26 Σεπ 2022

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
Σελ. 618, Ιανουάριος 2022

      Συνεχίζεται σήμερα το μικρό αφιέρωμα σε βιβλία που αναφέρονται στην Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, με ένα μυθιστόρημα και μάλιστα αστυνομικό!

     Στην Αθήνα του 2021, ο 99χρονος επιτυχημένος επιχειρηματίας Χριστόδουλος Ραγιόγλου, βρίσκεται ένα πρωινό νεκρός στην έπαυλή του. Είναι καθισμένος στην αγαπημένη του θέση, που «βλέπει» στον εντυπωσιακό κήπο που περιβάλλει το οίκημα. Αν και είχε δυσκολίες στην κίνηση λόγω ηλικίας και χρησιμοποιούσε το ειδικό αμαξίδιο, το μυαλό του λειτουργούσε στην εντέλεια και είχε τη διοίκηση και τον απόλυτο έλεγχο των επιχειρήσεών του, μέχρι την τελευταία ημέρα.

     Την ίδια εποχή, ο Μάνος Βαρσάμης, πρώην πλέον διοικητής του τμήματος Ανθρωποκτονιών, έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση κι έχει πάρει σύνταξη. Κάτι που δεν μπορεί με τίποτα να συνηθίσει. «Ήταν η σειρά του Μάνου να αναστενάξει. «Συνηθίζεται τούτο το πράγμα; […] Όσο σκέφτομαι ότι είμαι ένας συνταξιούχος αστυνομικός που ασχολείται με τα λουλούδια του στο μπαλκόνι και πως η μόνη επαφή με τα παλιά μου λημέρια είναι το καφενείο του μπάρμπα-Χαράλαμπου, μου έρχεται τρέλα. Όχι, βέβαια, πως μετανιώνω που έφυγα. Όχι! Τούτη εδώ» είπε δείχνοντας με το δάχτυλο τη μύτη του «έπαψε να οσφραίνεται όπως παλιά. Τι τα θες Έλσα; Γέρασα… σκούριασα… Έπρεπε να αποσυρθώ μονάχος μου, πριν με στείλουν για ανακύκλωση σαν τις παλιές σακαράκες». Γέλασε με το αστείο του, αλλά η φωνή του φανέρωνε όλη του την πίκρα».

     Η Έλσα Γληνού, στην οποία έκανε τα παράπονά του ο Βαρσάμης, δεν ήταν «άνθρωπος τυχαίος, αλλά μία από τις καλύτερες ψυχολόγους της χώρας, γνωστή για τη συνεργασία της με την  αστυνομία και τη βοήθεια που της παρείχε σε διάφορες υποθέσεις».

     Ο Βαρσάμης γνώριζε τον Ραγιόγλου από μια παλαιότερη υπόθεση και υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση. Όταν πληροφορείται τον θάνατο του, αξιολογώντας με το ένστικτό του και την αστυνομική του διαίσθηση κάποιες ενδείξεις, πείθεται ότι ο επιχειρηματίας δεν πέθανε από φυσικά αίτια, παρά την μεγάλη του ηλικία και την βεβαίωση του γιατρού του, αλλά δολοφονήθηκε! Μη μπορώντας να αντισταθεί στην πρόκληση, αποφασίζει να ασχοληθεί με την υπόθεση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία και θεσμικό ρόλο. Με τη συνεργασία της Γληνού και «εσωτερική» πληροφόρηση από τη ΓΑΔΑ, ανακαλύπτει ότι η δολοφονία του επιχειρηματία συνδέεται με άλλους θανάτους και ότι η αρχή της υπόθεσης πηγαίνει βαθιά στο παρελθόν. Στις μέρες της κατάρρευσης του μετώπου στη Μικρά Ασία, όταν καταστράφηκε η Σμύρνη. Τις μέρες των σφαγών και της απόγνωσης, που για κάποιους φάνηκε σαν ευκαιρία να αλλάξουν την μοίρα τους και να αποκτήσουν πλούτο.

     Το «Ο Θησαυρός Της Σμύρνης» είναι ένα καλογραμμένο θρίλερ, που συνδέει με αριστοτεχνικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν. Πέρα από την ωραία δομημένη αστυνομική ιστορία με τις ανατροπές και την αγωνιώδη εξέλιξη, θετική εντύπωση προκαλεί η εκτεταμένη αναφορά της συγγραφέως στις μέρες που προηγήθηκαν της καταστροφής, αλλά και της μετέπειτα σκληρής πορείας των διασωθέντων. Γεγονός που δείχνει ότι έκανε ενδελεχή έρευνα, για να μην αποκλίνει από τα ιστορικά γεγονότα και να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό, ένα αξιόλογο αλλά και αξιόπιστο μυθιστόρημα.

     Ακόμη, το βιβλίο κρύβει μια «έκπληξη» που θα χαροποιήσει τους θαυμαστές του δίδυμου Βαρσάμη-Γληνού, οι οποίοι προβληματίζονταν για την πορεία των αγαπημένων τους χαρακτήρων, μετά την συνταξιοδότηση του αστυνόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου