17 Αυγ 2019

ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΤΑΣ
Εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Σελ.278, Ιούνιος 2019

     Με δύο ακανθώδη προβλήματα που απασχόλησαν και απασχολούν πολλά ζευγάρια, ασχολείται ο Γ. Γιαντάς στο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Για Ένα Παιδί»: την αδυναμία απόκτησης παιδιών και τη συζυγική απιστία.
     Ο Μάνος και η Βικτώρια, είναι ένα ζευγάρι που επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει ένα παιδί. Μετά από αρκετό καιρό προσπαθειών, καταλαβαίνουν πως δεν μπορούν να τα καταφέρουν με τον φυσικό τρόπο. «Είχαν φανταστεί ένα αγοράκι που θα χαλούσε τον κόσμο με τη σκανδαλιά του ή ένα κοριτσάκι με φωνακλάδικα κοτσιδάκια, που θα προκαλούσε διαρκώς γέλια με τα νάζια του […] αποζητούσαν τον ερχομό του πλάσματος που θα τους στέριωνε σαν οικογένεια και θα γέμιζε το σπίτι με άφατη αγαλλίαση».
     Για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, κατέφυγαν σε ειδικούς γιατρούς, που ο καθένας είχε να τους προτείνει διαφορετική θεραπεία, αν και κάποιοι από αυτούς, έβλεπαν τα ζευγάρια με το συγκεκριμένο πρόβλημα, σαν μια καλή πηγή εισοδήματος, αφού δε δίσταζαν να εκμεταλλευτούν τον πόθο τους για ένα παιδί! 
     Ο Πέτρος και η Μαρίνα είναι οι γονείς δύο παιδιών: ενός κοριτσιού κι ενός αγοριού, που για τον πατέρα, μοιάζουν σαν ένα πρόσθετο βάρος στην πληκτική του καθημερινότητα. «Φτάνοντας στο σπίτι τον παραμόνευε η γνώριμη πραγματικότητα, η αρτηριοσκληρωτική του ρουτίνα με τις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις. […] η μικρή του κόρη σιγόκλαιγε στο κάθισμα και ο γιος του μόλις τον είδε έτρεξε και κλείστηκε στο δωμάτιό του». Λόγω και του τρόπου με τον οποίο μεγάλωσε, έτσι κυλούσε η ζωή του. Μεταξύ του οδοντιατρείου και των οικογενειακών υποχρεώσεων. «Η ζωή του πλέον ήταν ρυθμισμένη με ακρίβεια ρολογιού, η δουλειά, η οικογένεια, το σπίτι, μια καλοστρωμένη καθημερινότητα, που σύντομα του προκάλεσε έναν αφόρητο κορεσμό». Όταν ο «πειρασμός» εμφανίστηκε με τη μορφή μιας όμορφης καλοβαλμένης ξανθιάς, της Σύλια, ο Πέτρος ήταν έτοιμος να υποκύψει «σαν άγουρο και ανυπεράσπιστο παλικαράκι».
     Οι ιστορίες των δύο ζευγαριών του μυθιστορήματος, δεν διασταυρώνονται. Κοινή τους συνισταμένη, αποτελεί η Σύλια, αφού η ερωμένη του Πέτρου, εργάζεται στην ίδια εταιρία με τον Μάνο. Και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τελείως διαφορετικά. Αυτό που για το ένα ζευγάρι είναι δεδομένο, για το άλλο είναι το ζητούμενο. Ο Πέτρος και η Μαρίνα έχουν παιδιά, αλλά αφήνουν τον πειρασμό να μπει ανάμεσά τους. Από την άλλη ο Μάνος και η Βικτώρια, επιθυμούν διακαώς ένα παιδί, αλλά δεν σκέφτονται ούτε μία στιγμή την απιστία. Ακόμη κι όταν στον Μάνο, δίνεται η ευκαιρία!
     Όμως οι ιστορίες τους, φανερώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι ο γάμος είναι ένας διαρκής αγώνας, ώστε να χωρέσουν στην κοινή ζωή τα διαφορετικά «θέλω» του κάθε μέρους και να γίνουν κοινά «θέλω» του ζευγαριού. Αυτό επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, με την αλληλοκατανόηση και μικρά βήματα προς τα πίσω και από τους δύο, που θα δώσουν την ώθηση για το άλμα προς μια ευτυχισμένη κοινή ζωή.
     Δύσκολα τα θέματα, αλλά ο Γ. Γιαντάς, τα χειρίστηκε με εξαιρετική ευαισθησία και διεισδυτικότητα, δημιουργώντας έτσι, ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που παρά τα κάπως «στενάχωρα» θέματα, διαβάζεται εύκολα κι ευχάριστα.                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου