25 Αυγ 2019

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΙΣΝΤΑΛ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελ, 407, Μάιος 2019

     Με μια υπόθεση που αποτελεί άλυτο πρόβλημα στη Νορβηγία εδώ και πενήντα χρόνια, ασχολείται το νέο βιβλίο του Β. Γιαννίση.
     Στη Νορβηγία τον χειμώνα του 1970 και πιο συγκεκριμένα στο Μπέργκεν, το βαρύτερο έγκλημα που συμβαίνει είναι οι φασαρίες που προκαλούν οι μεθυσμένοι  τα σαββατόβραδα. Έτσι όταν ανακαλύπτεται το πτώμα μιας απανθρακωμένης γυναίκας στην κοιλάδα του Ίσνταλ, η πόλη ταράζεται. «Η πόλη του Μπέργκεν περιβάλλεται από τα λεγόμενα Εφτά Όρη. Στους πρόποδες του ψηλότερου από αυτά, του Ούλρικεν, βρίσκεται η κοιλάδα του Ίσνταλ. Οι ντόπιοι την αποκαλούσαν η Κοιλάδα του Θανάτου, μιας και το μέρος αυτό είχε μια μυστηριακή σύνδεση με τον κάτω κόσμο. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα οι υποψήφιοι αυτόχειρες του Μπέργκεν πήγαιναν εκεί για να αυτοκτονήσουν, ενώ τα προηγούμενα δέκα χρόνια μια σειρά από θανάτους ορειβατών είχαν γιγαντώσει το θρύλο της, ντύνοντάς την με την αύρα του απόκοσμου».
     Τα μέλη του αστυνομικού τμήματος του Μπέργκεν, σπεύδουν στην περιοχή. «Τη βρήκαμε ημίγυμνη. Έχει εγκαύματα σε όλο το μπροστινό μέρος του σώματός της […] Η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα. Ρούχα, παπούτσια, πρόσωπο». Οι πρώτες ενδείξεις, δεν αφήνουν τους αστυνομικούς  να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα αν πρόκειται για αυτοκτονία, δολοφονία ή ακόμη και ατύχημα. « “Οι πιθανότητες είναι τρεις’’ είπε ο Στόλενσεν σηκώνοντας τρία δάχτυλα. ‘Πρώτον, ο θάνατος προήλθε από ατύχημα. Η γυναίκα ανεβαίνει για πεζοπορία στο Ούλρικεν, σταματάει για να ξεκουραστεί, ανάβει φωτιά, ζαλίζεται από τον καπνό, πέφτει στις φλόγες και πεθαίνει από τα εγκαύματα που προκαλούνται’. Το κατέβασμα του πρώτου δαχτύλου ακολουθεί αυτό του δεύτερου. ‘Δεύτερον, η γυναίκα αυτοκτόνησε . Τρίτον, δολοφονήθηκε’. Ο Στόλενσεν […] παρατήρησε προσεκτικά τα πρόσωπα των συναδέλφων του. Μπορούσε να πει με σιγουριά ότι οι περισσότεροι πόνταραν στην τρίτη πιθανότητα». Επίσης, δεν έχουν καμιά ένδειξη για το ποια είναι αυτή η γυναίκα ή τι την έφερε στην σχεδόν ερημική αυτή περιοχή. Επειδή οι έρευνες δεν φέρνουν αποτελέσματα κι επειδή ο Ψυχρός Πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται και οι κατάσκοποι στη Σκανδιναβία μετακινούνται εύκολα από χώρα σε χώρα, τα κεντρικά της αστυνομίας, στέλνουν στο Μπέργκεν δύο από τους πράκτορες της. Ένας από αυτούς είναι ο Άνερς Φλο, ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του Εγκληματολογικού, που με τη βοήθεια του τοπικού αστυνομικού Ρολφ Στόλενσεν, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την ταυτότητα της γυναίκας, τι την τράβηξε στην περιοχή του Ίσνταλ και τι προκάλεσε το θάνατό της.
     Ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, με αναπάντεχη εξέλιξη και σασπένς που κλιμακώνεται από σελίδα σε σελίδα. Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που συνέβη στη Νορβηγία το 1970 κι έκτοτε παραμένει άλυτο μυστήριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου