7 Αυγ 2019

ΔΩΡΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Εκδόσεις ΠΗΓΗ
Σελ. 393, Ιούλιος 2019

     Το πρώτο μυθιστόρημα του Α. Οικονόμου που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες, σας παρουσιάζω σήμερα.
     Η αρχαιολόγος Θάλεια Δημητριάδη, δέχεται την πρόταση του καθηγητή της Ορέστη Αγγέλου, να εργαστεί στην αποκατάσταση του μεγάλου-σε μέγεθος και αξία-μακεδονικού τάφου «της Κρίσεως», που βρίσκεται στην περιοχή της Νάουσας. «Η Θάλεια Δημητριάδη δεν είχε πολύ καιρό που δούλευε στην περιοχή αυτή της Μακεδονίας, λίγο έξω από τη Νάουσα, όπου οι αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει τα ίχνη μιας αρχαίας πόλης, που κατά την επικρατούσα πλέον άποψη ταυτιζόταν με την αρχαία Μίεζα […] Άνεργη ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες, εύκολα δέχτηκε την πρόταση του αγαπημένου της καθηγητή από το πανεπιστήμιο να έρθει εδώ ως βοηθός του και να συμμετάσχει στη συντήρηση και αποκατάσταση των κονιαμάτων και των τοιχογραφιών του μεγάλου τάφου «της Κρίσεως» όπως ήταν γνωστός στους αρχαιολογικούς κύκλους». Σύντομα γίνεται φανερό ότι η μακεδονική γη έχει πολλά ακόμα μυστικά, που περιμένουν να αποκαλυφθούν. Δίπλα στον μεγάλο τάφο, ανακαλύπτεται ένας μικρότερος. Σχεδόν τυχαία, ο καθηγητής και η βοηθός του, εντοπίζουν σε μία εσοχή κάποια κτερίσματα που φανερώνουν ότι ο τάφος είναι μιας νεαρής γυναίκας. Τα κτερίσματα συσκευάζονται προσεκτικά με την προοπτική να μελετηθούν  και να αξιολογηθούν σε εύθετο χρόνο.
     Όμως, προς μεγάλη έκπληξη της Θάλειας, στην οποία είχε παραδώσει ο Αγγέλου τα κτερίσματα, ο καθηγητής δεν εμφανίζεται στο χώρο των εργασιών, ούτε απαντά στα τηλεφωνήματα που κάνει η βοηθός του, στην προσπάθειά της να τον εντοπίσει, κάτι που την γεμίζει ανησυχία. «Κανείς πάντως δεν έδειξε να ανησυχεί, ίσως γιατί στο παρελθόν ο καθηγητής τους είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους εξαφανίσεις, η Θάλεια όμως πίστευε βαθιά μέσα της ότι κάτι το διαφορετικό είχε συμβεί αυτή τη φορά. Δεν ήταν δυνατόν, μετά την ανακάλυψή τους και μετά τη γεμάτη έξαψη μέρα που πέρασαν μαζί, εξετάζοντας τα ευρήματα, να την παρατούσε ξεκρέμαστη και με τέτοια στοιχεία στα χέρια της ένας τόσο μεθοδικός άνθρωπος σαν τον Ορέστη Αγγέλου».
     Από το σημείο αυτό ξεκινά μια σειρά εξελίξεων που οδηγεί από τη Νάουσα ως την Αίγινα, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, το Άγιο Όρος και την Κραϊόβα της Ρουμανίας. Εξελίξεις που οδηγούν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας σε ατραπούς πολλές φορές επικίνδυνες, αφού έρχονται αντιμέτωποι με αρχαιοκάπηλους και μέλη της ανατολικοευρωπαϊκής μαφίας που δε θα διστάσουν να προχωρήσουν ακόμα και σε δολοφονίες, αρκεί να πετύχουν τους σκοπούς τους. Παράλληλα αναπτύσσονται και ερωτικές σχέσεις, που άλλοτε εξελίσσονται ομαλά κι άλλοτε δοκιμάζουν τις ψυχικές αντοχές και την ηθική των νεαρών εραστών.
     Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει τις πολλές γνώσεις και την αγάπη του συγγραφέα για τις αρχαιότητες της περιοχής της Νάουσας, με μια ιστορία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.                                   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου