12 Οκτ 2023

Η ΜΑΥΡΗ ΓΡΑΜΜΗ

JEAN CHRISTOPHE GRANGE
Μετάφραση ΤΙΝΑ ΠΛΥΤΑ
Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Σελ. 588, Ιούνιος 2023

      Σε νέα έκδοση, με νέα μετάφραση κυκλοφορεί και πάλι (πρώτη έκδοση στα ελληνικά 2009)  το μυθιστόρημα του Ζ.Κ. Γκρανζέ «Η Μαύρη Γραμμή».

     Στις 7 Φεβρουαρίου 2003, στη Μαλαισία, συλλαμβάνεται ένας γάλλος, κατηγορούμενος για την αποτρόπαιη δολοφονία μιας νεαρής, της Περνίλ Μάζενσεν από την Δανία. «Όπως ανέφεραν τα πρώτα ανακοινωθέντα, οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου του Τζαχόρ Μπαρού διαπίστωσαν 27 τραύματα στο σώμα της Μάζενσεν, από «αιχμηρό αγχέμαχο όπλο», ένα μαχαίρι. Υπήρχαν πληγές στα μέλη της, στο πρόσωπο και τον λαιμό, στα πλευρά και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. «Παθολογική λύσσα» ήταν η διάγνωση των ειδικών σε μια συνέντευξη Τύπου στις 9 Φεβρουαρίου».

     Ο συλληφθείς είναι γνωστός τόσο στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όσο και στην πατρίδα του τη Γαλλία. «Ονομάζεται Ζακ Ρεβερντί και δεν είναι άγνωστος. Πρώην πρωταθλητής διεθνούς φήμης, έχει καταρρίψει πολλές φορές το παγκόσμιο ρεκόρ άπνοιας στις κατηγορίες κατάδυσης no limits και «σταθερά βάρη» από το 1977 μέχρι το 1984. Εγκατέλειψε το αγώνισμα στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και εγκαταστάθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία εδώ και μια δεκαπενταετία. Σαράντα εννέα ετών σήμερα, ζούσε μεταξύ Μαλαισίας, Ταϊλάνδης και Καμπότζης ως δάσκαλος καταδύσεων. Σύμφωνα με αρκετούς μάρτυρες ήταν ένας άνθρωπος χαμογελαστός, φιλικός αλλά και μοναχικός».

     Η υπόθεση κινεί το ενδιαφέρον του Μαρκ Ντιπεϊρά, που εργάζεται ως συντάκτης στην παρισινή σκανδαλοθηρική εφημερίδα Limier (Λαγωνικό). «Το Limier δεν είχε ενδοιασμούς, ποτέ και κανενός είδους […] το έντυπο, ειδικευμένο στο αστυνομικό δελτίο και στα κάθε λογής εγκλήματα, έπρεπε να προηγείται απ’ τις άλλες εφημερίδες και με διαφορά».

     Ο Ντιπεϊρά ξεκίνησε την καριέρα του ως αδίστακτος παπαράτσι. Αποφάσισε να εγκαταλείψει το κυνήγι διασημοτήτων, όταν ενεπλάκη στο δυστύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Παρίσι. Τώρα, παθιάζεται με την υπόθεση της Μαλαισίας. «Ο Ζακ Ρεβερντί ήταν η ενσάρκωση του Κακού, επιδίωκε έναν στόχο μυστικό. Ένα από εκείνα τα ακατέργαστα διαμάντια που τόσο καιρό αναζητούσε ο Μαρκ. Ένας φονιάς που χάρη στη νοητική του πειθαρχία θα πρέπει να είχε πραγματική αντίληψη του ψυχισμού του και θα μπορούσε να κάνει σαφές και ξεκάθαρο το πρόσωπο του εγκλήματος».

     Όταν προσπαθεί να βρει επαφή με τον φυλακισμένο συμπατριώτη του, για να «φιλοξενήσει» την ιστορία του στη φυλλάδα στην οποία εργάζεται, αποτυγχάνει παταγωδώς. Ο Ρεβερντί δεν μιλά σε κανέναν. Δεν έχει απαντήσει σε καμία ερώτηση ούτε καν των ανακριτικών αρχών και δεν έχει πει τίποτα ούτε για τη δολοφονία, ούτε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο Ντιπεϊρά όμως δεν είναι από αυτούς που δέχονται εύκολα την άρνηση. Είναι αποφασισμένος να πετύχει να του μιλήσει ο δολοφόνος και δεν θα διαστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο…

     Ένα ακόμη εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ, γραμμένο από τον μετρ του είδους που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Εμπνευσμένη ιστορία με εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων και των ψυχολογικών τους διαδρομών, αλλά και ανατροπές μέχρι την τελευταία σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου