20 Αυγ 2023

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ

GIULIANO DA EMPOLI
Μετάφραση ΤΟΥΛΑ ΤΟΛΙΑ
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
Σελ. 275, Απρίλιος 2023

      Εξαιρετικά επίκαιρο γίνεται, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Ρωσία με τον μισθοφορικό στρατό Wagner, το πρώτο μυθιστόρημα του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Τζ. Ντα Έμπολι, με τίτλο «Ο Μάγος Του Κρεμλίνου».

     Ο 40χρονος Βαντίμ Αλεξέγιεβιτς Μπαράνοφ, γόνος παλιάς αριστοκρατικής ρωσικής οικογένειας, επιτυχημένος σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παραγωγός, εντάσσεται στην ομάδα συμβούλων του Βλαντιμίρ Πουτιν, όταν αυτός ανέρχεται στην εξουσία. «Το ήξερα από την αρχή και είχα επιλέξει να συνοδέψω τον Πούτιν στον δρόμο του. Δεν το είχα κάνει από πεποίθηση, ούτε από συμφέρον. Το είχα κάνει από περιέργεια. Για να δοκιμάσω τον εαυτό μου. Γιατί κατά βάθος δεν είχα κάτι καλύτερο να κάνω. Αυτός ο λόγος είναι καλύτερος από αυτούς που ωθούν σχεδόν όλους τους άλλους να το κάνουν, είχα πει στον εαυτό μου. Από την απληστία, την απογοήτευση, την ανάγκη για εκδίκηση, τον φανατισμό, την επιθυμία να εξουσιάζεις τον διπλανό σου. Δεν θα αλλάξω τον κόσμο, αλλά θα εμποδίσω άλλους που θα πάρουν τη θέση μου να τον κάνουν χειρότερο».

     Γρήγορα κερδίζει την εμπιστοσύνη του «Τσάρου», όπως αποκαλείται συχνά ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος του αναθέτει τις πιο λεπτές διπλωματικές αποστολές. Επιστρέφοντας από μία τέτοια αποστολή στην Ουκρανία, δεν είναι πια ο ίδιος. «Από κάποια στιγμή και μετά, οι λιγοστοί άνθρωποι που είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν του απέδιδαν μια διάθεση ολοένα και πιο μαύρη. Έλεγαν πως ήταν ανήσυχος, κουρασμένος, πως είχε αλλού το μυαλό του».

     Ξαφνικά σκάει σαν βόμβα η είδηση πως έχει υποβάλλει την παραίτησή του από την θέση του. Έκτοτε τα ίχνη του χάνονται και διάφορες ανυπόστατες και τερατώδεις φήμες κυκλοφορούν για το άτομό του και για το που μπορεί να βρίσκεται. «Εδώ και καιρό έλεγαν γι’ αυτόν διάφορα. Άλλοι διαβεβαίωναν ότι είχε αποσυρθεί σε ένα μοναστήρι του Άθω για να προσευχηθεί ανάμεσα στις πέτρες και στις σαύρες, άλλοι ότι τον είχαν δει σε μια βίλλα του Σοτογκράντε, να περιφέρεται ανάμεσα σε έναν εσμό από μανεκέν τίγκα στην κοκαΐνη. Άλλοι, πάλι, έλεγαν ότι είχαν εντοπίσει τα ίχνη του στην πίστα του αεροδρομίου της Σάρτζα, στο αρχηγείο της πολιτοφυλακής του Ντονμπάς ή στα ερείπια του Μογκαντίσου. Αφότου ο Βαντίμ Μπαράνοφ είχε παραιτηθεί από το πόστο του συμβούλου του Τσάρου, οι φήμες γι’ αυτόν αντί να σταματήσουν, πληθαίνουν».

     Λίγα χρόνια αργότερα, ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού ενός γαλλικού πανεπιστημίου θα βρεθεί στη Μόσχα, στα πλαίσια της έρευνας που κάνει για τον ρώσο συγγραφέα Γιεβγκένι Ζαμιάτιν. Εκτός των άλλων ερευνών που κάνει σε αρχεία, δημοσιεύματα κλπ, συμμετέχει σε ένα διαδικτυακό φόρουμ, που έχουν δημιουργήσει οι αναγνώστες των έργων του Ζαμιάτιν. Με αληθινή έκπληξη, ανακαλύπτει ότι ένα από τα μέλη του φόρουμ είναι ο Μπαράνοφ. Ο οποίος θεωρεί ότι έχει έρθει ο κατάλληλος χρόνος για να αφηγηθεί τα όσα έζησε στο Κρεμλίνο, δίπλα στον σύγχρονο τσάρο της Ρωσίας, τον Βλαντιμίρ Πούτιν…

     Το «Ο Μάγος Του Κρεμλίνου» είναι ένα σημαντικό μυθιστόρημα για τη Ρωσία των τελευταίων τριάντα ετών. Μέσα από την αφήγηση του Μπαράνοφ, περιγράφονται οι διεργασίες που έφεραν τον Πούτιν από τον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών στην κορυφή του ρωσικού κράτους και οι τρόποι με τους οποίους εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες για να εδραιώσει ένα σχεδόν απολυταρχικό καθεστώς. Συναρπαστικό μυθιστόρημα που η συγγραφή του ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες, ενώ τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου