπτο βιβλίο στη σειρά του Άντερς Οικονομίδη είναι έτοιμο και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020, ενώ αυτή την περίοδο δουλεύω πάνω στο μεθεπόμενο βιβλίο μου. Είπαμε: σκληρή και συνεχής δουλειά.

Σας ευχαριστώ πολύ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου