17 Μαΐ 2016

13η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

13η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
     Από την Πέμπτη 12, μέχρι την Κυριακή 15 Μαΐου διήρκησε η 13η ΔΕΒΘ. Ένας θεσμός που αργά αλλά σταθερά δυναμώνει και κερδίζει την προσοχή  ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού  επισκεπτών από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από τις  γύρω περιοχές.
     Στη φετινή έκθεση, τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία, που έστησε ένα περίπτερο, εξολοκλήρου κατασκευασμένο από χαρτόνι… συσκευασίας. Πραγματικά εντυπωσιακό. Το θεματικό αφιέρωμα είχε τίτλο «Πρόσφυγες Τότε Και Τώρα». Υπήρχε ακόμη το 3ο φεστιβάλ νέων λογοτεχνών, ενώ πολύς κόσμος παρακολούθησε τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Ξένης λογοτεχνίας και Μετάφρασης. Οι γνωστοί και αγαπημένοι του αναγνωστικού κοινού ξένοι συγγραφείς που συμμετείχαν, αποτέλεσαν πόλο έλξης.
     Οι εκθέτες ήταν 214 έλληνες εκδότες και 80 ξένοι από 20 χώρες. Από τη γειτονική Αλβανία μέχρι το μακρινό Μπαγκλαντές και την Κίνα. Άλλες χώρες: Αίγυπτος, Ισραήλ, Ρουμανία, Ουκρανία, Κορέα, Τουρκία κλπ.
     Τέλος έγιναν και 284 εκδηλώσεις. Οι 135 ήταν του γενικού προγράμματος, 27 στο πλαίσιο του αφιερώματος για τους πρόσφυγες, 46 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ξένης λογοτεχνίας και μετάφρασης και 76 στο χώρο της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς. Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος 500 ομιλητές.Φέτος οι νεαροί φίλοι της έκθεσης, είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν τους χώρους με περισσότερη άνεση, αφού ήταν αποκλειστικά δικοί τους το πρωινό της Πέμπτης, όταν η είσοδος επιτρεπόταν μόνο σε σχολεία. 
     Επισκέφθηκα την έκθεση την Παρασκευή 13 Μαΐου. Από συνομιλίες που είχα με διάφορους εκθέτες, διαπίστωσα ότι ήταν ικανοποιημένοι με την προσέλευση του κόσμου την Πέμπτη. Η προσωπική μου διαπίστωση είναι ότι ενώ το πρωί της Παρασκευής η προσέλευση ήταν μικρή, όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος αυξανόταν και εκτός από το πέρασμα από τα stand των εκθετών, παρακολουθούσε με προσοχή τις εκδηλώσεις που γινόταν. Από όσο μπόρεσα να μάθω, ακόμα περισσότερος κόσμος επισκέφθηκε την έκθεση το Σάββατο και την Κυριακή.

     Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς με σχετικά λίγα μέσα και χρηματοδότηση, κατάφεραν με τον επαγγελματισμό που τους διακρίνει, να επιτύχουν ένα πολύ αξιολογότατο αποτέλεσμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου