24 Ιουν 2016

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΛΤΟ

KATE HAMER
Μετάφραση ΒΑΣΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΡΗ
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελ. 421, Μάρτιος 2016

     Ένα συναρπαστικό, ατμοσφαιρικό θρίλερ, είναι το βιβλίο της βρετανίδας K. Hammer.
     Η Μπεθ, μια νεαρή γυναίκα που χώρισε πρόσφατα, ζει με την 8χρονη κόρη της Κάρμελ, κάπου στην Αγγλία. Η Κάρμελ είναι ξεχωριστό κορίτσι. «…πιστεύουν ότι είναι πολύ ιδιαίτερη… Το λεξιλόγιό της Κάρμελ είναι τρομερά προχωρημένο. Η φαντασία της είναι εκπληκτική, δεν νομίζω ότι βλέπει τον κόσμο ακριβώς όπως οι υπόλοιποι». Η ίδια έχει αίσθηση της ιδιομορφίας της, χωρίς όμως λόγω ηλικίας, να καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει. Απλώς έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι είναι διαφορετική από τα υπόλοιπα κορίτσια και προσπαθεί να βοηθήσει τη μητέρα της, που αγωνίζεται να στήσει ξανά τη ζωή τους, χωρίς καθόλου βοήθεια από τον πρώην άντρα της, με τον οποίο οι σχέσεις της είναι πολεμικές.
     Μια μέρα μητέρα και κόρη επισκέπτονται έναν υπαίθριο χώρο, όπου μέσα σε τέντες γίνονται αναγνώσεις παραμυθιών και πωλούνται βιβλία. «Είχε τρέλα με διάφορα πράγματα τότε, όπως όλα τα παιδιά. Πάθη που φούντωναν και μετά έσβηναν και ξεχνιούνταν τόσο γρήγορα όσο την είχαν συνεπάρει, αλλά η αγάπη της για το κόκκινο χρώμα φαινόταν να κρατάει. Της είχα αγοράσει ένα κόκκινο μοντγκόμερι κι αυτό φορούσε εκείνη τη μέρα». Όλα πηγαίνουν μια χαρά, μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να βρέχει. Τότε ο περισσότερος κόσμος συνωστίζεται στην κεντρική και μεγαλύτερη τέντα. Και συμβαίνει αυτό που η Μπεθ φοβόταν όσο τίποτε άλλο στη ζωή της: η Κάρμελ εξαφανίζεται. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης κινητοποιούνται αμέσως μόλις γίνεται γνωστή η εξαφάνιση. Ανακοινώνουν το συμβάν από τα μεγάφωνα ζητώντας τη βοήθεια των παριστάμενων και καλούν την αστυνομία. Χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το κορίτσι εξακολουθεί να παραμένει άφαντο. Είχε απαχθεί από έναν θρησκόληπτο ηλικιωμένο, ο οποίος βλέπει σ’ αυτήν και την ιδιαιτερότητά της, θεϊκά σημάδια. Για να τον ακολουθήσει, θα την πείσει ότι είναι ο παππούς της (τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ) και ότι η μητέρα της είναι βαριά τραυματισμένη σε νοσοκομείο. Μετά από λίγες μέρες, θα καταφέρει να τη μεταφέρει στην Αμερική και ζουν μαζί με τη γυναίκα του και τα δίδυμα κορίτσια της, που είναι περίπου στην ίδια ηλικία με την Κάρμελ, σαν νομάδες.
     Μια απλή ιστορία απαγωγής; Όχι ακριβώς. Αυτό που είναι εντυπωσιακό στο βιβλίο, είναι η οξυδερκής περιγραφή της ψυχολογικής πορείας της Μπεθ και της Κάρμελ στο χρόνο. Η πρώτη δεν πιστεύει ότι η κόρη της απλά εξαφανίστηκε κι ότι δεν πρόκειται να την ξαναδεί. Μετά από μήνες απόγνωσης και λανθασμένων κινήσεων, αναδιαμορφώνει τη ζωή της, βάζει στόχους αλλά πάντα έχει σαν βασικό μέλημα την αναζήτηση της Κάρμελ. Στην προσπάθειά της αυτή μάλιστα, αποκτά κάποιους απρόσμενους συμμάχους. Τους ανθρώπους του ειδικού κλάδου της αστυνομίας, τον πρώην άντρα της με τον οποίο οι σχέσεις της εξομαλύνθηκαν και την… νέα του σύζυγο. Η Κάρμελ, από την άλλη, έχοντας αντιληφθεί ότι πολλά από τα όσα της είπε ο δήθεν παππούς της και απαγωγέας δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, προσπαθεί να μην ξεχάσει ποιά είναι, τα όσα τη συνδέουν με την προηγούμενη ζωή της και πιστεύει ότι μια μέρα θα γυρίσει στην οικογένειά της.
     Ένα συναρπαστικό και καλογραμμένο ψυχολογικό θρίλερ που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου