7 Ιαν 2016

ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΚΑΙΕΙ

PHILIP KERR
Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Σελ. 503, Μάιος 2015

     Μια ακόμη περιπέτεια του Μπένι Γκούντερ, μας παρουσιάζει ο αγαπητός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό Φ. Κερ, στο τέταρτο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Τα άλλα τρία είναι «Η Τριλογία Του Βερολίνου», «Μοιραία Πράγα» (παρουσίαση 16 Απριλίου 2014) και «Άνθρωπος Χωρίς Ανάσα» (παρουσ. 19 Μαΐου 2015).
     Αυτή τη φορά ο Μπένι Γκούντερ δεν δρα στη Γερμανία, ούτε καν στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 1950. Το ατμόπλοιο SS Giovanni «όνομα αρκετά ταιριαστό, μια και τουλάχιστον τρεις από τους επιβάτες του, ανάμεσά τους κι εγώ, υπήρξαμε μέλη των Ες Ες» μπαίνει στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες. Οι τρεις πρώην Ες Ες επιβάτες, είναι ο Μπένι Γκούντερ, ο Άντολφ Άιχμαν και ο Χέρμπερτ Κούλμαν που ταξιδεύουν με ψεύτικα ονόματα, για να κρυφτούν στη χώρα, που υποδέχτηκε τους περισσότερους φυγάδες Ναζί μετά τον πόλεμο. «Οι Αργεντίνοι δεν είχαν πρόβλημα μ’ αυτό. Δεν νοιάζονταν για το ποιοι ήμαστε ούτε για το τι είχαμε κάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου». Περνούν χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση τον έλεγχο διαβατηρίων, χάρη στην παρέμβαση του δικτύου που προστάτευε τους φυγάδες Ναζί κι εγκαθίστανται για λίγες μέρες σε ένα άθλιο κρησφύγετο.
     Σύντομα όμως η κατάσταση αλλάζει. Υπάρχει έτοιμη επαγγελματική αποκατάσταση για όλους. Στον Μπένι ανατίθεται μια «ειδική» αποστολή που έχει σχέση με την προηγούμενη δουλειά του στην αστυνομία του Βερολίνου. Επιθεωρητής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Πρέπει να συνεργαστεί με τον αστυνόμο Μονταλμπάν. (Η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος, πρέπει να είναι απότιση φόρου τιμής, στον πρόωρα χαμένο, Ισπανό εργάτη του λόγου). Πρέπει να εξιχνιάσουν τον φόνο μιας έφηβης. «Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό είχα μπροστά μου το γυμνό πτώμα μιας έφηβης. Τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε, πως ήταν κορίτσι. Αυτά που συνήθως χρησιμοποιούνται ως στοιχεία για τον προσδιορισμό του φύλου έλειπαν. Όχι μόνο τα εξωτερικά, αλλά και κάποια από τα εσωτερικά»
     Η κατάσταση του πτώματος, του θυμίζει έντονα την τελευταία υπόθεση που είχε αναλάβει ως επιθεωρητής στο Βερολίνο. Μια υπόθεση που δεν πρόλαβε να διαλευκάνει, αφού σύντομα τον απέσυραν από την υπόθεση. Ο Μονταλμπάν, πιστεύει ότι, λόγω της ομοιότητας των δύο υποθέσεων, ο δολοφόνος είναι κάποιος από τους εκατοντάδες Ναζί, που κατέφυγαν στην Αργεντινή μετά το 1945. Και είναι σίγουρος ότι μόνο ο Μπένι μπορεί να βρει ποιος είναι αυτός.
     Για μια ακόμη φορά, ο Κερ, χρησιμοποιεί στην Ιστορία, για να γράψει ένα απολαυστικό και συναρπαστικό μυθιστόρημα, με εξαιρετική πλοκή και όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο του και τον έκαναν έναν από τους αγαπημένους συγγραφείς του ελληνικού αναγνωστικού κοινού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου