13 Αυγ 2019

ΟΙ ΑΛΩΒΗΤΟΙ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΑΚΗΣ
Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Σελ. 503, Μάρτιος 2019

     Το τρίτο βιβλίο του Β. Τσιράκη, ένα ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Οι Αλώβητοι», κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.        Οι πολυάριθμοι πρωταγωνιστές του έργου, κινούνται στους ίδιους χώρους στους οποίους κινούνταν οι ήρωες των δύο προηγούμενων μυθιστορημάτων (δηλ. τη Θεσσαλονίκη) -το βιβλίο αποτελεί το τρίτο μέρος μιας άτυπης τριλογίας μαζί με τα «Σελανίκ» (2012, παρουσίαση 15Ιουνίου 2012) και «Τα Χρόνια Ανάμεσα» (2016, παρουσίαση 30 Ιουνίου 2016), αλλά δεν είναι απαραίτητο  να τα έχει κάποιος διαβάσει για να παρακολουθήσει τον μύθο-αλλά σε άλλους χρόνους. Ξεκινά  την εποχή του εμφυλίου, συνεχίζει τα άγρια χρόνια της δεκαετίας του ’50, όταν οι διώξεις των κομμουνιστών-κι όχι μόνο-είχαν φτάσει στο απόγειο και τα στρατοδικεία έκαναν… υπερωρίες, ακολουθεί η δεκαετία του ’60, που σκόρπισε ελπίδες και έφερε μια πολιτιστική αναγέννηση, μέχρι που ήρθε η χούντα να τα καταλύσει όλα, και τελειώνει τη βραδιά της εκκένωσης του Πολυτεχνείου.
     Ο Πασχάλης, που από γιατρός του αντάρτικου βρέθηκε στην Τασκένδη όπου συνέχισε τις σπουδές του κι έγινε μεγάλος και τρανός. Η Μυρτώ κι ο Πέτρος, παιδιά μικρασιάτη υφασματέμπορου. Ο Βίκτωρας και η Βιργινία, παιδιά του βιομήχανου Αλέξανδρου Δομούζη από την Οδησσό. Ο «τουρκόσπορος» Μήτρος και η όμορφη Καλλιόπη προσφυγόπουλα από τα Γρεβενά, που βρέθηκαν να καταλύουν στο Καραβάν Σεράι. Ο φτωχός βιοπαλαιστής Στάθης που έχασε τον πατέρα του στην εκστρατεία στην Ουκρανία και τη μητέρα του από φυματίωση, αλλά χάρη στην εργατικότητα και την ευστροφία του, κατάφερε να αναδειχθεί σε σημαίνον τραπεζικό στέλεχος, αλλά και ο νεαρός ζωγράφος κι ευνοούμενος της υψηλής κοινωνίας της πόλης Κλοντ Πιέρ, είναι κάποιοι από τους χαρακτήρες του βιβλίου, την ζωή των οποίων παρακολουθεί ο συγγραφέας, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν σε ιστορικά γεγονότα που μεταμορφώνουν τη ζωή τους, τους σημαδεύουν και τους καθορίζουν για πάντα. Παράλληλα, αλλάζει και η Θεσσαλονίκη. Μεταμορφώνεται από τη μόδα της αντιπαροχής, αλλά και την ευκολία με την οποία οι ιθύνοντες δίνουν τις άδειες για την καταστροφή και ανοικοδόμηση ιστορικών κτιρίων, κυρίως της οθωμανικής περιόδου, που αποτελούσαν εμβληματικά σημεία της πόλης.
     Καλογραμμένο βιβλίο, με πολλά πραγματολογικά στοιχεία που αφορούν τα ιστορικά πρόσωπα και την αστική τοπιογραφία της Θεσσαλονίκης. Όμως το σημαντικότερο προσόν του βιβλίου, είναι πως υποδόρια, μέσα από την αφήγηση του βίου των χαρακτήρων, περνά όλη η σύγχρονη ελληνική Ιστορία, με τρόπο αμερόληπτο και απαλλαγμένο από κάθε είδους παρωπίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου